רבי מרדכי שרעבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מרדכי שרעבי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי מרדכי שרעבי
הרב מרדכי שרעבי
הרב מרדכי שרעבי
לידה תרס"ח
פטירה כ' בחשוון תשמ"ד (בגיל 75 בערך)
מקום פעילות תימן וישראל
השתייכות מקובלים
תחומי עיסוק קבלה
תפקידים נוספים ראש ישיבת נהר שלום
רבותיו סבו, רבי אברהם יפת תעיזי, רבי חיים סינואני, רבי משומר נסים
תלמידיו הרב מאיר יהודה גץ, הרב ישכר דב רוקח, הרב בניהו שמואלי, הרב מרדכי אליהו, הרב שלמה פישר הרב מרדכי עטייה השני)

הרב מרדכי שרעבי (תרס"ח, 1908 בערך–כ' בחשוון תשמ"ד, 27 באוקטובר 1983) היה מקובל, מייסד וראש ישיבת המקובלים "נהר שלום", על שם הרב שלום שרעבי. בחייו כונה "זקן המקובלים"[1] ו"ראש עדת המכוונים". פעל בתימן ובישראל במאה ה-20.

חייו

נולד בתימן בשם מרדכי יפת-תעיזי. אביו נפטר עוד קודם לידתו ובגיל שנתיים התייתם גם מאמו. יחד עם אחותו גדל בבית סבו, אבי אביו, הרב אברהם יפת תעיזי שלימדו תורה. לאחר פטירת סבו, בעודו ילד דאג הרב חיים סינואני לגדלו וללמדו תורה. בבחרותו נסמך לרבנות. עבר לעיר עדן, שם למד בישיבתו של הרב משומר נסים. עבר בהצלחה מבחנים בגמרא, ברמב"ם, בטור ובשולחן ערוך.

בשנת תרצ"ב (1932) עלה לארץ ישראל, הגיע תחילה ליפו ומשם המשיך למחוז חפצו - ירושלים. נמנה עם רבני ישיבת המקובלים בית אל. למד גם בישיבת "שערי ציון" של הראשון לציון הרב בן ציון מאיר חי עוזיאל. לימים, ייסד ישיבה בשם "נהר שלום" על שמו של גדול המקובלים רבי שלום שרעבי, בה לימד תורה, הן בגלוי והן בנסתר, במשך עשרות שנים. הוא שינה את שם משפחתו לשרעבי גם משום ששם זה הוא גם ראשי תבות של שלום רב על בני ישראל.

הרב שרעבי התפרסם כאיש קדוש ובעל מופתים. רבים השכימו לביתו שהיה פתוח לרווחה לכל מבקש עצה וברכה. את הכספים שקיבל מציבור המבקרים הקדיש להחזקת הישיבה ובעיקר לתמיכה בנצרכים כאשר הוא עצמו הקפיד שלא ליהנות מכספים אלה וחי בפשטות ובצניעות רבה עם אשתו, לאה שרעבי. בני הזוג היו חשוכי ילדים. לאורך כל חייהם, היו ידועים כאנשי חסד וגומלי חסדים. לאה שרעבי נפטרה בשנת ה'תשל"ט (1979). הרב עמרם אבורביע, רב העיר פתח-תקווה סיפר שהרב מרדכי שרעבי אמר לו שדרכו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק נכונה מדרכו של הרב זוננפלד.

הרב שרעבי היה חלש מאד פיזית ובשנים האחרונות היו רגילים תלמידיו לקחתו ממקום למקום כשהוא יושב על כסאו.

הרב שרעבי העמיד תלמידים רבים, בהם הרב מאיר יהודה גץ, הרב ציון ברכה, רבי שלום שמואלי ובנו הרב בניהו שמואלי שממלא את מקום הרב שרעבי בראשות ישיבת נהר שלום, הרב מרדכי עטיה, ראש ישיבות וכוללים החיים והשלום, עטרת מרדכי, מחבר הספרים בקבלה "עטרת מרדכי".

גדולתו בקבלה הייתה לשם דבר, וגדולי המקובלים היו מציעים לפניו את ספקותיהם על מנת שיפתור להם אותם, בהם ראש ישיבת בית אל, הרב הדיין עובדיה הדאיה[2].

נקבר בהר המנוחות בירושלים. על שמו של הרב שרעבי הוקמו מוסדות תורה, ביניהם ישיבת המייש"ר בבת-ים, בית מדרש בהרצליה "ישיבת חזון מרדכי" וישיבת שערי מרדכי בירושלים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בספר "הסבא קדישא" תולדות הבבא סאלי כרך ב' עמודים רל"ד-רל"ו מוזכר הרב שרעבי בתואר "זקן המקובלים", גם בספר "הרב שרעבי" בעמוד 210 פורסמה מודעת אבל על פטירת אשתו הרבנית לאה שרעבי בשנת 1978 ושם מוזכר שבעלה הוא "זקן המקובלים".
  2. ^ כך העיד הרב עובדיה יוסף בהספידו את הרב שרעבי, עיין בספר "דרך צדיקים" על שני המקובלים הרב חיים סינואני והרב מרדכי שרעבי.