שמשון (תנועת נוער)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך שניתן לשפר את מקורותיו
בערך זה יש מקורות, אבל ניתן וכדאי לשפר את המקורות שכבר קיימים בו.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך שניתן לשפר את מקורותיו
בערך זה יש מקורות, אבל ניתן וכדאי לשפר את המקורות שכבר קיימים בו.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

שמשון
Shimshon
סמל תנועת הנוער שמשון
סמל תנועת הנוער שמשון
תאריך ייסוד 1936
תאריך פירוק 1984
השתייכות פוליטית ציונות דתית
מספר סניפים 5
אישים בולטים מרדכי ווצ'ר, הרב מרדכי רייסקין, דייויד סלומון, מכאל ארפא
מיקום המטה פיירפילד

שמשון הייתה תנועת נוער יהודית בחוף המזרחי של ארצות הברית. היא השתייכה לזרם הציונות הדתית, ומטרתה המוצהרת הייתה "העצמת המחויבות של ילדים יהודים ליהדות וציונות"[1]. התנועה נוסדה ב1936 בניו יורק על ידי מרדכי ווכר, שהיה דמות מובילה בתנועה לכל אורך שנות קיומה.

היסטוריה

התנועה הוקמה בשנת 1936 על ידי מרדכי ווכר, אז סטודנט להוראה במכללת "הרצליה" בניו יורק. הסניף הראשון הוקם במכון העברי שבאיסט סייד שבמנהטן, ובשנת 1982 החליף את משכנו והפך לחלק מפעילות בית הכנסת "אהבת אחים" במנהטן.

לאחר שסיים את לימודיו במכללה למורים בהרצליה ב-1937, עבר ווכר לספרינגפילד מסצ'וסטס, שם שימש כמורה לעברית, והקים שם סניף נוסף של התנועה. בשנת 1938 הקים את סניף התנועה בבריג'פורט קוניטקט.

סניפים משמעותיים נוספים הוקמו לאחר מכן בבנסונהרסט, (ניו יורק) ובוודמיר.

התנועה הוקמה כתנועת נוער לבנים, אך בתחילת שנות הארבעים נוסדה מקבילה לבנות בשם "שושנה" או "שמשונה" (תלוי בסניפים).

מבנה ופעילות

לתנועה התקבלו ילדים וילדות בגילאי 5-6 שהשתתפו בפעילויות התנועה עד שנות העשרה המאוחרות. כל סניף נוהל על ידי מספר מדריכים (בדרך כלל חמישה) שכונו "שופטים" או "שרים", כשבראשם "ראש מטה". השופטים מונו בבחירות כשכל חבר בסניף הוא בעל זכות בחירה אך השפעתו על התוצאות תלויה בגילו. לילד בן 9 היו 9 קולות, לבן 10 היו 10 קולות וכן בשאר הגילאים. החמישה שנבחרו ל"שופטים" בחרו באחד מהם להיות "ראש מטה".

הפעילות התבצעה במפגשים קבועים שתדירותם הייתה משתנית בין הסניפים, וכללה בדרך כלל משחקים, תחורויות ספורט, חידונים, לימוד שירים ציוניים, תחרויות נאומים ותחרויות אחרות שנערכו באווירה תחרותית אך ידידותיות. נערכו טיולים מפעם לפעם, סיורים במאפיית מצות וכדומה. מועדון חזנות פעל בחלק מהסניפים.

בשבת פרשת נשא שבהפטרתה מסופר על לידתו של שמשון -- נהגו חברי שמשון לערוך בעצמם את תפילות השבת בבית הכנסת המקומי. שימשו כחזנים, גבאים, קראו בתורה, ו"ראש המטה", נשא את הדרשה. שמשון גם מימן קידוש בבית הכנסת (בתוספת ארוחה קלה כנהוג) וסעודה שלישית. הייתה זו הזדמנות לחברי הקהילה להעניק כבוד לחברי הסניף ששמשו גורם חיובי בחיי היהדות בקהילה בכלל ובמיוחד בקרב הנוער.

