נמייה ננסית מצויה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןנמייה ננסית מצויה
Mangouste (Zoo de Berlin) (6080470455).jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: טורפים
משפחה: נמייתיים
סוג: נמייה ננסית
מין: נמייה ננסית מצויה
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Helogale parvula
תחום תפוצה
Common Dwarf Mongoose area.png

נמייה ננסית מצויה או הלוגל[1] (שם מדעי: Helogale parvula) היא מין של נמייה קטנה ממשפחת הנמייתיים החיה באזור אפריקה שמדרום לסהרה. היא המין הקטן ביותר במשפחת הנמייתיים.

מאפיינים

לנמייה זו ראש מחודד וטיפוסי לנמייה, אוזניים קטנות, זנב ארוך ורגליים קצרות עם טפרים חדים. זוהי הנמייה הקטנה ביותר בעולם וגם הטורף הקטן ביותר באפריקה. משקלה מגיע רק ל-210–350 גרם ואורכה 18–28 ס"מ. הפרווה אדמדמה-בהירה עד חומה-כהה.

נמייה זו חיה בטבע בערבות וסוואנות אפריקה, ביערות פתוחים ובאזורי שיחים. הם יימצאו באזורים עד גובה 2,000 מ'. הם מורגלים גם לאזורים אנושיים אך מתרחקים מיערות עבותים או מדבריות. תפוצתם בטבע היא ממזרח אפריקה עד מרכז אפריקה ומאריתריאה ואתיופיה בצפון עד לטרנסוואל שבדרום אפריקה.

הרגלים

נמייה זו חיה בקבוצות גדולות בטבע (2 עד 30 פרטים) והם חיים יחדיו באותה מאורה ולעיתים קרובות גם בקן גדול של טרמיטים וגם בין אבנים או גזעי עצים. הקבוצה בנויה על היררכיה שבראשה זוג בכיר ושאר הפרטים עוזרים לטפל בגוריהם ולשמור על הלהקה מטורפים. לעיתים הנחלות חופפות לנחלות של נמיות אחרות ואז מתנהלת קטטה רצינית בין שתי הקבוצות. המפסידים עשויים להתרחק כמה קילומטרים מהאזור של המנצחים.

הנמיות מתרבות בעונה הגשומה, בין אוקטובר לאפריל. רק הזוג הבכיר מתרבה והם ממליטים 4–6 גורים שמגיעים לבגרות אחרי 10 שבועות. עד אז הם נשארים במאורה הקרקעית שלהם ובני הקהילה שומרים עליהם מטורפים ומשיגים להם מזון.

ישנו קשר בין הנמיות הללו לעופות הקלאו ששני המינים אוכלים יחדיו בערבה וכשאחד מוצא טורף הוא משמיע קריאה וכולם בורחים.

כמו רוב הנמיות הם אוכלים בשר, בעיקר של חרקים שונים, בעיקר שוכני אדמה, עכבישים, עקרבים, עופות קטנים, מכרסמים קטנים ולטאות ונחשים קטנים. הם יאכלו גם פירות יער שהם ימצאו.

הם עצמם נטרפים על ידי חתולים גדולים, עופות דורסים, נחשים ולטאות כמו הכוח וגם קרוב משפחה רחוק שלהם - צבוע מנומר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נמייה ננסית מצויה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לקסיקון דביר לזואולוגיה מאת מנחם דור עמוד 186
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0