שונה הלכות (ספר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שונה הלכות
מידע כללי
מאת רבי חיים קניבסקי ורבי אלעזר צדוק טורצ'ין
מהדורות נוספות
מספר כרכים שלשה
קישורים חיצוניים
ויקיטקסט הרב חיים קנייבסקי ורבי אלעזר צדוק טורצ'ין, שונה הלכות - ח"א, באתר היברובוקס
הרב חיים קנייבסקי ורבי אלעזר צדוק טורצ'ין, שונה הלכות - ח"ב, באתר היברובוקס
הרב חיים קנייבסקי ורבי אלעזר צדוק טורצ'ין, שונה הלכות - ח"ג, באתר היברובוקס

שונה הלכות היא סדרת ספרים הלכתית בת שלשה כרכים, המכילה קיצור ההלכות משולחן ערוך אורח חיים ופסקי המשנה ברורה והחזון איש. הסדרה נכתבה על ידי רבי חיים קנייבסקי ורבי אלעזר צדוק טורצ'ין.

המקור לשם הספר הוא מתלמוד בבלי מסכת נידה[1]: ”תנא דבי אליהו: כל השונה הלכות בכל יום – מובטח לו שהוא בן עולם הבא, שנאמר[2] 'הליכות עולם לו', אל תיקרי 'הליכות' אלא 'הלכות'”.

תוכן ומטרת הספר

הספר מכיל את תמצית ההלכות כפי שנפסקו בשולחן ערוך ובמשנה ברורה ובחזון איש בהשמטת כל הפלפולים והדיונים.

מטרת הספר היא שהמחפש את פסק ההלכה ימצא את המסקנה בלא צורך ללמוד את כל הדיונים מסביב[3]. כמו כן, הוסיפו את המקומות בהם נחלק החזון איש על המשנה ברורה ואת חידושי הדינים של החזון איש.

בהקדמת הספר הזהירו המחברים שלא לסמוך על הספר להלכה, ולכן הדפיסו בסמוך לכל סימן בספר את המקורות מהם נלקחו הדברים בכדי שהקורא יוכל לבדוק במקור ולא יסמוך על הספר שנועד רק לשמש כספר מפתח או להקלה על השינון והחזרה.

הגהה והערות

על הספר עברו לפני הוצאתו רבי שאול ברזם, רבי אהרן יהודה לייב שטינמן, הרב דוד מיכאל שמידל והרב בצלאל פכטהלט.

שונה הלכות המבואר

בשנת תשס"ב יצא לאור ע"י הרב שבח שמואל טורצ'ין בנו של רבי אלעזר צדוק טורצ'ין ספר שונה הלכות המבואר שמטרתו להפנות למראי מקומות אחרים בספר שונה הלכות. הספר נדפס בסוף ספר "מתנה מועטת", וכולל פירוש לסעיפים השייכים לפרק במה מדליקין במסכת שבת והלכות חנוכה, הספר מעוטר בהסכמתו של הרב חיים קנייבסקי. בשנת תשע"ד הוציא הרב ישראל הכהן בן ישי ממודיעין עילית ביאור לספר, גם הוא בשם "שונה הלכות המבואר".

משנה ברורה - שונה הלכות

בחודש כסלו תשפ"א הוציא לאור מכון "שיח אמונה" את הספר משנה ברורה - שונה הלכות הכולל גם הגהות וציונים מהרב קנייבסקי, את הספר ערך הרב יעקב חלובסקי[4].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דף ע"ג עמוד א'.
  2. ^ חבקוק, ג', ו'.
  3. ^ לדוגמא מביאים המחברים בהקדמה: ”מי שנקשר לו מנעלו בשבת ורוצה לדעת אם מותר להתירו אם לאו, אם לא למד הענין מקודם הרי עליו לעבור על כל סימן שי״ז עם הביאור הלכה ושער הציון, וגם אחרי העיון המבוהל הזה ספק גדול אם ידע היטב מסקנת ההלכה”.
  4. ^ תיעוד: הגר"ח קניבסקי קיבל את "משנה ברורה שונה הלכות"