לוח הפעילות הקבוע של סניף שמשון במנהטן כלל שני מפגשים בשבוע. המפגש החינוכי-תרבותי נערך מדי שבת אחר הצהריים לאחר סעודת יום שבת. הפגישה החלה בשירת ההמנון. לאחר מכן נמסר "דו"ח הפרשה" בו נמסר תיאור תמציתי ומשעשע של פרשת השבוע. אחר כך דווחו "החדשות היהודיות" של השבוע. לאחר מכן הגיעה התוכנית המרכזית של המפגש. היא כללה בדרך כלל ויכוח על נושא יהודי או ציוני כלשהו, ​​חידון או פעילות אחרת. לאחר מכן שרו שירים עבריים - בעיקר שירים ציוניים. המפגש הסתיים תמיד בשירת התקווה.

המפגש באמצע השבוע הוקדש לפעילות קלילה יותר. משחק טניס שולחן, האזנה למוזיקה בפטיפון ואפילו ריקודים לבוגרים.

בנוסף לפעילויות הקבועות במועדי השנה, היו שתי חגיגות שנתיות גדולות: "ארוע חנוכה" ו"ארוע האביב". החניכים היו אחראים באופן מוחלט לתכנון ולניהול האירועים שנערכו בהשתתפות הורי החניכים ומבוגרים נוספים שהוזמנו. הארועים כללו דרך כלל פיקניק וביקור במקומות בעלי עניין יהודי.

בשנות הארבעים, כשהקמת מדינת ישראל עמדה על הפרק, ובניו יורק נערכו מספר עצרות בעלי זיקה ציונית, השתתפו בהן חברי התנועה באופן מאורגן.

בין השאר קיימה התנועה פעילות חינוכית מרכזית, אותה הגה מרדכי ווכר עצמו. הפעילות שכונתה בשם "34 הנקודות" הייתה ארוכת טווח ומכוונת אישית. היא כללה מבחנים סדירים ב34 תחומים בעלי עניין יהודי או ציוני שכל חבר יכול היה להבחן בהם מרצונו.

סניפים

סניפי שמשון הוקמו במנהטן (ב- ESHI), ברידג'פורט קונטיקט בפיירפילד, בוודמיר, ניו יורק ובבנסונהורסט, ניו יורק.

המנון התנועה

ההמנון של שמשון הוא שכתוב של השיר "מחצבה", שאת מילותיו כתב יוסף אוקסנברג[2]:

התדעו
התדעו מי אנחנו
התדעו מי אנו?
אין אנחנו סתם חונים
וגם לא נכנעים!
אנחנו רק אנחנו,
מנצחים כולם
בלעדינו בטח
לא יכון עולם...
מחננו, מחננו,
מי ידמה לך, ומי ישוה?
הדבור לבטלה הוא
וגם מלים כלום לא שוה;
מחנות אחרים
האם דומים הם לנו?
יחי שמנו, יחי מחננו--
מחנה שמשון!

מנהיג התנועה ומייסדה

מרדכי ווכר, מייסד ומנהיג "שמשון", נולד בניו יורק ב-22 במרץ 1916, בנם הבכור של מוריס הכהן ומרים (חוסיד) ווכר. למד ב"בית הספר הרב יעקב יוסף" ובמכללה למורים "הרצליה" בניו יורק, שם סיים את לימודיו בשנת 1937. לאחר סיום לימודיו התגורר בספרינגפילד (מסצ'וסטס), מסצ'וסטס שם שימש כשנה מורה לעברית . ב-15 באוקטובר 1944 נישא מרדכי לויולט אליזבת וינטראוב, מורה בבית ספר לחינוך מיוחד . ב1936 עברה משפחת ווכר לפיירפילד.ווכר מנהיג כריזמטי ובעל חזון יהודי וציוני. הוא מתואר כאיש מרשים מאוד, ממוקד מטרה ורציני.

ווכר נפטר בשנת 1948.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מתוך תיעוד שמשון בארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי
  2. ^ ראה אתה השיר מחצבה באתר זמרשת