נקטרינה

מתוך המכלול
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
נקטרינה
Nectarines summer 2006.jpg
מיון מדעי
ממלכה צומח
מערכה בעלי פרחים
מחלקה דו-פסיגיים
סדרה ורדנאים
משפחה ורדיים
סוג פרוּנוּס
תת-סוג Amygdalus
מין אפרסק
תת-מין נקטרינה
שם מדעי
Prunus persica nectarina
פרי הנקטרינה

נקטרינה (שם מדעי: Prunus persica nectarina) הוא עץ פרי גלעיני ממשפחת הוורדניים, זן (תת-מין) המשתייך למין אפרסק.

היסטוריה

מקור הנקטרינה בסין, שם גודלה במשך 4,000 שנה ויותר ועדין נפוצה כעץ בר. בימי קדם הועבר הפרי (האפרסק) לפרס, ומכאן שמו המדעי (persica). בימי אלכסנדר מוקדון הובא האפרסק מפרס ליוון ומשם פשט גידולו לארצות אגן הים התיכון. הספרדים העבירוהו ליבשת אמריקה והיום הוא נפוץ בכל רחבי העולם. הארצות העיקריות המגדלות את הפרי הן ארצות הברית, איטליה, יפן, צרפת, ספרד, ארגנטינה וסין.

מאפיינים

הנקטרינה שונה משאר האפרסקים בכך שאין פלומה על הפרי, הקליפה החלקה היא המקנה מראה מבריק כשל שזיף. היעדר הפלומה הופך את הפרי רגיש יותר לפגיעה. העדר הפלומה הוא תכונה גנטית רצסיבית: נקטרינה שהואבקה מאפרסק עשויה להניב אפרסקים, ולהפך. הנקטרינה בדרך כלל קטנה ומתוקה יותר מאפרסק "רגיל" אך יש חפיפה בהתפלגות הגודל ומידת המתיקות.

מטעי נקטרינה בישראל מצויים בעיקר במרכז שפלת החוף, בהרי הגליל ובהרי ירושלים ובגוש שילה.

הנקטרינה פורחת בעיקר באביב, על ידי האבקה עצמית. רוב הזנים הגיעו לישראל מדרום ארצות הברית ומועד הבשלתם חל מאפריל ועד אוקטובר. בעונת ההבשלה קוטפים את הפרי הבשל מדי כמה ימים כשצבע היסוד שלו הופך מירוק לצהבהב או לבנבן.

שלבי הבשלת פרי הנקטרינה, לאורך כ-7 חודשים וחצי:
1. ניצן
2. תחילת הופעת עלים ופרחים
3. הפרחים כבר מפותחים לחלוטין, ותהליך ההאבקה על ידי הרוח או חרקים החל.
4. לאחר שתהליך ההאבקה הושלם בהצלחה, הפרחים מתו, והעלים צמחו על מנת להתחיל את תהליך הפוטוסינתזה כדי לספק לצמח מזון.
5. הפרי החל לפרוח ולהתפתח אך עדיין אינו אכיל.
6. הפרי בשל.

הנקטרינה היא גלגול של אפרסק ולא הכלאה של אפרסק ושזיף, כפי שנהוג לחשוב (מחשבה זו הקנתה לנקטרינה את השם העממי "אפרשזיף", הלחם בסיסים של "אפרסק" ו"שזיף").

ערך תזונתי

הנקטרינה עשירה בקרוטן, ההופך בגוף לוויטמין A וכן באשלגן, בברזל ובוויטמין C, וויטמינים נוספים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0