רבי דוד בן לוי מנרבונה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ספר המכתם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי דוד בן לוי מנרבונה היה ראשון שחי ושימש כדיין בעיר נרבונה שבחבל פרובאנס במחצית השנייה של המאה ה-13, ומחבר ספר המכתם.

ביוגרפיה

רבו של רבי דוד, על פי עדותו בספרו, הוא רבי שמואל בן שלמה שקלי (שקייל). רבי דוד שימש כדיין בנרבונה לצד רבי מרדכי קמחי, ותשובות שהשיב במסגרת זו הודפסו בקובץ "שו"ת חכמי פרובינציה"[1].

מועד פטירתו של רבי דוד אינו ידוע, אך ידוע שהוא חי לפחות עד שנת הס"ה (1305), שאז נפטר רבו, רבי שמואל שקלי, ורבי דוד מציין בכתביו את רבו בתוספת המילים 'זכרו לחיי העולם הבא', המעידות על כך שרבו כבר לא היה בין החיים[2].

בחידושיו למסכת פסחים (עמ' שעב) כתב: "אדוני זקני רבי בנבנישה הלוי". ייתכן שזהו רבי בנבנשתי הלוי סבו של הרא"ה, ואם כן הרי שרבי דוד הנו בן דודו של הרא"ה.

ספר המכתם

ספר המכתם הוא ספר הלכתי הנסוב אודות פסקי הרי"ף על הגמרא, שנכתב על מספר מסכתות בששה סדרי משנה, בעיקר מסדר מועד (ברכות, פסחים, ראש השנה, סוכה, ביצה, תענית, מגילה ומועד קטן). מדבריו ומדברי המביאים אותו עולה שכתב פירוש על מסכתות נוספות (חולין, שבת, ואולי גם כתובות ונדרים). בחיבורו מרבה הוא להביא מדברי חכמי פרובנס - רבי משולם בן משה (בעל "ספר ההשלמה" על הרי"ף), הראב"ד, רבי זרחיה הלוי ורבי יצחק בן אבא מארי (בעל העיטור).

ספר המכתם הוזכר בספרי ראשונים רבים שחיו אחריו, בהם מנחם המאירי, האורחות חיים והכלבו, ועוד.

הספר התפשט בפרובנס כבר בדורו של ר' דוד. דבריו מובאים רבות בספרי חכמי פרובנס של אותה התקופה- "ארחות חיים" לרבי אהרן הכהן מלוניל, ספר הכל בו, "בית החבירה" ו"מגן אבות" לרבי מנחם המאירי. גם חכמי ספרד הכירו את ספר המכתם, והוא הובא בספריהם של יוצאי ספרד כרבי שמעון בן צמח דוראן (הרשב"ץ)[3] ובנו רבי שלמה (הרשב"ש)[4], רבי שלמה סירילאו[5], רבי משה אלשקר[6] ורבי בצלאל אשכנזי[7]. כמו כן הגיע לאיטליה[8]. גם רבי יהושע בועז מצטט מדבריו בשלטי הגבורים[9]. פעמים מספר, דבריו הובאו בשולחן ערוך ובהגהות הרמ"א, אך תמיד מתוך דברי החכמים שהביאוהו.

הספר נשאר ככתב יד במשך שנים רבות, והודפס בחלקים:

  • בשנת תקס"א, הדפיס בליוורנו ר' אברהם בן אליעזר הלוי קובץ חידושי הראשונים על הש"ס בשם "סם חיים", שם הובאו קטעים מהמכתם על מסכת מגילה ומסכת יומא בשם "רבי טודרוס הלוי", אולם מקורם אינו ברבי טודרוס הלוי אלא בספר המכתם[10].
  • בשנת תרס"ד הוציא ר' מנשה גרוסברג מטרסטינא את הספר על מסכת מגילה וליקוטים על מסכת יומא.
  • בשנת תשי"ט הוציא הרב משה יהודה בלוי בניו יורק את ספר המכתם על מסכתות פסחים, סוכה ומועד קטן, בתוספת התשובות שהודפסו בשו"ת חכמי פרובינציה.
  • בשנת תשי"ט הוציא בירושלים הרב אברהם סופר הו"ל בשנת תשי"ט את ספר המכתם על מסכתות סוכה, ביצה, מועד קטן ופסחים.
  • קטעים אחדים מן הספר על מסכת פסחים הודפסו באותה שנה בתוך "גמרא שלמה".
  • בשנת תשכ"ג הדפיס הרב משה הרשלר בספר "גנזי ראשונים" (בהוצאת מכון התלמוד הישראלי השלם) את הספר על מסכתות ראש השנה, יומא ותענית.
  • בשנת תשכ"ז הדפיס הרב הרשלר את הספר על מסכת ברכות.
  • בשנת תשנ"ז הדפיס שנית הרב משה יהודה בלוי את הספר על מסכת מגילה, ע"פ מהדורתו של הרב מנשה גרוסברג.
  • בשנת תשע"ה יצאה לאור בירושלים מהרורה חדשה של ספר המכתם על מסכתות ברכות, ראש השנה ופסחים, על פי כתבי יד נוספים, בעריכת הרב יוסף הלל והרב רן יוסף לב, בהוצאת מכון אהבת שלום.

לקריאה נוספת

  • פנחס רוט, רבי דוד בן לוי וספרו 'המכתם', מבוא לספר המכתם על מסכתות ברכות, פסחים וראש השנה, מכון אהבת שלום, ירושלים תשע"ה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ שו"ת חכמי פרובינציה אה"ע סי' ט, וסי' טז. תשובות אלו הודפסו קודם לכן ב"ספר המכתם" על מסכתות פסחים, סוכה ומו"ק במהדורת הרב משה בלוי, ניו ויורק תשי"ט (עמ' רלט-רנט). תשובה נוספת מודפסת בשו"ת חכמי פרובינציה חו"מ נב
  2. ^ המכתם, מסכת פסחים עמ' קמ"ט בהוצאת מכון 'אהבת שלום'.
  3. ^ תשב"ץ ח"א סי' קיא, ותשב"ץ ח"ב סי' רסג, ופעמים רבות בחידושיו על מסכת ברכות.
  4. ^ סי' תרי"ט
  5. ^ בפירושו לירושלמי כלאיים דף לט ע"ב
  6. ^ שו"ת מהר"ם אלשקר סימן קז (שם הוא מצטט קטע מן הספר שראה במצרים) וכן סי' לה
  7. ^ כתב יד שהובא על ידי החיד"א, פתח עיניים פסחים קט ע"ב.
  8. ^ רבי נתנאל טרבוט הדפיס חלקים מספר המכתם תחת השם "תוספות ספרדיות". תוספות אלו הובאו על ידי המהר"יק (בשורש נ, ובשורש קנב ועוד)
  9. ^ מגילה ב עמוד ב
  10. ^ הרב רן יוסף לב, "בעניין ייחוסם של הליקוטים שבספר סם חיים לרבינו דוד ב"ר לוי מנרבונה", בתוך: "מקבציאל" לב, ירושלים תשס"ז, עמ' תרכט-תרל. כל הקטעים המודפסים שם מופיעים בספר המכתם שהודפס מאוחר יותר.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0