מש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןמש
Green gram.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי הפרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: קטניתאים
משפחה: קטניות
תת־משפחה: פרפרניים
סוג: לוביה
מין: מש
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Vigna radiata
צלחת עם נבטי מש.

מש או מאש ולעיתים שעועית מאש (שם מדעי: Vigna radiata) הוא סוג קטנית המשמש למאכל, ונפוץ בעיקר במזרח הרחוק. שמות נוספים שבהם משתמשים הם אפונה סינית או שעועית מונג.

שימושים

המש נפוץ מאוד בסין, שם הוא משמש בעיקר להכנת נבטים, המוכרים כ"נבטים סיניים". בהודו, פולי מש מקולפים משמשים להכנת דהאל, תבשיל הודי מסורתי. המש משמש כחומר גלם בסוגי מאכלים רבים ושונים, בין השאר אפילו גלידות מש, הנפוצות בארצות המזרח הרחוק. בפיליפינים מכינים ממנו אפילו עוגות.

בריאות

מש
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 9.05 ג'
קלוריות 347 קק"ל
חלבונים 23.86 ג'
פחמימות 62.62 ג'
שומן 1.15 ג'
ויטמינים
 ‑ ויטמין A 6 מק"ג
 ‑ ויטמין B1 0.621 מ"ג
 ‑ ויטמין B2 0.233 מ"ג
 ‑ ויטמין B3 2.251 מ"ג
 ‑ ויטמין B6 0.382 מ"ג
 ‑ ויטמין C 4.8 מ"ג
ברזל 6.74 מ"ג
סידן 132 מ"ג
מגנזיום 189 מ"ג
זרחן 367 מ"ג
אשלגן 1246 מ"ג
נתרן 15 מ"ג
בטא-קרוטן 68 מק"ג
סיבים תזונתיים 16.3 ג'
מקור: משרד החקלאות האמריקני

לשעועית המש ערכים תזונתיים מצוינים, היא קלה לעיכול ומכילה סיבים תזונתיים, חלבונים, סידן, ברזל, אשלגן, זרחן וויטמיני B. עם ההנבטה נוספים ויטמין C וכמות ויטמיני ה-B עולה[1].

גידול

גידול טרופי (אף סוב-טרופי) גדל (בארץ ישראל) במהלך העונה החמה. זריעה באביב וגדילה בקיץ. יגדל בהצלחה בקרקע המכילה: חול, טין וחרסית.

זרעי המש נובטים היטב בחשיפה קצרה לאור ובשהיה בחושך רוב שעות היממה.

זרעי המש אינם נובטים בתנאי חומציות נמוכים 1-5 pH, אלה הם מעדיפים תנאי חומציות גבוהים pH 8.5-9.5, הם נובטים בתנאי גדילה עם מים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מש בוויקישיתוף

הערות שוליים

Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0