פרשת אלטע פיקסלר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרשת אלטע פיקסלר הוא מאבק משפטי וציבורי שהתנהל באנגליה על חייה של הילדה אלטע פיקסלר בשנת 2021. בית החולים עתר לבית המשפט באנגליה בבקשה לנתק אותה ממכונת ההנשמה, בכדי "למנוע ממנה סבל", על פי החוק הבריטי, ובניגוד להלכה ולרצון הוריה. למרות מאבקם הממושך של ההורים, התקבלה עתירת בית החולים בערכאות השונות באנגליה, ובי"ג בחשוון תשפ"ב נותקה אלטע ממכונת ההנשמה ונפטרה.

רקע

ב23 בדצמבר 2018 נולדה בבית החולים במנצ'סטר תינוקת לבני הזוג אברהם וחיה פיקסלר, אזרחי בריטניה, ישראל וארצות הברית, חסידי בעלז, אחרי 5 שנות ציפייה מאז לידת בנם הבכור. התינוקת סבלה ממחסור בחמצן בשעת לידתה למשך זמן רב, ונגרם לה נזק בלתי הפיך. היא אושפזה בבית החולים המלכותי לילדים במנצ'סטר (PICU) עם תמיכה נשימתית. מצבה הרפואי ידע עליות ומורדות. היו ימים בהם הייתה אף תקוה שאלטע תיגמל מהתמיכה הנשימתית, אך בהמשך מצבה הדרדר.

לדברי הרופאים הם הגיעו למסקנה כי המשך חייה יהיו מלאי סבל וכי אין סיכוי שהיא תוכל להתנתק ממכונת ההנשמה בשלב כלשהו. בהתאם למסקנה זו שינה בית החולים את גישתו וביקש להפסיק את הטיפול התומך ולסיים את חייה כפי המקובל על פי החוק הבריטי, בטענה כי בכך יימנע ממנה סבל וכאב. מנגד ההורים סירבו למהלך זה מטעמים הלכתיים ורגשיים. בית החולים עתר לבית המשפט בסוף שנת 2020 וביקש להכריח את ההורים לדרישתם.

המאבק המשפטי

ב28 במאי 2021 נתן השופט מקדונלד את הכרעתו, לפיו יש לקבל את דעת הרופאים שטענו שאלטע סובלת, ויש לנתקה ממכונת ההנשמה בכדי להפסיק את סבלה למרות התנגדות ההורים. השופט אף קבע כי העברתה לישראל אינה טובה עבורה, וכי סביר שזו הייתה עמדתה של אלטע אילו היה ניתן לשאול אותה, למרות היותה בת להורים יהודיים[1].

מיד עם קבלת פסק הדין החלו במאמצים בינלאומיים בזירות שונות בניסיון להציל את חייה, בעיקר על ידי העברה לישראל או לארצות הברית[2]. הראשון לציון הרב יצחק יוסף פנה ביום 2 ביוני לארכיבישוף מקנטרברי בבקשה שיתערב בענין[3]. שר הבריאות יולי אדלשטיין ושר הפנים אריה דרעי פנו למקביליהם הבריטיים, בבקשה לסייע במתן אפשרות למשפחת פיקסלר להביא את אלטע להמשך טיפול באחד משני בתי החולים בישראל שהביעו נכונות לטפל בה[4][5]. גם נשיא המדינה ראובן ריבלין פנה ליורש העצר הבריטי הנסיך צ'ארלס בבקשה דומה[6]. באופן כללי נטען כי מדינת ישראל לא עשתה מספיק בנידון ולא ביקשה באופן רשמי מממשלת אנגליה למנוע את המהלך[7].

במקביל ניסו גם בארצות הברית להשפיע על הבריטים בעניין, במסגרת ניסיונות אלו פנה מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר לשגריר הבריטי וביקש להשהות את ההחלטות הנוגעות לטיפול המנוגדות לרצון המשפחה בכדי שיוכלו להעבירה לארצות הברית. בהמשך אף נתנה מחלקת המדינה של ארצות הברית אשרה למשפחה להעבירה לארצות הברית[8].

בסוף חודש יוני התקיים דיון בבית המשפט לערעורים, השופט לורד בייקר שדן בעניינה דחה את העתירה שביקשה להעביר אותה לישראל, אך הכיר בה כיהודייה לצורך העניין המשפטי, מה שנתן פתח לערעור בפני הערכאה העליונה ביותר בבריטניה. אך ב4 באוגוסט פורסם כי בית המשפט העליון של בריטניה ובית המשפט האירופי לזכויות אדם דחו את עתירות ההורים, ובכך תמו הניסיונות המשפטיים להציל את חייה[9].

לצורך מימון המאבק המשפטי נערך קמפיין גיוס המונים, במהלכו גויסו למעלה מרבע מיליון פאונד[10]. בהמשך גויסו למעלה משלש מאות אלף דולר נוספים[11].

הניתוק

ביום י"ג בחשוון תשפ"ב - 18 באוקטובר 2021, ניתק צוות בית החולים את אלטע ממכונת ההנשמה, וכעבור 90 דקות היא נפטרה[12]. הלווייתה נערכה במנצ'סטר ובישראל.

המעשה גונה בין היתר על ידי הסנאטור צ'אק שומר[דרוש מקור], וחברי הכנסת משה אבוטבול וישראל אייכלר[13].

לאחר פטירתה נערך שוב קמפיין גיוס המונים, בו גויסו למעלה ממאתיים אלף פאונד. במהלך הקמפיין כתב הרב שמואל אליעזר שטרן מכתב חריף ובו ביטויים קשים נגד בית החולים והרשויות הבריטיות. במכתב נכללו ביטויים כמו "מעשה רצח אכזרי", "שפל נוראי", "חומה אכזרית בריטית שהקיפה את הנרצחת", ו"השם יקום דמה"[דרוש מקור].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים