קודש הקדשים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קודש הקודשים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הכהן הגדול מול קודש הקדשים.

קודש הקדשים או הדְּבִיר הוא החדר הפנימי, החשוב והקדוש ביותר במשכן ובבית המקדש.

תוכן הדביר

במשכן ובבית המקדש הראשון שבנה שלמה המלך שכן בתוך קודש הקדשים ארון הברית ובו לוחות הברית ועליו הכפורת עם הכרובים מעליה. בבית המקדש הראשון נצבו לצדי הארון שני דמויות ענק של כרובים עשויים עץ בציפוי זהב, שגובהם 10 אמות (כחמישה מטרים) ומוטת כנפיהם גם היא 10 אמות. בתוך הארון הונח לוחות הברית וכן צנצנת המן, ומטה אהרן הכהן (זכר לניסים אלו).

בסוף תקופת בית ראשון גנז יאשיהו את הארון ובבית שני נותר רק סלע היסוד של ההר - אבן השתייה (בגובה של שלוש אצבעות ובאורכו ורוחבו של הארון), שהיא הנקודה המרכזית שממנה נברא העולם.

מבנה קודש הקדשים

מידות קודש הקדשים היו 10 על 10 אמות (כחמישה על חמישה מטרים) במשכן, ו-20 על 20 אמה (כ-10 על 10 מטרים) בבית המקדש. אורך ורוחב קודש הקדשים הם זהים לאורך הבדים. אורך הבדים אינו כולל את רוחב הארון (שאליו חוברו הבדים), מפני ש"מקום ארון אינו מן המנין". כמו כן כתוב בפסוקים שהבדים היו מדויקים באורך קודש הקדשים, ונראו מבחוץ כמין שתי בליטות על הפרוכת - "כשני דדים". (ראו ערך מורחב "יום הכיפורים בבית המקדש").

בין קודש הקדשים לבין הקודש - החדר הגדול יותר שלפני קודש הקודשים, שבו הוצבו המנורה, מזבח הזהב ושולחן הפנים - הייתה הפרדה. בבית המקדש הראשון - חומת אבנים, ובבית המקדש השני, שתי פרוכות ואמה מבדילה ביניהן. בחז"ל מובא כי הארון עמד בנס[דרושה הבהרה].

כניסה לקודש הקדשים

בדרך-כלל חל איסור מוחלט להיכנס לקודש הקדשים, מלבד הכהן הגדול ביום הכיפורים. במקרים בהם נדרשו תיקונים בקודש הקדשים, היו משלשלים אומנים מהקומה השנייה בתיבות מיוחדות, הפתוחות רק מצד אחד, כדי שיראו רק את הקיר אותו הם אמורים לשפץ, ולא ייהנו מיופי המקום. כאשר היה צריך לתקן דבר מה בקודש הקדשים או להוציא דברים טמאים (כגון שרץ מת) היה מותר אף לאנשים שאינם כהנים להיכנס לקודש הקדשים (אך הייתה עדיפות שכהנים ייכנסו). אם היה צורך - היה מותר גם לטמאים להיכנס לשם, אך הייתה עדיפות לטהורים.

מיקום

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – זיהוי מקום המקדש

רבים האומרים כי קודש הקדשים נמצא במקום שבו עומדת היום כיפת הסלע. עם זאת, יש דעות הממקמות את קודש הקדשים צפונה מערבה, דרומה מערבה ומזרחה לכיפת הסלע.

ראו גם

קישורים חיצוניים

חלקי בית המקדש השני
     

Temple sketch2.png

Arrowupgreen.png
צפון
לשכת העצים
לשכת הנזירים
לשכת השמנים
לשכת המצורעים
א
ב
ג
ד
ה
ו
ז
ח
ט
י
י
     
מקרא

1. לשכת הפרווה 2. בית החליפות 3. לשכת פרהדרין 4. בין האולם ולמזבח 5. תאים 6. מסיבה 7. אחורי בית הכפורת

שערי המקדש

א. שער עזרת נשים ב. שער העליון ג. שער הדלק ד. שער הבכורות ה. שער המים ו. שער יכניה/הניצוץ

ז. שער הקרבן ח. שער הנשים ט. שער השיר/המוקד י. שער בלי שם