מלחמת אסא והכושים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מלחמת אסא והכושים היא מלחמה המתוארת בתנ"ך בין זרח הכושי ובין אסא מלך יהודה. היא מתוארת בספר דברי הימים ב', פרק י"ד, אולם אינה נזכרת כלל בספר מלכים.

זיהוי הכושים

יש מהפרשנים שזיהו את הכושים עם הנובים שנמצאים כיום באזור סודאן. לעומתם, פרשנים אחרים טוענים כי הכושים הם שבט של אנשים שישבו דרומית לשבט יהודה, ודרומית לפלשתים, וכן צפונית למצרים, שלפי חלק מהפרשנים[דרוש מקור] הייתה היא שבאה עם זרח הכושי למלחמה, משום שהוא היה פרעה מלך מצרים באותה תקופה[דרוש מקור].

מהלך המלחמה

ממלכת יהודה הייתה בתקופה זו נתונה לאיומים מתמידים מצד כוחות חיצוניים, בעיקר מן הדרום. זרח הכושי ניצל את היריבות בין אסא לבעשא מלך ישראל, פלש מדרום והגיע עד לסביבות מרֵשה.[1]

לצבא אסא היו 300,000 חיילים משבט יהודה ו-280,000 משבט בנימין, לזרח הכושי והלובים שהביא עמו [2] היו אלף אלפי (מיליון) חיילים ו-300 מרכבות, והם נלחמו בגיא צפתה למרשה שהוא גיא הנצפה ממרשה[3]. תרגום השבעים, לעומת זאת, גורס "בגיא צפונה למרשה", ולפי פירוש זה התכוון זרח לחדור לתחום יהודה בדרך העולה אל חברון.[4]

כמתואר בתנ"ך, אסא קרא לה' והתפלל אליו: ”וַיִּקְרָא אָסָא אֶל ה' אֱלֹקָיו וַיֹּאמַר ה' אֵין־עִמְּךָ לַעְזוֹר בֵּין רַב לְאֵין כֹּחַ[5] עָזְרֵנוּ ה' אֱלֹקֵינוּ כִּי־עָלֶיךָ נִשְׁעַנּוּ וּבְשִׁמְךָ בָאנוּ עַל־הֶהָמוֹן הַזֶּה ה' אֱלֹקֵינוּ אַתָּה אַל־יַעְצֹר עִמְּךָ אֱנוֹשׁ”[6]. אף על פי ששבטי יהודה ובנימין היו קטנים ביחס לגודל הצבא של הכושים. ניצח צבא יהודה את כוש ולקח משם שלל רב, וכן לקח צאן ובקר, ויחד עם שלל זה חזר לירושלים[7].

יוחנן אהרוני מייחס את שרידי החורבן בתל באר שבע, המיוחסים למאה ה-9 לפנה"ס, להתקפתו של זרח הכושי.[4]

לאחר המלחמה

לאחר ניצחון המלחמה, נחה רוח אלוקים על עזריהו בן עודד והוא ניבא ”שְׁמָעוּנִי אָסָא וְכָל יְהוּדָה וּבִנְיָמִן ה' עִמָּכֶם בִּהְיוֹתְכֶם עִמּוֹ וְאִם־תִּדְרְשֻׁהוּ יִמָּצֵא לָכֶם וְאִם־תַּעַזְבֻהוּ יַעֲזֹב אֶתְכֶם”[8] אחרי ששמע אסא את דברי הנביא, החליט לשבר את כל העבודה זרה שהייתה באותו זמן בארץ יהודה, וכל עם ישראל הגיעו להקריב קרבנות באותה השנה.

קישורים חיצוניים

ראה גם

הערות שוליים

  1. ^ בוסתנאי עודד, תולדות ימי בית ראשון, האוניברסיטה הפתוחה, כרך ב, יחידה 4, עמ' 79.
  2. ^ ספר דברי הימים ב', פרק ט"ז, פסוק ח'
  3. ^ מצודת דוד דברי הימים ב' פרק י"ד פסוק ט'.
  4. ^ 4.0 4.1 בוסתנאי עודד, תולדות ימי בית ראשון, האוניברסיטה הפתוחה, כרך ב, יחידה 4, עמ' 80.
  5. ^ אין הפרש עמך לעזור בין לעם רב, בין למי שאין בו כח כלל. (מצודת דוד)
  6. ^ 4=ספר דברי הימים ב', פרק י"ד, פסוק י'
  7. ^ ספר דברי הימים ב', פרק י"ד, פסוקים ז'-י"ד
  8. ^ ספר דברי הימים ב', פרק ט"ו, פסוק ב'
Asereth Haddibberoth.png ערך זה הוא קצרמר בנושא תנ"ך. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0