תומאס יואינג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תומאס יואינג
Thomas Ewing
תומאס יואינג
תומאס יואינג
לידה 28 בדצמבר 1789
ווסט ליברטי, וירג'יניה, ארצות הברית
פטירה 26 באוקטובר 1871 (בגיל 81)
לנקסטר, אוהיו, ארצות הברית
שם מלא תומאס יואינג האב
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום קבורה בית הקברות סנט מרי, ווסט ליברטי, וירג'יניה המערבית, ארצות הברית
מזכיר הפנים של ארצות הברית ה־1
8 במרץ 184922 ביולי 1850
(שנה ו־19 שבועות)
תחת נשיא ארצות הברית מילרד פילמור
מזכיר האוצר של ארצות הברית ה־14
4 במרץ 184111 בספטמבר 1841
(27 שבועות ו־3 ימים)
תחת נשיאי ארצות הברית ויליאם הנרי הריסון
ג'ון טיילר
סנאטור מטעם אוהיו
4 במרץ 18314 במרץ 1837
(6 שנים)
20 ביולי 18504 במרץ 1851
(32 שבועות ו־4 ימים)

תומאס יואינג האבאנגלית: .Thomas Ewing Sr;‏ 28 בדצמבר 1789 - 26 באוקטובר 1871) היה פוליטיקאי אמריקאי מאוהיו, חבר המפלגה הלאומית הרפובליקנית וחבר המפלגה הוויגית. הוא כיהן כסנאטור וכן כמזכיר האוצר ה-14 וכמזכיר הפנים הראשון. הוא גם נודע כמי שהיה האב המאמץ (ובסופו של דבר חותנו) של גיבור מלחמת האזרחים האמריקאית, הגנרל ויליאם שרמן.

קריירה

תומאס יואינג נולד בווסט ליברטי שבמחוז אוהיו, וירג'יניה (כיום בווירג'יניה המערבית). הוא היה בנו של ג'ורג' יואינג שלחם במהפכה האמריקאית. לאחר שלמד באוניברסיטת אוהיו ולמד משפטים באופן עצמאי בהדרכתו של פילמון ביצ'ר, החל יואינג ב-1816 לעסוק בעריכת דין בלנקסטר, אוהיו.

כעורך דין כפרי ססגוני, נבחר יואינג לסנאט של ארצות הברית ב-1830 מטעם המפלגה הוויגית וכיהן תקופת כהונה אחת. הוא כשל בניסיונו להיבחר פעם נוספת ב-1836. במרץ 1841 מונה יואינג כמזכיר האוצר של ארצות הברית וכיהן בתפקיד זה תחת הנשיא ויליאם הנרי הריסון, ואחרי פטירתו הפתאומית של הריסון הוא המשיך לכהן תחת הנשיא החדש ג'ון טיילר. בספטמבר אותה שנה הוא התפטר מתפקידו יחד עם כל חברי הקבינט (למעט מזכיר המדינה דניאל ובסטר) כמחאה על הווטו שהטיל טיילר על חוק הבנקאות.

במרץ 1849 מונה יואינג על ידי הנשיא זאכרי טיילור כמזכיר הפנים הראשון של ארצות הברית. הוא כיהן בתפקיד זה גם תחת יורשו של טיילור, מילרד פילמור עד יולי 1850. כמזכיר הפנים הראשון הוא איחד משרדים ממחלקות שונות של הממשל, כמו משרד הקרקעות שהיה קודם תחת מחלקת האוצר, והמשרד לענייני האינדיאנים שהיה קודם תחת מחלקת המלחמה. במסגרת תהליך זה "גורשו" משרדים אלו ממחלקותיהם הקודמות כדיירים בלתי רצויים. למחלקת הפנים לא היה מרחב משרדי משלה, ויואינג שכר מקום. ב-1852 סודר משכן קבוע למחלקה באגף המזרחי החדש של משרד הפטנטים. יואינג היה זה שהחל בתרבות המושחתת של המחלקה כאשר החליף באופן סיטוני את פקידי המחלקה בכאלה שנהנו מחסות פוליטית. בשל כך כינו אותו העיתונים "יואינג הקצב" (Butcher Ewing).[1]

ביולי-1850 מונה יואינג שוב כסנאטור במקומו של תומאס קורווין שהתפטר וכיהן בסנאט עד מרץ 1851, עת כשל שוב בניסיון להיבחר לכהונה נוספות. ב-1861 שימש יואינג כאחד הנציגים של אוהיו לוועידת השלום בוושינגטון, בה נעשה ניסיון למניעת פריצתה של מלחמת האזרחים. ב-1868 הציג הנשיא אנדרו ג'ונסון את שמו של יואינג כמועמד למשרה שלישית בקבינט, מזכיר המלחמה. הסנאט היה עדיין בתחושת זעם על ג'ונסון שפיטר מתפקיד זה את אדווין סטנטון, ועקב כך נוהל נגד הנשיא משפט ההדחה. הסנאט סירב לאשר את מינויו של יואינג.

יואינג היה חבר המפלגה הוויגית מאז שעבר אליה ב-1833 מהמפלגה הלאומית הרפובליקנית, גם כאשר היא קרסה ואת מקומה במפה הפוליטית תפסה המפלגה הרפובליקנית. בכך היה יואינג לאחד הפוליטיקאים היחידים ברמה הלאומית שנותר חבר במפלגה הוויגית גם כאשר רוב חבריה העבירו את תמיכתם למפלגות אחרות.

חיים אישיים

יואינג נשא לאישה את מריה וילס בוייל, קתולית באמונתה, ויחד הם הביאו לעולם וגידלו על פי האמונה הקתולית בת ושלושה בנים. שלושת בניו, יו בויל יואינג, תומאס יואינג הבן, וצ'ארלס יואינג שירתו כגנרלים בצבא האיחוד במלחמת האזרחים. תומאס היה גם חבר בבית הנבחרים של ארצות הברית בשנים 18771881. בתו אלן, שהייתה הבכורה, נישאה לגנרל צבא האיחוד המפורסם שלחם במלחמת האזרחים, ויליאם שרמן. שרמן, שהתייתם מאביו בגיל 9, נלקח תחת חסותו של יואינג והוא זה שהמליץ עליו להתקבל לאקדמיה הצבאית.

יואינג נולד כבן לאמונה הפרסביטריאנית, אך במשך שנים רבות הוא נכח בטקסי הדת הקתולית יחד עם משפחתו. בסופו של דבר הוא הוטבל לנצרות הקתולית בערוב ימיו, בימי מחלתו בה חלה טרם מותו.

מותו

תומאס יואינג נפטר ב-26 באוקטובר 1871. הוא נקבר בבית הקברות סנט מרי שבעיר הולדתו, לנקסטר. אחד מנושאי ארונו היה מושל אוהיו ולימים נשיא ארצות הברית, רתרפורד הייז. טרם מותו הוא היה אחרון חברי הקבינטים של הריסון וטיילר שנותר בחיים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תומאס יואינג בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0