מרתון חיל הנחתים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו המרתון, המעוצב בהשראת אנדרטת חיל הנחתים

מרתון חיל הנחתיםאנגלית: Marine Corps Marathon ובקיצור MCM) הוא ריצת מרתון מקצועית ועממית שנתית הנערכת בארצות הברית מאז 1976 ביוזמתו ובניהולו של חיל הנחתים. התחרות נערכת בדרך כלל ביום ראשון האחרון בחודש אוקטובר, זמן קצר לפני יום השנה להקמת החיל, 10 בנובמבר. מסלול התחרות עובר במחוז ארלינגטון (אנ') שבמדינת וירג'יניה ובעיר הבירה וושינגטון הסמוכה אליה, ומסתיים באנדרטת חיל הנחתים שבארלינגטון. בשנת 2018 השתתפו במרתון כ-30 אלף איש.

תולדות התחרות

רעיון ייסוד המרתון הועלה בשלהי 1975 על ידי קולונל ג'יימס פאולר (James L. Fowler) מחיל הנחתים. פאולר הציע לקיים מרתון של אנשי המילואים של חיל הנחתים, במטרה לשפר את היחסים בין הכוחות המזוינים לבין האזרחים בעקבות מלחמת וייטנאם, להעלות את קרנו של החיל, לסייע בגיוס מתנדבים לחיל, כדי לסייע לנחתים הרוצים בכך להתכונן למרתון בוסטון וכדי לגייס כסף למטרות צדקה. מפקד החיל אישר את הרעיון ומזכיר הצי נתן את תמיכתו לו. המרתון הראשון נערך ב-7 בנובמבר 1976 במסלול שעבר בווירג'יניה בלבד בהשתתפות 1,175 רצים. במרתון 1977 כבר עבר חלק מהמסלול בוושינגטון הבירה.

בתחילת דרכו אורגן המרתון על ידי מילואי חיל הנחתים. לאחר שמספר המשתתפים בו גדל והלך הועבר התפקיד לידי סגל בסיס הנחתים בוושינגטון הבירה, ולבסוף הועברה האחריות לארגונו בקביעות לידי סגל בסיס חיל הנחתים קוונטיקו.

המרתון הוא אחד מהמרתונים הגדולים ביותר בעולם שבהם אין מחולקים פרסים כספיים.

ההזנקה למרתון נערכת לא ביריית אקדח כמקובל במרתונים, אלא על ידי ירייה מתותח הוביצר בקוטר של 105 מילימטר.

במשך השנים התפרסו אירועי המרתון על פני שלושת ימי סוף השבוע והם מגיעים לשיאם במרתון בבוקר יום ראשון. בין האירועים נכללים ארוחת פחמימות וכן ריצת מייל לילדים מגיל 5 עד 12 (MCM Kids Run) המתקיימת במגרש החנייה הצפוני של הפנטגון. פסטיבל סיום נערך לאחר המרתון בעיר רוזלין שבארלינגטון.

שיא המרתון לגברים נקבע על ידי ג'ף סקאפינס מארצות הברית ב-1987 ‏(2:14:01 שעות). השיא לנשים נקבע על ידי אולגה מרקובה מרוסיה ב-1990 ‏(2:37:00 שעות).

בשנת 1979 השתתפה במרתון לראשונה חיילת חיל הנחתים, וב-1983 ניצחה לראשונה חיילת חיל הנחתים במרתון הנשים.

בשנת 2001 הובטח קיום המרתון רק שלושה שבועות לפני מועדו עקב הצורך לבנות תוכנית אבטחה חדשה עבורו בעקבות פיגועי 11 בספטמבר.

מרוצים ומסלולים

מסלול המרתון משתנה מעט מדי פעם. ב-2018 חלף המסלול בסמוך לאתרים הידועים של ארלינגטון של וושינגטון הבירה, וביניהם (לפי סדרם במסלול):

בשנת 2006 נוסף למרתון מסלול ריצה עממי של עשרה קילומטרים, המכונה MCM10K, שתחילתו במול ויתרתו חופפת למסלול המרתון המלא.

עוד קודם לייסוד המרתון החל חיל הנחתים לקיים מרוץ חצי מרתון (MCHH) בעיר פרדריקסברג (Fredericksburg) שבוירג'יניה. מרוץ זה מתקיים מדי שנה בחודש מאי והוא פתוח למשתתפים מגיל 10 ומעלה.

משתתפים

המרתון הוא אירוע עממי הפתוח לרצים בני 14 ומעלה. לאחרונה (2018) השתתפו בו רצים מארצות הברית ומ-50 מדינות נוספות בעולם.

במהלך השנים השתתפו במרתון שחקנים, פוליטיקאים ואנשי טלוויזיה, וביניהם קלרנס תומאס, ג'ון אדוארדס, אופרה וינפרי, אל גור, מייק האקבי ודרו קארי.

אירועים נוספים

במהלך השנים פיתח חיל הנחתים סדרת אירועים הנספחים למרתון. הם מתרחשים במשך כל שנה במספר סופי שבוע בבסיס חיל הנחתים קוונטיקו:

  • מרץ - מרוץ 17.75 קילומטר (Marine Corps 17.75K) שנקבע לכבוד שנת יסוד החיל - 1775
  • אפריל - מרוץ Quantico 100, הנמשך מאה דקות. הוא הונהג ב-2017 לכבוד מלאת 100 שנים להקמת בסיס קוונטיקו
  • יוני - מרוץ Run Amuck, מרוץ מכשולים ובוץ באורך של ארבעה מייל (6.4 קילומטר). קיימת גם גרסה מקוצרת של מרוץ זה באורך של שני מיילים הנקראת Mini Run Amuck
  • אוגוסט - תחרות טריאתלון בשם Quantico Tri: שחייה למרחק של 750 מטר, רכיבה על אופניים למרחק של 20 קילומטר וריצה למרחק של חמישה קילומטר. במקביל יכולים רצים לרוץ במסלול Quantico 12K, הנערך בנתיב ריצה מסורתי של צוערי קורס הקצינים של חיל הנחתים הנערך בבסיס
  • נובמבר - מרוץ Turkey Trot 10K למרחק של עשרה קילומטרים, המאפשר למשתתפיו להשיל את המשקל שהוסיפו בארוחת חג ההודיה. ילדים מוזמנים להשתתף במרוץ למרחק של מייל אחד, הנקרא Turkey Trot Mile.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרתון חיל הנחתים בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0