שי כהן (פעיל חברתי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שי כהן

שי כהן (נולד ב-26 בפברואר 1975) הוא פעיל חברתי וסביבתי ישראלי, ממייסדי ארגון כוח לעובדים ומכהן כמזכיר הארגוני שלו, לשעבר יו"ר הוועד המנהל של המכללה החברתית כלכלית.

ביוגרפיה

כהן נולד ב-26 בפברואר 1975 לשרה ומשה כהן עוזבי קיבוץ אשדות יעקב מאוחד וגדל בחיפה. הוא בוגר תואר ראשון בתוכנית למצטיינים של אוניברסיטת חיפה ובפסיכולוגיה ועוסק בניהול של מערכות בחברה האזרחית ומאבקים ציבוריים.

שי כהן הוא ממייסדיו של ארגון "כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי" ומכהן בו כמזכיר ארגוני, במסגרת כוח לעובדים אמון על היבטים ארגוניים ועל ניהול כספי הארגון מוביל תהליכי משא ומתן כגון ההסכם שהביא לסיומה של השביתה הארוכה בתולדות המשק הישראלי במפעל חיפה כימיקלים במפרץ חיפה, בסניף סגל ההוראה של האוניברסיטה הפתוחה ומלווה מאבקים מרכזיים כגון מאבק עובדי גן המדע אותם ליווה גם בהליך המשפטי התקדימי שניהלו בהצלחה נגד ההנהלה,[1] ליווה את איגוד עובדי כללית רפואה משלימה- שהתארגנו לראשונה ויצאו למאבק ארצי לשיפור תנאי העסקתם, את צוות התקשורת של הארגון, מרכז את מאבק הארגון נגד הפרטת מרכזי הטיפול בהתמכרויות על ידי משרד הבריאות, ליווה את התאגדותם לראשונה של כ-1,700 עובדי חברת קווים תחבורה ציבורית והמשא והמתן על הסכם קיבוצי ראשון בחברה,[2] ועוד.

משנת 2005 מכהן כהן כיו"ר הוועד המנהל של המכללה החברתית כלכלית, ומרצה במסגרתה בנושאי מאבקים ציבוריים, התארגנות וזכויות עובדים, כלכלה אלטרנטיבית, הקשר כלכלה-סביבה-חברה ובנושא תרבות הצריכה והיה במסגרת זו מיוזמי פסטיבל סרטי הפועלים בסינמטק חיפה.[3] כהן חבר ביסו"ד- ישראל סוציאל-דמוקרטית ובמטה הסוציאל-דמוקרטי.

כהן מילא שורה של תפקידים בארגונים חברתיים וסביבתיים וביניהם מזכ"ל המרכז הישראלי לקידום צדק חברתי, מנהל סניף חיפה של עמותת "דור שלום", מנהל תוכניות ויועץ לרשויות מקומיות בתחומים של קידום אוכלוסיות מוחלשות, מעורבות חברתית של סטודנטים ופיתוח הון אנושי, ריכז את הקואליציה לבריאות הציבור העוסקת בנושא הזיהום התעשייתי במפרץ חיפה וניהל את החברה להגנת הטבע בחיפה וסביבתה.

מאבקים ציבוריים

כהן השתלם בטקטיקות מעשיות של התנגדות לא אלימה ובהכשרה בינלאומית של המרכז לניהול קונפליקטים באסטרטגיות של מאבק בונה ומתמחה בניהול מאבקים ציבוריים.

כהן חבר בקואליצית ״שבת שוויון״.[4]

בקיץ 2011 לקח חלק במחאת האוהלים והיה האחראי לקשר עם קבוצות המחאה בהנהגת כוח לעובדים.[5]

במסגרת תפקידו בחברה להגנת הטבע לקח חלק בהובלת מאבקים בנושא מתקן חיל הים הישראלי "הפולינום" שמתוכנן להיבנות בשטח נמל חיפה, מגדלי חוף הכרמל,[6] זיהום האוויר וחומרים מסוכנים במפרץ חיפה. במסגרת המאבק כנגד תעשיות מזהמות, יזם פעולות של "צו סגירה אזרחי" כנגד מפעלים שהנהלותיהם חרגו פעם אחר פעם מתקנות סביבתיות.

כהן פעיל במאבק כנגד חוק ההסדרים ומוביל הסברה בנושא זה בקרב ציבורים רחבים. יחד עם המשפטן עופר סיטבון ריכז את הכנת ההצעה לתיקון חוק יסוד: משק המדינה שנועדה להגביל את השימוש בחוק ההסדרים, הצעת החוק הונחה על שולחן הכנסת ה-17 ביוזמתם של חברי הכנסת שלי יחימוביץ' ודני יתום ובחתימתם של 51 חברי הבית.[7]

בעבר ליווה בהתנדבות מאבקי עובדים לתנאי עבודה הוגנים והיה מעורב במאבק נגד העסקה פוגענית ברשת "סופרפארם", במאבק העובדים הארעיים בנתב"ג, מאבק המלצריות בסניף בית הקפה עלית קופי טו גו ליד אוניברסיטת תל אביב, בו גם הותקף פיזית על ידי מנהל המקום[8], ומספר מאבקים נוספים.

בשנת 1998 השתתף בשביתת הסטודנטים במסגרתה לקח חלק מוביל בפעילות הסטודנטים מאוניברסיטת חיפה ובשלב מאוחר יותר ייצג אותם בשביתת הרעב שערכו מובילי המאבק מול בית ראש הממשלה בירושלים שנמשכה 18 יום.

בהרצאותיו ורשימותיו במגזינים ואתרי אינטרנט מוביל כהן קו ייחודי הנוגע לחיבור בין סוגיות סביבתיות וחברתיות בהקשר של מסוגלות פוליטית של האזרח הפשוט ודמוקרטיה בחיי היום יום, חיבור הקורא לעשייה פוליטית אזרחית ברמת הקהילה ומקום העבודה כתנאי לשינויי מדיניות רחבים בתחומי הסביבה והכלכלה[9]

מאמרים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שי כהן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ פסק דין סק 504/09 בית הדין האזורי לעבודה ת"א
  2. ^ שי ניב, הישג לכוח לעובדים: חברת קווים הכירה בארגון, גלובס, 12.3.2014
  3. ^ תהל פרוש, על פסטיבל סרטי הפועלים, הארץ, 27.7.2008
  4. ^ אושר להצבעה: בעל הצבעה לא יחויב לפתוח בשבת, שוק ההון בישראל, וואלה, 3 בינואר 2017
  5. ^ שי כהן, פעיל חברתי, אל תהיו לקוחות של המהפכה - היו המהפכה", אתר שווים
  6. ^ ״מגדל בלי פיקוח״, מעריב
  7. ^ הצעת החוק להגבלת חוק ההסדרים, באתר של שלי יחימוביץ׳
  8. ^ ״תלונה במשטרה: מנכ"ל קופי טו גו, רוני רוזנבלום, הכה פעיל חברתי״, דה מרקר, 3.11.2007
  9. ^ "לנצח את חוסר האונים הפוליטי", עבודה שחורה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0