מרכז ההצלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מרכז ההצלה הוא ארגון חרדי הפועל לסיוע לחרדים המסובכים עם הצבא שמבקש לגייסם לצה"ל. שירותי הארגון מוענקים ללא תמורה. הארגון הוקם בשנת 2015 בעקבות תוכניות ממשלת ישראל שקבעו יעדי גיוס. ע"פ נתוני המרכז, עד כה נעזרו בו אלפי חרדים לצורך הסדרת מעמדם כ'בני ישיבה', לאחר שזה הוסר מהם או לא הוענק להם.

מרכז הארגון בשכונת מאה שערים בירושלים. הארגון מפעיל עמדות הסברה מחוץ ללשכות הגיוס בתל השומר, בירושלים ועוד, לסיוע בחורים ואברכים שנתקלו בקשיים בהסדרת מעמדם כבני ישיבה והמשך דחיית גיוסם. במקרה הצורך מעניק הארגון הדרכה משפטית והמשך ייצוג מול הרשויות. 'מרכז ההצלה' רואה את הפעילות כ"הצלת נשמות משמד"[1].

היסטוריה

תחילת פעילות הארגון בשנת 2015, הארגון מתמקד בתחומי הסברה הדרכה ובתחום המשפטי, ומפעיל אגף של עורכי דין, ה'מרכז' מסייע משפטית בכל מקרה של חרדי המבקש לשמור על מעמדו החוקי ולהמנע משירות בצה"ל, על פי חוק.

הארגון מתרכז בעיקר בשמירת הזכויות מול צה"ל, כמו שמירה על מעמד בן ישיבה, פטור מטעמי תורתו אומנותו ומצפון לבנות וכדומה. בין השאר פועל הארגון באמצעות פרסום והסברה בערים החרדיות והפעלת מטה מתנדבים ומתנדבות באופן קבוע מול לשכות הגיוס בירושלים ומול מחלקת מיון חרדים בתל השומר, כדי לספק מידע לכל חרדי שמבקר במקום.

בנוסף, יוזם הארגון הגשת עתירות לבג"ץ בנושא חוק הגיוס ורשם מספר תקדימים בנושא.

אידיאולוגיה מנחה

בשנת 2014 חוקקה הכנסת את התיקון לחוק הגיוס[2] בעקבות פסילת החוק הקודם חוק דחיית שירות. בתיקון זה הוגדרו בחוק יעדי גיוס מחייבים של אלפי חרדים, במספר הגדל משנה לשנה, כשהמטרה המוצהרת היא גיוס בני הישיבות בצורה הדרגתית לצה"ל. פוקדי הצבא החלו בעקבות החוק בגיוס אלפי חרדים שנמצאה בעיה כלשהי בהסדרת מעמדם כבני ישיבה, כך הוחל ליישם בשטח את מילוי היעדים שנקבעו בחוק[דרוש מקור].

לפי טענות הארגון, מציאות זו גרמה לכך שהחוגים שנותרו בלתי מוגנים על ידי הממסד החרדי וסובלים בעיקר מתוצאות חוק הגיוס, הינם בחורים ובנות מהציבור החרדי המתגוררים בערי הפריפריה, כמו גם בנים למשפחות מוחלשות, חד הוריות וכדומה, ואלה שאין להם ייצוג פוליטי ביהדות התורה או בש"ס. בעקבות זאת, התברר לטענתם כי רוב מכריע מאלה שגוייסו לצבא בשנים האחרונות במסגרת היעדים הינם בני עדות המזרח שאינם זוכים למטריית ההגנה אשר לה זוכה הציבור האשכנזי, ובהם רואה הצבא כר נוח לגיוס אלפים מהחרדים.

בעקבות זה פתחו עסקנים חרדיים את ארגון "מרכז ההצלה" לפעול בקרב הזרמים המוחלשים בציבור החרדי כדי למנוע את "השימוש בהם כבשר תותחים" לצבא. ללא הבדלי עדות ומוצא לשמור על מעמדם החוקי והמשך קבלת הדיחוי, ולספק מענה משפטי לכל חרדי המבקש להימנע משירות בצה"ל.

