פינת חי
פינת חי היא מעין גן חיות קטן אשר כולל בדרך כלל חיות משק כגון: כבשים, עזים, ברווזים, ארנבים, תרנגולים, טווסים, סוסים וחמורים; חיות בר קטנות כמו צבי יבשה, שרקנים, שועל מצוי, צבי מצוי, יעל נובי, למור חום, סוריקטה, מארה, דרבן מצוי, קוף סנאי, אייל חזירוני ובריכות דגים.
ברבים מהמקרים ניתן ללטף את החיות או את חלקן. דהיינו, פינת החי מכילה גם פינת ליטוף.
פינות חי נפוצות בעיקר במושבים וקיבוצים ובבתי ספר. יש גם גני חיות וחנויות חיות, שמכילים פינה שדומה באופייה לפינת חי של קיבוץ או בית ספר - יש פינה כזו בגן החיות התנ"כי. ישנם גם גני חיות, שהתפתחו ממוסד, שהיה פינת חי של בית ספר או יישוב קטן. כך למשל הגן הזואולוגי של באר שבע.
פינת חי בבית הספר מהווה מקום מפגש ללימוד, חקר וחוויה עם בעלי החיים בסביבת מחייתם. התלמידים יכולים להיות שותפים בהקמת פינת חי בבית ספר ולהמשיך להיות אחראים על התחזוקה השוטפת. הילדים רוכשים ערכים כמו: סבלנות וכבוד בעבודה עם בעלי החיים, הילדים רוכשים מיומנויות חקר ומפתחים את הסקרנות, הילדים נוטים לשאול שאלות רבות המזמן המפגש עם בעלי החיים, שאלות אלה יכולות להוות מנוף להוראה ושילוב בעלי החיים בתוכנית הלימודים. למשל הוראת חשבון או שפות דרך מפגש עם בעלי החיים.
המפגש עם בעלי החיים בבית הספר מאפשר יצירת קשר ראשוני שאינו שיפוטי בין התלמיד לבעל החיים, דבר היכול לחזק את ביטחונו העצמי והדימוי העצמי של הילד[דרוש מקור]. פינת החי מאפשרת לתלמידים לבטא תחומי חוזק שלהם ולהתגבר על קשיים. התלמידים הבוגרים הופכים לתורנים ומלווים את הצעירים בכניסה לפינת החי ובהדרכה.
עם זאת, פעילי זכויות בעלי חיים מתנגדים לפינות חי, חלקם בטענה שהן פוגעות בחיות וחלקם בשל גישת שחרור בעלי חיים המתנגדת לכל החזקה בשבי של בעל חיים.
ההבדלים בין פינת חי לגן חיות רגיל
- בפינת חי בדרך כלל אין הסברים או שלטים על החיות.
- בדרך כלל בפינות חי אין חיות בסכנת הכחדה.
- בפינות חי ברוב המקרים אין חיות גדולות יותר מסוס.
פינת ליטוף
פינת ליטוף היא חלק מפינת חי, הפתוח לליטוף החיות בידי הקהל. בחלק יהיו רק חיות, שאין סכנה בליטופן. מבחינה אתית, ראוי גם שיהיו שם רק חיות, שאינן מפחדות ממפגש גופני עם המוני בני אדם.
קישורים חיצוניים