מכרה הכסף ההיסטורי בטרנובסקיה גורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכרה העופרת-כסף-אבץ בטרנובסקיה גורי ומערכת ניהול המים התת-קרקעית שלו

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
המנהרה האופקית הטרוטה השחורה במכרה
המנהרה האופקית הטרוטה השחורה במכרה
מדינה פוליןפולין פולין
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2017, לפי קריטריונים 1, 2, 4
חדר תת-קרקעי במכרה הכסף של טרנובסקיה גורי

מכרה הכסף ההיסטוריפולנית: Zabytkowa Kopalnia Srebra) הוא מוזיאון כרייה בטרנובסקיה גורי שבפרובינציית שלזיה בפולין. המכרה והמנהרה האופקית הטרוטה השחורה (Sztolnia Czarnego Pstrąga) הסמוכה הם שרידים של תעשיית כריית הכסף.

המוזיאון הוא נקודת עוגן (Anchor point) במסלול האירופי למורשת תעשייתית (European Route of Industrial Heritage).[1] והוא חבר בוועדה הבינלאומית לשימור המורשת התעשייתית (The International Committee for the Conservation of the Industrial).

האתר הוא מונומנט היסטורי מוכרז של פולין מ-14 באפריל 2004, ומנוהל על ידי עמותת אוהבי האדמה של טרנובסקיה גורי (Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Tarnogórskiej). מ-2006 הוא חלק ממסלול המונומנטים הטכנולוגיים של פרובינציית שלזיה (Szlak Zabytków Techniki Województwa Śląskiego) המאורגן על ידי ארגון התיירות של שלזיה (Śląskiej Organizacji Turystycznej). ב-9 ביולי 2017 נוסף המוזיאון והמנהרה האופקית של הטרוטה השחורה לרשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו בשם "מכרה העופרת-כסף-אבץ בטרנובסקיה גורי ומערכת ניהול המים התת-קרקעית שלו".

היסטוריה

אזור טרנובסקיה גורי ידוע בכריית עפרות עופרת היסטורית. עפרות עופרת מכילות תערובת גדולה למדי של כסף. זו הסיבה שהחל משנת 1526 כשמצאו מרבצי עופרת חדשים (בעיקר גלנה), החל היישוב לצמוח במהירות. בשנת 1526, העניק יאן השני, דוכס אופולה (Jan II Dobry (książę opolski)), לקהילה מעמד של עיר כרייה עצמאית. מקור שמה של העיירה טרנובסקיה גורי הוא מהתקופה של ראשית כרייה. החלק הראשון "טרנובסקיה" בא משמו של הכפר "טרנוביצה" (Tarnowice) בו נתגלו מרבצי עופרת מועשרת בכסף. טרנוביצה (למעשה "טרנוביצה הישנה" - Stare Tarnowice) היא כיום רובע בטרנובסקיה גורי. פירושו של החלק השני של השם "גורי" הוא "הרים". המקור לשם הגיע מערימות הסיגים סביב פירים רבים שנחפרו לכריית הכסף. תעשיית הכרייה נאלצה להתמודד עם בעיית הצפות המים במכרות. בכדי למנוע זאת הובא בשנת 1788 מנוע הקיטור הראשון מאנגליה ביוזמת הרוזן פרידריך וילהלם פון רדן (Friedrich Wilhelm von Reden). הדרך הנוספת לניקוז המכרות הייתה חפירה של מנהרה אופקית (adit) שניקזה את המים באמצעות הפרשי הגובה. בטרנובסקיה גורי היו 8 מנהרות אופקיות. אחת מהם באורך 600 מטר, המנהרה האופקית של הטרוטה השחורה, זמינה לתיירים. כריית עפרות העופרת בטרנובסקיה גורי נפסקה בשנת 1912 בגלל מחסור במשאבים. עם זאת, נותרה כמות גדולה מאוד של עקבות לכרייה מהעבר, הן מתחת לאדמה והן על פני השטח.

המוזיאון

תעשיית הכרייה נפסקה בשנת 1912 והותירה אחריה מתחת לאדמה 150 קילומטרים של גלריות ומנהרות אופקיות. המנהרה האופקית הטרוטה השחורה, חלק מהמנהרה האופקית העמוקה על שם פרידריק (Sztolnię "Fryderyk"), הקרויה על שם הרוזן שמימן אותה, הייתה הראשונה שנוצלה לתיירות. היא נפתחה בשנת 1957 כסיור בסירה באורך 600 מטר. מכרה הכסף ההיסטורי נפתח בשנת 1976. הביקור במכרות הכסף ההיסטוריים מתחיל במוזיאון אינטראקטיבי בו תיירים לומדים על השיטות של מיצוי כסף, עופרת ואבץ מהעפרה, כמו גם על ניקוז מכרות תת-קרקעיים. ואז תיירים יורדים מתחת לאדמה. אורך הדרך בעומק מקסימלי של 40 מטרים מתחת לקרקע הוא 1,749 מטרים; 270 מטר מתוכם שטים בסירות.

מחוץ לבניינים של מכרה הכסף ההיסטורי יש מוזיאון פתוח של מנוע הקיטור. האטרקציה החדשה ביותר של המוזיאון היא מסילת רכבת צרה וקטנה עבור ילדים.[2]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0