צ'וחה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צ'וחה/צ'רקסקה
Черкеска/ჩოხა
צ'רקסי מקונסטנטינופול בלבוש צ'וחה
צ'רקסי מקונסטנטינופול בלבוש צ'וחה
מקור קווקז
חלק גוף חלק גוף עליון
ייעוד לבוש לאומי של תושבי הקווקז
תקופת שימוש מהמאה התשיעית
חלק מ
  • הלבוש הלאומי הגאורגי
  • הלבוש הלאומי הצ'רקסי

צ'וֹחָהגאורגית: ჩოხა, באדיגית: Шыохь Цые, שוואח ציה, באזרית: Çerkezi çuxa, ברוסית: Черкеска, צ'רקסקה) הוא הלבוש הלאומי של הגברים הגאורגיים, שהיה בשימוש בגאורגיה מהמאה התשיעית ועד לשנות ה-20 של המאה ה-20.[1]

פונטית משמשת המילה "צ'וחה" בקווקז ובמזרח אירופה במשמעות "לבוש גבר". מקור המילה מהשפה הטורקית והפרסית, "צ'וחה" בשפות הטורקיות והפרסיות פירושה "בד". האזרים קוראים ללבוש "צ'רקזי צ'וחה", הרוסים קוראים לה "צ'רקסקה", דבר המרמז על מוצאו של הלבוש, הצ'רקסים. הצ'וחה או הלבוש הלאומי הגאורגי, נחשב כלבוש הלאומי של רוב תושבי הקווקז. במבנה שלו הוא צר במותניים ורחב בחלקו התחתון. בחלקים שונים בקווקז קיים גם צ'וחה לנשים.

בסוף המאה השמונה עשרה ותחילת המאה התשע עשרה היו שלושה סוגי צ'וחה: חבסורולי צ'וחה, כארתלי-קאחתי צ'וחה והצ'וחה ביתר הקווקז.

חבסורולי צ'וחה - הצ'וחה החבסורי

"חֶבסוּרוּלי צ'וֹחה" ("הצ'וחה של חבסורתי") הוא הצ'וחה שהיה נהוג ללבוש במחוז ההיסטורי חבסורתי, ששוכנת בהרי הקווקז הגדול. הצ'וחה של חבסורתי נחשב לקרוב ביותר לגירסת הצ'וחה שהיה נהוג ללבוש בימי הביניים, שהוא בעיקרו קצר ובצורת טרפז. הצד הקידמי של הצ'וחה עשיר בקישוטים ויש לו חתכים בצדדים, שנמשכים עד למותניים. הקישוטים על הצ'וחה של חבסורתי כוללים בעיקר צלבים וסמלים.

כארתלי-קאחתי צ'וחה

הצ'וחה של כארתלי-קאחתי הוא ארוך יותר מהצ'וחה של חבסורתי ומעוצב כמשולש על החזה, כך שהבגד הפנימי שנקרא אחַלוּחי גלוי לעין. החלק התחתון הוא בדרך כלל חתוך בצדדים, ונהוג ללבוש אותם ללא חגורה. לצ'וחה של כארתלי-קאחתי יש שרוולים ארוכים בדרך כלל בצבעי שחור, אדום כהה וכחול.

הצ'וחה הקווקזי הכללי

הצ'וחה הקווקזי הכללי הוא בעיקרו דומה לצ'וחה של כארתלי-קאחתי, מלבד העובדה שיש לו מקומות לחגירת חגורות (חגורות קליעים) בחזה. ברוב במקרים מופיעים עיצובים שונים של קליעים. בשפה הרוסית צ'וחה נקראת צ'רקסקה על פי לבוש הצ'רקסים,[2]ובשפה הצ'רקסית (אדיגית) הלבוש נקרא "שְוָּח צֲיָה" והלבוש של הנשים נקראת "סאיה" (באדיגית: Сае). סגנון הצ'רקסקה שלו הוא בעל חגורת קליעים מעור שחור המעוטרים מחתיכות בצבע כסף. תלבושת זו שימשה השראה לכמה מראשוני אגודת השומר שאימצו אותה בשלמותה (כולל כובע פרווה בנוסח רוסי). הצ'וחה הקווקזי הכללי יכול להיות שחור, אפור, לבן כחול, אדום או חום. כיום הלבוש משמש לריקודי עם קווקזים או לאירועים מיוחדים למיניהן.

הצ'וחה היהודי

לבושם של יהודי גאורגיה לא נבדל משכניהם ועד לתחילת המאה העשרים לבשו גם יהודי גאורגיה את הלבוש הגאורגי המסורתי. הצ'וחה היהודי כמו הגאורגי הגיע עד לבירכיים ולא כלל עיטורים כלשהם. במותניים אבנט עור מקושט עם אבזם כסף. לרוחב החזה התנוססו שתי חגורות של כיסי כדורים מעוטרות בסרטים. מתחת ל"צ'וחה" לבשו הגברים חולצה לבנה או שחורה גבוהת צווארון שנקראה "אחַלוּחי", הנרכסת בשורת כפתורים זעירים. מכנסי-הצמר הרחבים נקראו "שַרוואלי" ונתחבו למגפי העור, כיסוי הראש היה ה"פַּפַּחי", כובע גבוה עשוי מפרווה. במחצית השנייה של המאה התשע עשרה החלה חדירה הדרגתית של לבוש אירופאי והלבוש המסורתי נדחק לאירועים חגיגיים.[3]

הצ'וחה נחשב ללבוש הלאומי גם של יהודי ההרים שחיו בקווקז, והוא נקרא בפיהם צ'רקסקה.[4]

תמונות של צ'וחה

הערות שוליים

  1. ^ איראקלי אבשידזה (1985), "האנציקלופדיה הגאורגית", כרך 9, טביליסי, גאורגיה
  2. ^ מקורם של הצ'רקסים הוא מהקווקז
  3. ^ רחל ארבל ולילי מגל, "מסורת מנהגים ואורך חיים", באתר הקונגרס העולמי של יהודי גרוּזיה
  4. ^ הלבוש המסורתי של יהודי ההרים באתר יהודי ההרים (ברוסית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0