קופת העיר בני ברק
קופת העיר בני ברק (בקיצור: קופת העיר) הוא ארגון צדקה חרדי-ישראלי המיועד בעיקר עבור נזקקי העיר בני ברק.
קופת הצדקה נוסדה בשנת 2000 במטרה לסייע לעניי העיר בני ברק. הארגון זוכה לתמיכתם של רבני העיר, ובמיוחד זכה לתמיכת הרב חיים קנייבסקי. מ-2006 הארגון התרחב והוא פעיל ומסייע לקופות אזוריות בכל הארץ, אם כי תחום הפעילות המרכזית שלו הוא העיר בני ברק[1].
מחזור הפעילות של הקופה בשנת 2020 היה כ-177 מיליון ש"ח[2]. לפי פרסומי הארגון, קופת העיר מחלקת כ-6 מיליון ש"ח כל חודש לנזקקים מכל הארץ[3]. לדברי הארגון, ראשיו אינם משתכרים מקופתו.
פעילות ההתרמה
קופת העיר עורכת מגביות במהלך השנה על פי המועדים, בתקופת חגי תשרי הם עורכים פדיון כפרות, בתקופת פורים מתנות לאביונים, לפני פסח קמחא דפסחא, ועוד. מלבד זאת הקופה מקיימת מגביות חד פעמיות להקמת קרנות למקרים מיוחדים. כמו כן עורך הארגון תפילות עבור התורמים במקומות קדושים כמו הכותל המערבי קבר רחל ועוד. הארגון עורך מגביות התרמה אף בקהילות היהודיות בחו"ל. בשנת תשס"ט הציעה הקופה שירות מיוחד, תמורת 350 ש"ח ניתן היה להפנות שאלה לאחד מרשימת הרבנים תומכי הקופה ולקבל תשובה בתוך יומיים[4].
במהלך השנה עורכת הקופה מספר פעמים כינוסים של עשרות רבנים, בהם חברי מועצות גדולי התורה, ראשי ישיבות ואדמו"רים שמתפללים עבור התורמים לקופה. בעבר כינוסים אלו היו נערכים בבתיהם של הרב שטיינמן או הרב קניבסקי לסירוגין[5].
ב-17 באפריל פרסמה התוכנית אולפן שישי בערוץ קשת 12 תחקיר שבו נאמר שאנשי קופת העיר מציעים לתורמים קמע שמגן על המחזיק בו מפני מחלת הקורונה.[6]
פעילות וולנטרית
הקופה תומכת בתמיכה חודשית קבועה במשפחות במצוקה שמגיעה על פי פרסומי הקופה ל-7 מיליון שקל בחודש, כמו כן מפעילה אגפים של נישואי יתומים, תמיכה באלמנות ועוד. מחלקת חבילות עם מוצרי מזון בסיסיים בערבי חגים, מטפלת במשפחות במצוקה ובהכוונתם להתנהלות כלכלית נכונה ולתעסוקה בעת הצורך, מלבד זאת קופת העיר עוסקת בפעילות וולנטרית לכלל הציבור. בערב סוכות מוכרת ארבעה מינים ומוצרי סוכות במחירים מוזלים בריכוזים החרדיים בארץ[7], בשנת 2004 בעת שעלה חשש כי הפיאות הנכריות ששערן מיובא מהודו יש בהן בעיה על פי הלכה, ייבאה קופת העיר פיאות סינתטיות מחו"ל ומכרה במחיר מוזל לכלל הציבור.
בשנת תשפ"ג הקימה הקופה את "מכובד"- גמ"ח שמלות לארועים במחיר סמלי המיועד לכלל הציבור.
תוכנית ערבים
ערך מורחב – כל ישראל ערבים
במטרה למנוע את עוגמת הנפש הכרוכה בחשיפה לציבור במגביות הנערכות בעקבות פטירת אחד מהורי המשפחה, השיק הארגון בשנת 2008 תוכנית בשם "ערבים" (על שם מאמר חז"ל כל ישראל ערבים זה לזה), במקביל לתוכנית דומה של "ועד הרבנים לענייני צדקה". תוכנית זו היא מעין ביטוח חיים חברתי, שבמסגרתו כל שותף שמת זכאית משפחתו לגבייה כללית מכל חברי הקרן לאיסוף סכום של 50,000$ (בהמשך נקבע שער הדולר בתוכנית ל 4₪) לכל ילד שהשאיר אחריו, כאשר מת אחד מבני הזוג הרשומים מתבצעת העברה בנקאית אוטומטית מכל החברים לסכום זה, הכספים מועברים לחשבון נאמנות והם משוחררים ליתומים בנישואיהם. על פי פרסומי הקופה חברים כבר בתוכנית 32 אלף משפחות, ועל כן סכום הגביה ליתום הוא 6.3 ש"ח.
נכסים והשקעות
הערכת שווי הנכסים של קופת העיר ושל ערבים, שהם כספי הקרנות שנאספים ליתומים ונמסרים להם בעת נישואיהם, עומד על כ־110 מיליון ש"ח. בקיץ 2016 פורסם כי הקופה השקיעה כ־60 מיליון ש"ח מנכסים אלו בקרן הריט 'מגוריט', קרן המשקיעה בנדל"ן באמצעות רכישת נכסים למגורים בהיקף רב, והשכרתם, ומאפשרת השקעות נדל"ן דרך הבורסה[8]. בנובמבר 2017 העריכו כלכלנים כי הקופה צפויה להפסד של עשרות מיליוני ש"ח לאחר פרישת שנים מבכירי קרן ההשקעות וירידה של כ-30% בערך החברה[9], אולם לאחר מספר חדשים נוספים של פעילות, הקרן חזרה אל שווי השוק שלה בעת ההנפקה[10].
קישורים חיצוניים
אתר האינטרנט הרשמי של קופת העיר בני ברק
- אתר הקופה (אנגלית) לתורמים מחו"ל
- קופת העיר שע"י ועדת הצדקה, באתר "גיידסטאר ישראל"
- ערבים - קרנות לאלמנות וליתומים, באתר "גיידסטאר ישראל"
- תמר רותם, הביטוח הלאומי הפרטי של החרדים, באתר הארץ
הערות שוליים
- ^ דו"ח מילולי 2012 אתר גיידסטאר
- ^ נתונים כספיים, באתר גיידסטאר
- ^ על-פי עלון "מגבית חודש העיבור" שפרסמה קופת העיר באדר א' תשע"א (2011)
- ^ יוסי כץ, רוצה לשאול את גדולי הדור? תשלם!, באתר בחדרי חרדים
- ^ בבית הגראי״ל: גדולי ישראל התאספו לתפילה, באתר JDN
- ^ [1], כך גורמים לאנשים לשלם בתמורה להגנה מקורונה, אתר מאקו.
- ^ ברוך ברגמן, קופת העיר בני ברק תמכור ד' מינים בירושלים באתר כל הזמן
- ^ ערן אזרן, לראשונה בישראל: השקעה בדירות - דרך הבורסה, באתר TheMarker, 31 באוגוסט 2016
ניר טל, אלי שמעוני ושחר אילן, קרן הנדל"ן ששמה את המנהלים שלה לפני המשקיעים, באתר כלכליסט, 18 בספטמבר 2016 - ^ ערן אזרן, "המשקיעים החרדים שמו 100 מיליון שקל והפסידו עשרות מיליונים. הם אכלו את הראש למייסד", באתר TheMarker, 12 בנובמבר 2017
- ^ לאחר פתיחה צולעת: מניית קרן מגוריט חוזרת למחיר ההנפקה, באתר גלובס, 31 ביולי 2018