מיכה מיכאלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרופ' מיכה מיכאלי

מיכה מיכאלי[1] (3 באוקטובר 1928 - 22 בדצמבר 2023) היה כלכלן ישראלי ופרופסור מן המניין לכלכלה באוניברסיטה העברית בירושלים.

ביוגרפיה

מיכאלי נולד בקבוצת כנרת. אביו, אהרן, נולד בוילנה, עלה לארץ ישראל בשנת 1920 ועבד בתנובה. אמו, יונה, נולדה גם היא בווילנה, עלתה לארץ בשנת 1927 והייתה עקרת בית. בילדותו, עבר עם משפחתו לירושלים שבה גדל והתחנך. הוא למד ביסודי בבית חינוך לילדי עובדים בירושלים (שנקרא בהמשך בית ספר על שם ברל כצנלסון), וסיים בשנת 1941. בתיכון למד בבית חינוך תיכון בירושלים (שנקרא בהמשך תיכון עירוני ג') וסיים ב-1945.

בשנת 1945, לאחר סיום לימודיו התיכוניים התגייס לפלמ"ח. היה בהכשרת "עטרת" - בית-השיטה, כנספח. שירת בפלוגה ד'. בשנים 1946–1947, היה מ"כ במחלקת כפר-רופין ו"קצין זהירות" של הפלוגה. השתחרר בקיץ 1947, והתגייס מחדש בראשית דצמבר 1947, עם הרזרבה הירושלמית לגדוד השישי. במלחמת העצמאות השתתף במספר מבצעים: אבטחת שיירות בדרך מירושלים לתל אביב, אבטחה להר-טוב ולגוש עציון ואבטחת שיירת נבי דניאל.[2] השתתף במבצע יבוסי ובמבצע מכבי. נלחם בפרוזדור ירושלים ובעיר עצמה. השתחרר כמפקד מחלקה ב-1949. לאחר הקמת צה"ל שירת במערך המילואים כסגן מפקד פלוגה וכמפקד פלוגה ביחידות חיל רגלים, עד שנת 1982. השתחרר בדרגת רב-סרן.

מיכאלי למד לתואר ראשון ושני בכלכלה וסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים (סיים ב-1952).

לאחר מכן, נסע לבולטימור, ארצות הברית ושם למד לתואר שלישי באוניברסיטת ג'ונס הופקינס עד שנת 1955. את עבודת הדוקטור שלו שעסקה בשווקים דואליים שבהם שוררת אינפלציה כתב בהנחיית פרופסור פריץ מכלופ (אנ') ופרופסור ארנולד הרברגר (אנ').[3]

בשנת 1955 חזר לישראל הצטרף כמרצה לאוניברסיטה העברית. בשנת 1968 התמנה לפרופסור מן המניין. בשנת 1988 פרש לגמלאות.[4]

לאחר פרישתו המשיך לכתוב ולפרסם. בשנת 2020 יצא לאור ספרו האחרון.

פעילותו ככלכלן

מחקר

מיכאלי פרסם תריסר ספרים וכן מאמרים רבים בכתבי העת המובילים בכלכלה. במספר תחומים כמו: קביעת מחירים בשווקים מקבילים (השוק השחור), ריכוזיות הסחר הבינלאומי, תרומת גידול היצוא לצמיחת המשק – היוו מחקריו אבני פינה לדיונים בספרות הכלכלית. בתחומים אחרים, כגון: הרחבת מודל ה-LM-IS (מודל המאחד את הניתוחים של שוקי הסחורות והכסף) למשק פתוח, תיאוריה מוניטרית של מאזן התשלומים, או ניתוח איחודי מכס - היו מחקריו מרכזיים לדיונים בספרות.

היה שותף מוביל בניהול מחקר רב-לאומי על תהליך הליברליזציה של הסחר, שהסתכם בפרסום בן שבעה כרכים.

היה עורך-שותף מייסד של כתב העת הכלכלי Journal of International Economics.

היה פרופסור אורח באוניברסיטאות ובמכוני מחקר רבים בארצות הברית, שוודיה ואוסטרליה, וביניהם: הלשכה הלאומית למחקר כלכלי, אוניברסיטת סטנפורד ואוניברסיטת שיקגו.

