פרוטוקול קיוטו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כדור הארץ במבט מאפולו 17

פרוטוקול קיוטו (הידוע גם בשם אמנת קיוטו) הוא תוספת לאמנת היסוד של האומות המאוחדות לשינויי אקלים (UNFCCC), אמנה בינלאומית בנושא התחממות כדור הארץ. הפרוטוקול מאשרר חלקים מאותה אמנה. מדינות שחתמו על הפרוטוקול מתחייבות להפחית פליטת פחמן דו-חמצני וחמישה גזי חממה אחרים וכל עיסוק שעשוי להגביר פליטת גזים הקשורים להתחממות כדור הארץ.

השם הרשמי של ההסכם המוצע, שמאשרר חלקים מאמנת יסוד לשינויי אקלים, הוא פרוטוקול קיוטו לוועידת היסוד של האו"ם לשינויי אקלים Kyoto Protocol to the United Nations Framework Convention on Climate Change. הפרוטוקול נדון בעיר קיוטו ביפן בדצמבר 1997, הוצע לחתימה ב-16 במרץ 1998 ונחתם שנה אחת אחר כך, ב-15 במרץ 1999. בוועידה השתתפו 161 מדינות.

פרטי ההסכם

פרוטוקול קיוטו הוא הסכם משפטי המחייב מדינות מתועשות להפחית את הפליטה המשותפת של גזי חממה בשיעור של 5.2% יחסית לשיעור שנמדד ב-1990. לפי שיעור הפליטה המשוער עבור שנת 2010, המדינות ידרשו להפחתה בשיעור של 29%.

יופחת שיעור הפליטה של הגזים הבאים:

שיעור ההפחתה יימדד בין השנים 2008 עד 2012. יעדים אזוריים: האיחוד האירופי יפחית 8%, ארצות הברית 7%, יפן 6%, רוסיה לא נדרשת להפחית כלל (ראו בהמשך) ואילו אוסטרליה ואיסלנד יורשו להעלות שיעור הפליטה ב-8% וב-10%, בהתאמה.

סטטוס ההסכם

מדינות החתומות באמנה

ההסכם נכנס לתוקף ב-16 בפברואר 2005, בעקבות אישורו על ידי רוסיה ב-18 בנובמבר 2004. בשעת הכניסה לתוקף היו חתומות עליו 141 מדינות. למרות זאת מצב העניינים הנוכחי איננו מגיע ליעדים המקוריים: מדינות רבות, בהן ספרד, פורטוגל ואירלנד, ניצבות הרחק מעבר ליעד הקיצוץ.

עמדתן הנוכחית של הממשלות

המכשול העיקרי בפני יישום האמנה הוא עמדת ארצות הברית. נשיא ארצות הברית דאז, ג'ורג' ווקר בוש הודיע ב-2001 כי ארצות הברית לא תיישם את האמנה, משום שביצועה יקר מדי ומשום שמדינות מתפתחות כמו סין אינן מחויבות ליישם אותה. גם מדינות אחרות, בהן בריטניה ואיטליה, מקיימות מחלוקות משפטיות עם האו"ם ביחס לחלקים שונים באמנה.

כיום חתומות על ההסכם 169 מדינות.

ישראל והפרוטוקול

ממשלת ישראל אישרה את אמנת האקלים בספטמבר 1996 וחתמה על פרוטוקול קיוטו בשנת 1998. בפברואר 2004 אושר הפרוטוקול על ידי ממשלת ישראל. ישראל מוגדרת באמנה כמדינה מתפתחת, על כן, לא חלות עליה הגבלות לעניין פליטת גזי חממה. עם זאת, השוואת פליטות פחמן דו-חמצני בין ישראל למדינות אחרות מראה כי ישראל נמצאת ברמה אחת עם המדינות המפותחות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרוטוקול קיוטו בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0