לפי תפיסת הארגון, גיוס חרדים גברים לצבא, עומד בחומרה שווה לגיוס בנות לצבא, שהינו קו אדום לפי דעתם של גדולי ישראל בתקופת ממשל דוד בן-גוריון.

בין התומכים והמדריכים של פעילות מרכז ההצלה נמנו גאב"ד העדה החרדית רבי יצחק טוביה וויס וזקן מנהיגי ברסלב רבי יעקב מאיר שכטר, ועמם עוד רבנים, את תמיכתם מביעים הרבנים במודעות 'קול קורא' המעודדות את פעילויות הארגון, ובהשתתפות אישית בכנסים ואסיפות של הנהלת ה'מרכז'.

ארגונים מסונפים

מרכז ההצלה מפעיל מספר ארגונים בתחומים שונים במלחמתו מול הפגיעה בזכויות בני הציבור החרדי ע"י הרשויות השונות:

איחוד הישיבות (ע"ר) - ארגון הפועל כעמותה רשומה ומאגד תחתיו ישיבות מחוגי "היישוב הישן" וקהילות העדה החרדית, ומייצג אותם מול הרשויות השונות, כארגון מקביל לועד הישיבות בארץ ישראל.

מטה ההסברה תל השומר / רש"י - ארגון התנדבותי המפעיל מערך הסברה וייעוץ משפטי מדי יום בעמדות המוקמות בסמיכות לפתחי לשכות הגיוס בירושלים ותל השומר, כאשר אלה שמעמדם הסתבך בשל החלטות של הפוקד מועברים להמשך טיפול למחלקה המשפטית של 'מרכז ההצלה', העותרת בבג"ץ כנגד יחידת מיט"ב פעם אחר פעם.

חומותיך[דרושה הבהרה]

האגודה לזכויות בני הישיבות[דרושה הבהרה]

מרכז ההצלה והרשויות

בתאריך 09/08/2017 פשטה המשטרה על משרדי המרכז, בחשד כי פעילי המרכז מעורבים בעידוד הפגנות לא חוקיות כנגד צה"ל. המשטרה עצרה מספר פעילים ששהו בזמן הפשיטה במשרדים.[3] הפשיטה הולידה זעם רב בקרב החוגים החרדיים השמרנים, וסוקרה בהרחבה בעיתוני העדה החרדית וחסידות סאטמר, שגינו את האלימות המשטרתית בזמן הפשיטה כנגד תושבי שכונת מאה שערים ופעילי הארגון.[4] ברשתות הטלוויזיה הגדולות הובאה תגובת 'מרכז ההצלה' שטען כי מדובר ברדיפה פוליטית של המשטרה רק בגלל שהם מסייעים לבחורים לשמור על זכויותיהם שלא להתגייס, מה שמפריע ליעדי הממשלה.[5] כעבור מספר ימים שחררה המשטרה את כל העצורים, לאחר שלא הצליחה להוכיח קשר בין העצורים לבין עידוד ההפגנות כנגד הגיוס. בהמשך הוגשו כתבי אישום, שהסתיימו בלי הרשעות למעורבים[6].

לאחר שבג"ץ ביטל את התיקון לחוק הגיוס ב12 בספטמבר 2017[7], הגיש "מרכז ההצלה" באמצעות עורכי דין מטעמו עתירה לבג"ץ אודות אי חוקיות גיוס החרדים בשלב זה שבין ביטול החוק לחקיקתו מחדש.

ב-20/09/2018 נרשם לזכות "מרכז ההצלה" הישג משפטי משמעותי, כאשר הבג"ץ יצר תקדים והורה על הקפאת גיוס של כמה בחורי ישיבה עד לחקיקת חוק גיוס חדש[8].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0