חלק נכבד מעבודתו המחקרית עסק בכלכלת ישראל: בין השאר היה חלוץ בניתוח העצמאות הכלכלית, השפעת יבוא ההון על מבנה המשק, ואומדן וניתוח של מערכת שערי החליפין בישראל.

פיתוח לימודי הכלכלה בישראל

מיכאלי היה מבני הדור הראשון של הכלכלנים שפעלו באוניברסיטה העברית. בשנים 1961–1965 כיהן כראש החוג לכלכלה, מילא תפקיד מרכזי בהמשך ביסוסם של לימודי הכלכלה באוניברסיטה, והמשיך את דרכו של פרופ' דן פטינקין בקביעת תכנים ומסגרות פעולה. תרם לביסוס מעמדו של החוג לכלכלה במסגרת האוניברסיטה העברית. כמקים ה"שלוחה" של האוניברסיטה בתל אביב תרם, בסופו של דבר, גם ליצירת הבסיס להקמת המחלקה לכלכלה באוניברסיטת תל- אביב. בשנים 1968–1971 כיהן כדיקן הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטה העברית, והביא גם לביסוס לימודי מנהל העסקים בתוך הפקולטה.

פעילות ציבורית

מיכאלי מילא תפקיד מרכזי, לעיתים בשותפות עם עמיתו פרופ' חיים ברקאי, ביצירת מעורבות של הסגל האקדמי בקביעת המדיניות הכלכלית הישראלית השוטפת – באמצעות פגישות תכופות של חברי הסגל עם ראשי הממשל, ובהם לוי אשכול כשר האוצר וגולדה מאיר ויצחק רבין כראשי הממשלה, וכן עם גורמים מרכזיים אחרים במשק. כמו כן, הופיע תכופות בפני ועדות הכנסת השונות. היה חלוץ גם בפעילות ציבורית: קיום ערבי עיון, פגישות עם אנשי תקשורת ועוד. כך לדוגמה הקים את "צוות כלכלנים", קבוצה בת 5 חברים, שפרסמה טור שבועי בעיתון מעריב, במשך מספר שנים. היה חבר במועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), ובמסגרת זו כיהן כיושב הראש של מספר ועדות. בשנים 1983–1984 כיהן כנשיא השלישי של האגודה הישראלית לכלכלה (אחרי דן פטינקין ומיכאל ברונו).[5]

פעילות בבנק העולמי

בין השנים 1986–1993 עבד מיכאלי בבנק העולמי בוושינגטון, ארצות הברית כיועץ בכיר. במהלך שנים אלו, בנוסף על ניהול המחקר הרב-לאומי שכבר הוזכר, היה מיכאלי אחראי על ניהול מחקריו של הבנק בכמה ארצות מרכזיות באמריקה הלטינית (כולל ברזיל). במדינות אזור זה נפגש תכופות לייעוץ עם מובילי המדיניות: ראשי ממשלות, שרי אוצר ונגידי הבנקים המרכזיים, וכן ראשי גופים אחרים, כמו איגודים מקצועיים. לאחר מכן היה במשך מספר שנים יועץ חיצוני לבנק, בעיקר בהקשר מדינות ברית המועצות לשעבר. אחד מהישגיו בתחום זה היה הצלחתו להשפיע על הכנסת מערכת של מטבע עצמאי בארמניה, כדי להחליף את השימוש ברובל הרוסי.

פיתוח לימודי הכלכלה מחוץ לישראל

מיכאלי מילא תפקיד מרכזי ביצירתן ובעמידה בראשן של ועדות מייעצות בינלאומיות במסגרת הקמת וניהול תוכניות לימודים לתארים מתקדמים (תואר שני ושלישי) בשפה האנגלית באוקראינה ובגאורגיה.

אות הוקרה שקיבל

ביוני 2023 קיבל מיכאלי, מהאגודה הישראלית לכלכלה, אות הוקרה והערכה למפעל חיים ע"ש דוד הורוביץ על מפעל חייו בחקר ולימוד הכלכלה.

