רוברט האנגן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוברט האנגן
Robert Hannegan
רוברט האנגן
רוברט האנגן
לידה 30 ביוני 1903
סנט לואיס, מיזורי, ארצות הברית
פטירה 6 באוקטובר 1949 (בגיל 46)
סנט לואיס, מיזורי, ארצות הברית
שם מלא רוברט אמט האנגן
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום קבורה בית הקברות קאוולרי, סנט לואיס, מיזורי, ארצות הברית
המנהל הכללי של דואר ארצות הברית ה־55
30 ביוני 194515 בדצמבר 1947
(שנתיים ו־24 שבועות)
תחת נשיא ארצות הברית הארי טרומן
יושב ראש הוועדה הדמוקרטית הלאומית
23 בינואר 194429 באוקטובר 1947
(3 שנים ו־40 שבועות)
נציב שירות הכנסות הפנים ה־27
9 באוקטובר 194322 בינואר 1944
(15 שבועות ויום)
תחת נשיא ארצות הברית פרנקלין דלאנו רוזוולט
→ גאי ט. הלוורינג
הרולד נ. גרייבס ←

רוברט אמט האנגןאנגלית: Robert Emmet Hannegan;‏ 30 ביוני 1903 - 6 באוקטובר 1949) היה פוליטיקאי אמריקאי מסנט לואיס, מיזורי, שכיהן כנציב שירות הכנסות הפנים מאוקטובר 1943 ועד ינואר 1944, כיושב ראש הוועדה הדמוקרטית הלאומית בשנים 1944–1947 וכמנהל הכללי של דואר ארצות הברית בשנים 1945–1947. לאחר שפרש מן החיים הפוליטיים, רכש האנגן בשותפות עם פרד סיי את קבוצת הבייסבול מה-MLB סנט לואיס קרדינלס. האנגן, שסבל ממחלת לב, מכר את חלקו בקבוצה לסיי חודשים ספורים לפני מותו.

ביוגרפיה

רוברט האנגן (משמאל) עם הנשיא טרומן (במרכז), 1946

רוברט האנגן נולד בסנט לואיס, מיזורי לג'ון פ. האנגן ולאנה ט. (לבית הולדן) האנגן. ב-1925 הוא סיים את לימודי המשפטים באוניברסיטת סנט לואיס והחל לעסוק בעריכת דין בעירו. בשנות ה-30 הוא היה לחבר במפלגה הדמוקרטית במיזורי, היה פעיל בפוליטיקה המדינתית וסייע להארי טרומן להיבחר כסנאטור ב-1934.

כבעל השפעה חזקה במפלגה הדמוקרטית בסנט לואיס, שהיה בעל ברית של הסנאטור בנט קלארק, עזר ב-1940 האנגן להציל את הקריירה הפוליטית של טרומן בעקבות ההרשעה בהונאת מס של בעל בריתו של טרומן, ה"בוס" של קנזס סיטי טום פנדרגסט. האנגן תמך בטרומן בבחירתו מחדש לסנאט כאשר הוא התמודד בבחירות המקדימות של הדמוקרטים מול מושל מיזורי לויד סטארק ומוריס מיליגן, ששניהם שאפו לקבל את הקרדיט להפלתו של פנדרגסט. טרומן ניצח בבחירות עם תמיכה מוגברת בסנט לואיס, במיוחד בשכונות הקתוליות, שבהן הצליח האנגן לקבץ תמיכה משמעותית. בתקופת כהונתו השנייה בסנאט, הצליח טרומן להתבלט ברמה הארצית כאשר ישב בראש ועדת הסנאט שחקרה את ההוצאה הממשלתית על חוזים צבאיים. כאשר הציע הנשיא פרנקלין דלאנו רוזוולט לטרומן את תפקיד יושב ראש הוועדה הדמוקרטית הלאומית, הוא דחה את ההצעה, אך המליץ על האנגן.

מאוקטובר 1943 ועד ינואר 1944 שימש האנגן כנציב שירות הכנסות הפנים. קודם לכן הוא היה גובה המס של סנט לואיס. באותה עת מינה הנשיא רוזוולט את האנגן כיושב ראש הוועדה הדמוקרטית הלאומית, טרם המינוי בחן הנשיא את האנגן כאשר הזמינו אל הבית הלבן וביקש ממנו לסייע לו בהגשת החזר המס שלו.[1] כיושב ראש הוועדה היה האנגן האחראי על העסקה שהובילה את טרומן להיות שותפו למרוץ בבחירות שנערכו באותה שנה. זמן קצר לפני הוועידה הארצית של המפלגה, שלח טרומן להאנגן את המכתב המפורסם בו הוא ציין שהוא "ישמח להתמודד עם" טרומן או עם שופט בית המשפט העליון ויליאם אורוויל דאגלס. סגן הנשיא הנרי וולאס כמעט וזכה במועמדות לתפקיד, אך האנגן פעל בקדחתנות כדי להבטיח את מועמדותו של טרומן. מאוחר יותר התבדח האנגן שהוא מעוניין שעל קברו יחרתו המילים "כאן טמון האיש שמנע מהנרי וולאס מלהיות הנשיא של ארצות הברית".[2]

אף על פי שמצב בריאותו היה בשפל במשך רוב תקופת כהונתו כיושב ראש המפלגה, עלה בידו של האנגן לרכז את המאמצים לבחירתו של רוזוולט לתקופת נשיאות שלישית בבחירות אלו ומנע מהפך מצדו של מועמד הדמוקרטים תומאס דיואי, שבאופן מפתיע גרף 46% מכלל קולות המצביעים. הוא קידם את סדר היום הליברלי של המפלגה ברמה הארצית והיה תומך נלהב של איגודי העובדים. לאחר הפסדים רבים של הדמוקרטים בבחירות אמצע הכהונה של 1946, פרש האנגן מתפקידו כיושב ראש המפלגה, אך מקומו במוקד הנהגת המפלגה תרם לניצחונו של טרומן בבחירות של 1948 והשפיע על "העסקה ההוגנת" (Fair Deal) של טרומן עם הקונגרס ב-1949.

רוברט האנגן נפטר בסנט לואיס ב-6 באוקטובר 1949. הוא נטמן בבית הקברות קאוולרי שבעיר.

בתרבות הפופולרית

  • האנגן הוזכר בסרט נס ברחוב 34 משנת 1947, בתפקידו כמנהל הכללי של הדואר. בסרט השתמע שהוא היה האחראי לאישור העובדה שהדמות המרכזית בעלילה, כריס קרינגל, הוא סנטה קלאוס האמיתי.
  • בסרט "טרומן" (Truman) משנת 1995 מגולמת דמותו של האנגן על ידי השחקן ג'ון פין (אנ').

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוברט האנגן בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0