שולה זקן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שולה (שולמית) זקן (נולדה ב-2 במרץ 1957) שימשה במשך שנים רבות כיד ימינו, מזכירתו האישית וראש לשכתו של אהוד אולמרט בתפקידים ציבוריים שמילא. הורשעה בפרשת רשות המסים, בפרשת ראשונטורס ובפרשת הולילנד.

ביוגרפיה

שולה זקן נולדה בשכונת ממילא בירושלים, לחכם ומרוסה קארשי. אביה ייסד מפעל משפחתי לחפצי קודש ויודאיקה. בגיל 17 עזבה את לימודיה והחלה לעבוד במשרד עורכי דין טל עצמון, שבראשו עמדו צבי טל, לימים שופט בית המשפט העליון, ועוזי עצמון. במשרד זה פגשה את עו"ד אהוד אולמרט, שהיה שכיר במשרד. אולמרט פתח משרד עורכי דין משלו, בשותפות עם אורי מסר, וזקן הצטרפה אליהם כמנהלת המשרד.

עם בחירתו של אולמרט לכנסת בשנת 1973 הצטרפה אליו זקן כעוזרת פרלמנטרית. כשמונה אולמרט לשר לענייני מיעוטים מינה את זקן למזכירתו.[1] זקן המשיכה לשרת את אהוד אולמרט כמזכירתו וכראש לשכתו לאורך כל התפקידים ציבוריים שמילא, ובהם שר הבריאות, השר לענייני מיעוטים, ראש עיריית ירושלים, שר התמ"ת, שר האוצר וראש ממשלת ישראל.

בינואר 2007 הושעתה מתפקידה כראש לשכת ראש הממשלה, בעקבות פתיחת חקירה פלילית נגדה בפרשת רשות המסים.

בפרשת רשות המסים, בה התערבו גורמים חיצוניים בקביעת מינויים ברשות המסים בישראל, הורשע אחיה, יורם קארשי, בעבירות של מתן שוחד, סיוע למתן שוחד, מרמה והפרת אמונים ושידול עובד ציבור לבצע מרמה. בית המשפט המחוזי דן אותו ל-7 חודשי מאסר.[2] ובערעור הוחמר עונשו לשנת מאסר בפועל.[3] שולה זקן הורשעה בפרשה זו במרמה והפרת אמונים ונדונה ל-4 חודשי עבודות שירות.[4]

בפרשת ראשונטורס הועמדה לדין יחד עם אהוד אולמרט. אולמרט זוכה בפרשה זו בבית המשפט המחוזי, אך זקן הורשעה בשתי עבירות של קבלת דבר במרמה (עבירה אחת כלפי הארגונים שמימנו את נסיעותיו של אולמרט ועבירה שנייה כלפי חשבות משרד התמ"ת) ובעבירה של מרמה והפרת אמונים.[5] בפרשות אלה זקן השתמשה בזכות השתיקה, רבים טענו כי עשתה זאת כדי להגן על אולמרט.

בפרשת הולילנד הורשעה בעבירות של קבלת שוחד בסך מאות אלפי ש"ח וכן בהלבנת הון, וזוכתה רק מעבירה של קבלת שוחד של עשרת אלפים ש"ח, לאחר שהשופט דחה את גרסתה, לפיה קיבלה מהעד שמואל דכנר מתנות ולא שוחד. לאחר הרשעתה הגיעה זקן להסדר טיעון, במסגרתו הובטחה לה הקלה בעונש בתמורה למסירת ראיות (אנ') מפלילות על אולמרט. ב-15 במאי קיבל השופט דוד רוזן את הסדר הטיעון בעניינה, לאחר התלבטות, לאור התקדימים שנקבעו בבית המשפט העליון, וגזר עליה 11 חודשי מאסר בפועל, שנתיים וחודש מאסר על תנאי, קנס של 25 אלף ש"ח וחילוט של 75 אלף ש"ח. במהלך הדיון הסתייג השופט בחריפות מהסדר הטיעון, וציין שהיה צריך לגזור על זקן שנים רבות בכלא, לפחות חמש שנות מאסר.[6]

במסגרת עסקת הטיעון מסרה זקן ראיות מפלילות על אולמרט. בעקבות מידע זה נפתחה במרץ 2014 חקירה נגד אולמרט, בחשד לשיבוש הליכי משפט, הדחה בחקירה בנסיבות מחמירות והטרדת עד.[7] בנוסף, המשפט בפרשת מעטפות הכסף (פרשת טלנסקי) נפתח מחדש, עקב הראיות החדשות שסיפקה.[8] בחקירתה הנגדית במשפט טלנסקי המחודש הודתה ששיקרה לשם הגנה על אולמרט בעדויות שמסרה בבתי משפט.[9] ב-15 ביולי 2014 החלה לרצות את מאסרה בבית סוהר נווה תרצה, וב-26 בינואר 2015 השתחררה לאחר שאושר שחרורה המוקדם.[10] ביוני 2015 נהייתה פרזנטורית של חברת רהיטים, וצעד זה גרר ביקורת ציבורית.

שולה זקן נשואה למשה ולהם שלושה בנים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ גידי וייץ, מהבריכה של טובול למסיבה על היאכטה: שולה זקן וכוכבי פרשת המסים חוגגים כל הדרך ליאח"ה, באתר TheMarker‏, 11 בינואר 2007
  2. ^ חן מענית, ‏פרשת רשות המסים: 7 חודשי מאסר בפועל ליורם קארשי, באתר גלובס, 10 באוקטובר 2011
  3. ^ הילה רז, העליון החמיר את עונשו של יורם קארשי: נידון לשנת מאסר בפועל, באתר TheMarker‏, 15 בפברואר 2012
  4. ^ יובל יועז, ‏פרשת רשות המסים: שולה זקן הורשעה במירמה והפרת אמונים, באתר גלובס, 26 בפברואר 2012
    ת"פ (י-ם) 2949/09 מדינת ישראל נגד שולה זקן, ניתן ב-26 בפברואר 2012
  5. ^ פ (י-ם) 426/09 מדינת ישראל נגד אהוד אולמרט ושולה זקן, ניתן ב-10 ביולי 2012
  6. ^ עזרי עמרם, ‏ההסדר אושר: 11 חודשי מאסר לשולה זקן, באתר ‏מאקו‏‏, ‏15 במאי 2014‏
  7. ^ נעמה כהן-פרידמן וגלעד מורג, הותר לפרסום: נפתחה חקירה נגד אולמרט, באתר ynet, 27 במרץ 2014
  8. ^ אביאל מגנזי, תיק טלנסקי נפתח: יוצגו ראיות חדשות נגד אולמרט, באתר ynet, 6 באוגוסט 2014
  9. ^ חן מענית, גור מגידו, ‏זקן: "אם הייתי מדברת, אולמרט לא היה יוצא נקי גם מפרשת כרמיה", באתר גלובס, 6 בנובמבר 2014
    עדנה אדטו, ‏שולה זקן: "שיקרתי בשביל אולמרט", באתר ישראל היום, 6 בנובמבר 2014
  10. ^ רענן בן צור, אחרי חצי שנה: שולה זקן השתחררה מהכלא, באתר ynet, 26 בינואר 2015
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0