חיים אישיים

מיכאלי היה נשוי מאז שנת 1952 לאורה לבית אבני (שטיינר), שעבדה כמשמרת ספרים. אב לשלושה בנים.

התגורר בקהילת הגמלאים "פרוטיאה בהר" במושב שורש.

פרסומיו

בעברית

  • מיכה מיכאלי, סחר החוץ ויבוא ההון בישראל, תל אביב, עם עובד, 1963.
  • מיכאל מיכאלי, מערכת שערי החליפין בישראל, ירושלים, המכון למחקר כלכלי על שם מוריס פאלק, 1968.
  • נדב הלוי, מיכאל מיכאלי (עורכים), סוגיות בסחר החוץ של ישראל, ירושלים, המכון למחקר כלכלי על שם מוריס פאלק, 1972.
  • מיכאל מיכאלי, אינפלציה וכסף בישראל לאחר הליברליזציה של 1977, ירושלים, המכון למחקר כלכלי על שם מוריס פאלק, 1981.

ספריו באנגלית

  • .Concertation in International Trade, Amsterdam: North-Holland, 1962
  • .Balance-of-Payment Adjustment Policies: Japan, Germany and the Netherlands, New York: National Bureau of Economic Research, 1968
  • .Israel’s Foreign Exchange Rate System, Jerusalem: Falk Institute for Economic Research in Israel. English – 1971
  • The Responsiveness of Demand Politics to Balance-of-Payments: Postwar Patterns, New York: Colombia University Press for the National Bureau of Economic Research, 1971.
  • Foreign-Trade Regimes and Economic Development: Israel, New York: Colombia University Press for the National Bureau of Economic Research, 1975.
  • .Theory of Commercial Policy: Trade and Protection, Oxford: Philip Allan, and Chicago: University of Chicago Press, 1977
  • .Trade, Income Levels and Dependence, Amsterdam: North-Holland, 1984
  • Liberalizing Foreign Trade: Lessons of Experience in the Developing world, (by Michael Michaely, Demetris Papageorgiou, and Armeane M. Choksi), Oxford: Basil Blackwell, 1991.
  • .Trade Liberalization and Trade Preferences, Aldershot: Ashgate, 2004
  • .Trade Liberalization and Trade Preferences, (Revised Edition), Singapore, New Jersey, and London: World Scientific Press, 2009
  • .Trade Among Nations (with David Wijnryt), Singapore, New Jersey and London: World Scientific Press, 2020

מבחר ממאמריו

מיכאלי פרסם עשרות מאמרים בתחומי עיסוקו. להלן הבולטים שבהם:

  • Geometrical Analysis of Black Market Behavior, American Economic Review, Sep. 1954.
  • Concentration of Exports and Imports: An Empirical Evaluation, Economic Journal, 1958.
  • Multilateral Balancing in International Trade, American Economic Review, 1962.
  • Exports and Growth: An Empirical Analysis, Journal of International Economics, 1976.

לקריאה נוספת

  • מיכה מיכאלי, "החוג לכלכלה באוניברסיטה העברית: ימי בראשית - מזווית אישית", הרבעון לכלכלה, מס' 54 (3/4), 2007, עמ' 417–438.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ נשוא הערך נקרא ברוב המקומות "מיכה מיכאלי". עם זאת, במספר פרסומים ואתרים הוא קרוי גם "מיכאל מיכאלי". לדברי בני משפחתו, השם המועדף עליו (ועליהם) הוא "מיכה מיכאלי", וכך נכתב בערך.
  2. ^ סיפורו של מיכה מיכאלי ושיירת נבי דניאל, באתר מצפן מורשת
  3. ^ Michael Michaeli, Devaluation and Dual Markets under Inflation with Direct Controls (supervisers:Professor Fritz Machlup and Professor Arnold Carl Harberger), Baltimore: Johns Hopkins University, 1955
  4. ^ הפרק "ביוגרפיה" מתבסס על המידע המופיע בדף האישי של מיכאלי באתר מוזיאון הפלמ"ח.
  5. ^ אודות האגודה, באתר האגודה הישראלית לכלכלה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0