תולדות יעקב יוסף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תולדות יעקב יוסף
מידע כללי
מאת רבי יעקב יוסף מפולנאה
הוצאה
תאריך הוצאה תק"מ (1780)
מהדורות נוספות
מספר כרכים 2
קישורים חיצוניים
היברובוקס תולדות יעקב יוסף
הספרייה הלאומית 001051326

תולדות יעקב יוסף הוא ספר שנכתב על ידי הרב יעקב יוסף כ"ץ מפולונה, מגדולי תלמידי הבעל שם טוב ופורסם לראשונה בשנת 1780 במטרה לחזק ולהפיץ ברבים את תורת החסידות.

הספר הודפס על ידי רבי אברהם שמשון מרשקוב, בנו של רבי יעקב יוסף, יחד עם רבי אברהם דב מחמלניק בעיר קארעץ, בשנת ה-תק"מ. זהו הספר החסידי הראשון שהודפס[דרוש מקור]. הספר ערוך כפירוש על פרשות השבוע ובשונה מספרי חסידות אחרים, הוא כולל גם דיונים בעיון בהלכה ולא רק חסידות.

הספר הוא אחד מארבעת הספרים שכתב רבי יעקב יוסף על תורת החסידות ומדברי הבעש"ט[1]. ספר זה נחשב למקור החשוב והאותנטי ביותר לתורת הבעל שם טוב, ובו מביא המחבר ביותר מ-280 מקומות דברי תורה ששמע באזניו מפי רבו הבעל שם טוב. מובאות אלה צוינו בפתיחה "שמעתי ממורי".

הספר הודפס במספר מהדורות. מהדורות מוערות הופיעו על ידי: מכון נחלת צבי בשני כרכים (בני ברק תשס"ב); הרב יצחק אייכן בשלשה כרכים (ירושלים תשע"א); הרב גדליה נאגל בשני כרכים (ירושלים תשע"ב). מהדורה מבוארת הודפסה על ידי מכון עוז והדר (ירושלים תשע"ז).

הערכה

חביבות מיוחדת נודעה לספר זה אצל גדולי החסידות שהפליגו בדבר קדושתו של הספר. רבי פנחס מקוריץ אמר שכל הספרים החדשים אינם על פי האמת, לבד מספרי הרב מפולנאה שהם "תורה מגן עדן", ובכל דיבור "ושמעתי ממורי" אפשר להחיות מתים.[2]. עוד אמר על הכתוב בזוהר חדש[3] שבשנת תק"מ "יתער פורקנא לישראל" הכוונה על הדפסת ספר זה המקרבת את הגאולה[4]. מסופר שכשעלה רבי מנחם מנדל מוויטבסק לארץ נפגש עם רבי פנחס מקוריץ שאמר לו "למה הדפיס הרב מפולנאה אלף ספרים וקבע מחירם זהוב לכל ספר, מוטב היה אילו הדפיס רק ספר אחד ואני הייתי משלם עבורו אלף זהוב..."[דרוש מקור] רבי אריה לייב משפולי היה מייעץ כסגולה להניח את הספר תחת מראשותיו של חולה.[5]

ביקורת

בהיותו הספר החסידי הראשון שהודפס ותיאר את תורת הבעש"ט ומושגיו המחשבתיים, הוא ריכז אליו גם ביקורת חריפה מצידם של מתנגדי החסידות. הללו הזדעזעו הן מהביקורת כנגד הלמדנים והן מהעובדה שהספר הודפס ללא "הסכמות" כמקובל.

רבי יחזקאל לנדא בעל ה"נודע ביהודה", רבה של פראג, תקף בחריפות את הספר[דרוש מקור]. במסגרת המאבק נגד החסידות נשרפו עותקם רבים של המהדורה הראשונה של הספר בפומבי, בעיר ברודי ובמקומות אחרים, וזו הסיבה לנדירותה הרבה של מהדורה זו[6]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ האחרים הם: בן פורת יוסף, צפנת פענח, וכתונת פסים
  2. ^ ספר מדרש פנחס עמ' קב
  3. ^ סתרי תורה לפרשת וישב.
  4. ^ אמרי פנחס, שער ב' אות קעב
  5. ^ ספר לישרים תהלה[דרוש מקור]
  6. ^ יצחק אלפסי, אנציקלופדיה לחסידות, חלק ב, עמוד רעז
Scroll 2 (PSF).png ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0