שרית קראוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שרית קראוס
לידה 1960 (גיל: 64 בערך)
ישראלישראל ירושלים, ישראל
ענף מדעי מדעי המחשב
מתמטיקה
מקום מגורים גבעת שמואל, ישראל
ארצות הברית
פרסים והוקרה פרס א.מ.ת

שרית קראוס (נולדה ב-1960) היא פרופסור וראש תחום בינה מלאכותית במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן,[1] מרצה שלא מן המניין באוניברסיטת מרילנד וכלת פרס א.מ.ת לשנת 2010.[2] ידועה בעיקר בזכות עבודתה בתחומי מערכות מרובות סוכנים (כולל אנשים ורובוטים), משא ומתן אוטומטי ולוגיקות לא מונוטוניות.

ביוגרפיה

קראוס נולדה בירושלים ליעקב ומאירה בלוך, וגדלה בשכונת נווה שאנן שבחיפה. למדה בתיכון עירוני ו' בחיפה, ושירתה בשירות לאומי בשכונת בקעה בירושלים. ב-1981 נישאה לרב יצחק (עופר) קראוס, פרופסור ולשעבר ראש מכללת הרצוג בגוש עציון. לזוג חמישה ילדים, מתוכם 2 מאומצים והם מתגוררים בגבעת שמואל.

בעלת תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב (1982), תואר שני (1983) ותואר דוקטור (1989) במדעי המחשב, בהנחיית דניאל להמן, מהאוניברסיטה העברית בירושלים. לאחר קבלת תואר דוקטור שהתה שנתיים כפוסט-דוקטורט באוניברסיטת מרילנד, בקולג' פארק. ב-1991 הצטרפה לסגל של אוניברסיטת בר-אילן.

תרומותיה המרכזיות

  • יסדה את תחום המחקר של מערכות אוטומטיות שמקיימות משא ומתן עם אנשים. עבודותיה מהוות בסיס למחקרים של חוקרים נוספים.
  • הכניסה לתחום של מערכות מרובות סוכנים את האספקט של אינדיבידואליזם, בכך שפיתחה פרוטוקולים ואסטרטגיות לסוכנים אינדיבידואלים הצריכים לשתף פעולה. עבודותיה בתחום של משא ומתן אוטומטי בין סוכנים ממוחשבים מהוות פריצת דרך בתחום.
  • פיתחה לראשונה אלגוריתמים ליצירת קואליציות בין מערכות ממוחשבות.
  • המודל לפעילות שיתופית, SharedPlans, שפיתחה עם פרופסור ברברה גרוס מאוניברסיטת הרווארד, השפיע רבות על המחקר והמימוש של מערכות שיתופיות. המודל כולל מפרט פורמלי לעיצוב של סוכנים היכולים לשתף פעולה ומהווה תשתית לחקירת שאלות בסיסיות בנושא שיתוף פעולה.
  • תרמה לפיתוח אלגוריתמים לשבירת שיגרה בסביבות של משאבים מוגבלים. אלגוריתמים אלו שימושיים במיוחד בתחום האבטחה. לדוגמה, בתחום הרובוטיקה, הנחתה פרופ' קראוס (יחד עם פרופ' גל קמינקא) את עבודת הדוקטורט של ד"ר נעה אגמון, שפתחה תחום חדש של פטרול יריבי (כלומר פטרול רובוטים בסביבה עם יריב שמנסה להערים עליהם). דוגמה נוספת: בתחום בדיקות פתע פיתחה עם שותפים מלוס אנג'לס מודל המבוסס על תורת המשחקים שמומש במערכת בנמל התעופה שם ושיפר משמעותית את יכולות האבטחה של שדה התעופה. עבודה זו זכתה בפרסים רבים. בכל העבודות הכניסה גם את המודל האנושי של היריב.
  • עבודתה עם להמן ומגידור על היסקים לא מונוטוניים השפיעה רבות על המחקר בתחום ומהווה תשתית להשוואה בין מערכות היסק.
  • יחד עם ד"ר אריאל רוזנפלד, השתתפה בפיתוח תוכנה לזיהוי אזורים מועדים לתאונה בכבישי ישראל.[3]

פרסים והוקרה

בתחום הבינה המלאכותית קיבלה ב-1995, את פרס "מחשבים ומחשבות". ב-2002 נבחרה כעמיתה של האגודה האמריקאית לבינה מלאכותית (AAAI Fellow), ב-2008 כעמיתה של האגודה האירופית לבינה מלאכותית (ECCAI Fellow) וב-2015 נבחרה כעמיתה של ACM. ב-2020 זכתה בפרס ACM על תרומה לבינה מלאכותית.[4]

בתחום מערכות מרובות סוכנים, קיבלה ב-2007 את שני הפרסים החשובים ביותר: ACM/SIGART Autonomous Agents Research Award, וביחד עם ברברה גרוס קיבלה את פרס המאמר המשפיע ביותר. ב-2014 קיבלה שנית ביחד עם און שחורי את פרס המאמר המשפיע ביותר.

ב-2009 קיבלה פרס הוקרה של עיריית לוס אנג'לס על תרומתה לאבטחת העיר, וב-2010 נבחרה כאשת השנה של "אמונה - תנועת האשה הדתית לאומית", וכן קיבלה את המענק היוקרתי של ADVANCED ERC.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ פרופ' שרית קראוס, באתר המחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן
  2. ^ פרופ' שרית קראוס, באתר פרס א.מ.ת
  3. ^ פיתוח ישראלי: התוכנה שתנבא את התאונה הקטלנית הבאה, באתר כלכליסט, 31 בינואר 2018
  4. ^ פרס ACM 2020
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0