קונספירציית בילפלד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבן זיכרון לסיום הקונספירציה של בילפלד.

קונספירציית בילפלדגרמנית: Bielefeld-Verschwörung) היא תאוריית קשר סאטירית הטוענת כי העיר בילפלד שבמדינת נורדריין-וסטפאליה שבגרמניה למעשה לא קיימת, וכי כל ההוכחות לקיומה הן רק חלק מקנוניה רחבה, כשקיומה של העיר בילפלד הומצא רק כדי להסתיר משהו אחר לגמרי הקיים בנקודה זו.

הקונספירציה

התיאוריה למעשה גורסת כי קיומה של העיר הומצא בקנוניה על ידי כח עלום המכונה "IHNEN", כדי להסתיר מהציבור מה קורה במקום בו לכאורה נמצאת העיר.

התיאוריה מציבה שלוש שאלות: האם אתה מכיר מישהו בבילפלד? האם ביקרת בבילפלד? האם אתה מכיר מישהו שהיה אי פעם בבילפלד?, כשבדרך כלל התשובה לשלוש השאלות היא: "לא". באם התשובה היא "כן", טוענת התאוריה כי העונה עבר שטיפת מח.

חלק מהתאוריות הן כי הכח העלום "IHNEN" הם ה-CIA, המוסד או חייזרים, ותאוריות אחרות מסבירות כי שם קיימת הכניסה ליבשת האבודה אטלנטיס.[1][2]

התאוריה מסבירה כי כל התמונות שצולמו לכאורה בבילפלד הן למעשה תמונות מנוף עירוני בדיוני, וכי כלי רכב שלוחית הרישוי שלהם היא מבילפלד נשלחו לשוטט ברחבי המדינה כדי לא לעורר חשש בדבר קיומה של העיר.

מקור

על פי המקובל, מקור הקונספירציה הוא ממדען מחשבים גרמני, אחים הלד, שכשמישהו מבילפלד התמודד מולו כשהיה סטודנט באוניברסיטת קיל, הוא טען "אין מקום כזה".[3] הרעיון צבר תאוצה בקרב כתבי-עת אזוטריים, אך הפך לפופולרי יותר בסתיו 1993, כשכל הכבישים המרכזיים לבילפלד נחסמו עקב עבודות בכביש.[4]

ב-1994 פורסמה לראשונה הקונספירציה באופן נרחב, ומאז הפכה לבדיחת פולקלור בפורומים במרשתת ולחלק מתרבות האינטרנט בגרמניה.

בדיונים במרשתת משתמשים הכותבים במילים מקבילות למילה בילפלד (Bielefeld) מטעמי "זהירות", למשל: B*e*e*e*d, B**l*f*ld, Blfld, Bielefake או B-Wort.

היסטוריונים מציינים כי הקונספירציה תפסה תאוצה בין היתר משום שאכן אין שום אטרקציה מיוחדת או אטרקטיבית בעיר בילפלד.[5][6]

תגובה רשמית

מועצת העיר בילפלד עשתה מאמצים רבים כדי ליצור פרסום עבור בילפלד ולבנות דימוי ציבורי חדש לעיר. עם זאת, במשרד ראש העיר טוענים כי הם עדיין מקבלים שיחות טלפון והודעות דואר אלקטרוני המפקפקות בקיומה של העיר.

באחד באפריל 1999 פרסמה מועצת העיר בעיתונות את המודעה "Bielefeld gibt es doch! (בילפלד קיימת!)".[7]

באוגוסט 2019 הציעה מועצת העיר פרס בסך מיליון אירו לאדם שיוכיח בצורה בלתי ניתנת להכחשה שהעיר אכן לא קיימת. ההצעה זכתה לפרסום רב במדיה, אך אף אחד לא הצליח לשלול את קיומה של העיר, וב-17 בספטמבר 2019 הוכרז על סוף התחרות.[8][9]

בתרבות

הקונספירציה זכתה לאזכור על ידי הקנצלרית אנגלה מרקל בשנת 2012, כשבמהלך נאום אזכרה את בילפלד ואמרה: "אם היא קיימת בכלל".[10]

בסרטים רבים נעשו רפרנסים על העיר, ומספר סרטים דוקומנטריים יצאו על תאוריית הקונספירציה.[11]

קישורים חיצוניים

קטע קול דורון פישלר, האם פתח תקווה קיימת?, בפודקאסט התשובה

הערות שוליים

  1. ^ Die Bielefeld-Verschwörung – German page detailing the conspiracy, as originally setup by Achim Held in 1994.
  2. ^ Germany's Latest Conspiracy Theory at the Deutsche Welle website
  3. ^ The first newsgroup posting (Archived version at Google Groups)
  4. ^ „Ich habe die Bielefeld-Verschwörung unterschätzt“ (Interview mit Achim Held), einestages auf Spiegel Online vom 15. Mai 2014.
  5. ^ Alan Lessoff (28 בפברואר 2015). Where Texas Meets the Sea: Corpus Christi and Its History. University of Texas Press. pp. 17–18. ISBN 978-0-292-76823-9. {{cite book}}: (עזרה)
  6. ^ Philippe Blanchard; Dimitri Volchenkov (23 באוקטובר 2008). Mathematical Analysis of Urban Spatial Networks. Springer Science & Business Media. pp. 11–12. ISBN 978-3-540-87829-2. {{cite book}}: (עזרה)
  7. ^ von Lüpke, Marc. "'Ich habe die Bielefeld-Verschwörung unterschätzt'" ['I underestimated the Bielefeld Conspiracy']. Der Spiegel (בגרמנית). נבדק ב-16 במאי 2014. {{cite news}}: (עזרה)
  8. ^ Bielefeld-Kampagne: Verschwörungstheorie geht viral. destinet.de, abgerufen am 28. August 2019.
  9. ^ Bielefeldmillion - Das Ende einer Verschwörung, abgerufen am 5. September 2019
  10. ^ Article: "Auch Merkel zweifelt an Existenz Bielefelds, Die Welt, November 27, 2012 (retrieved May 07, 2013).
  11. ^ Bielefake-Satire – Wir sehen uns nur in dieser Welt ... at Spiegel Online (2010-6-4)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0