תומכי תורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תומכי תורהעגה חרדית: ת"ת, בישיבות החסידיות: קרן עזר נישואין) הוא שמם של ארגוני חסד שפועלים בישיבות במטרה לספק תמיכה חומרית בתלמידי הישיבה. בישיבות הליטאיות והספרדיות הת"ת מנוהל על ידי תלמידים מהישיבה (המכונים ת"תניקים). עיקר ההכנסה של קופות הת"ת היא מהמגבית השנתית שעורכים תלמידי הישיבה בפורים.

היסטוריה

התתי"ם היו נהוגים מקדמת דנא בישיבות ליטא[1]. הת"ת מתכונתו כמוסד הפועל בתוך הישיבה באמצעות גיוס כספים על ידי בחורי ישיבה עצמם עבור תמיכה בחבריהם, החל לפעול בישיבת וולוז'ין בהשראתו של רבי נפתלי צבי ברלין - הנצי"ב מוולוז'ין, כביטוי של סולידריות חברתית ודאגה הדדית של בני הישיבה זה לזה. משם הועתק הרעיון לישיבות אחרות[2].

על יסוד הת"ת בישיבת באר יעקב כתבו רבי משה שמואל שפירא ורבי שלמה וולבה:

...הננו מקדמים בשמחה רבה ובברכה את יסור ת"ת תומכי תורה על יד ישיבת באר יעקב. יהי רצון שהמפעל החשוב והנחוץ מאד יתפתח מהרה וכל הקרובים לישיבתנו יבינו את גודל ערכו וישתתפו בהתלהבות בשגשוגו. תבא ברכה מרובה על תלמידי הישיבה היקרים נ"י שנתעוררו למעשה חסד גדול כזה אשר רוח התורה מתנוססת בהם, כמאחז"ל כל העוסק בתורה לבד (בלי גמילות חסדים) דומה כמי שאין לו אלוק. והננו בזה בקריאה נלהבת שכל מי שידו משגת יתרום להת"ת בעין יפה מדי חודש בחדשו ויחפש עצות להגדיל את הקרן, וה' ישלם לו שכר טוב בזה ובבא...

מתוך מכתב שהתפרסם בערב שבת חזון שנת תש"י[3]

על אודות מגבית פורים, ובכלל על אופי פעילות הת"ת, כתב רבי משה שמואל שפירא:

...כב' הרבנים הגאונים שליט"א ולכל הנדיבים בעם שיחיו. הנני בזה לבקש מכב' ע"ד המגבית החד שנתית של המוסד המפואר תומכי תורה שע"י ישיבתנו המתקיימת בימי פורים מדי שנה בשנה. מטרת ועבודת המוסד הנ"ל בכלל ושל ישיבתנו בפרט ידועה למדי, וכשמו כן הוא, תומך בתורה ולומדיה בצניעות בכבוד מתוך אהבת רעים ובמסירות נאמנה, ודואג לכל צרכי בני הישיבה שמהם תצא תורה, אם בהלבשה או בהבראה וצרכי ריפוי או באישפוז בי"ח הנוגע לפקו"נ וכדומה. ומה יקר וגדולה ניתן לחבריהם של אלו המכתתים רגליהם בימי שמחת פורים וגולים ממקום למקום כדי לספק את הנצרכים הקדושים הנ"ל...

מתוך מכתב מערב פורים שנת תשכ"ו[4]

התתי"ם כיום

כיום מטרת הת"ת היא סיוע לחתנים העומדים לפני נישואיהם, רכישת פריטי לבוש לבחורים ממשפחות דלות אמצעים, סיוע בטיפולים רפואיים, וכן מכירה מסובסדת של פריטי לבוש. בנוסף כספי הת"ת מסייעים בישיבות השונות (בעיקר בישיבות הקטנות) עבור החזקת אוצר הספרים או סיוע לאחזקה השוטפת של הישיבה עצמה.

מגבית חג הפורים

בפורים, שאחת ממצוות היום היא מתנות לאביונים - החיוב לתת צדקה לנזקקים - זוכה הת"ת לעדנה. ביום זה במרבית הישיבות יוצאים התלמידים למגבית בשכונות החרדיות. הם מסתובבים בקבוצות, פוקדים את הבתים ומתרימים את האנשים.

קמפיין פורים ת"ת מיר ברכפלד

בימים שלפני חג הפורים מתנהל בישיבה קמפיין במטרה לעודד את הבחורים לצאת לאסוף כספים. האיסוף מתחיל בימים שלפני החג, אולם נערך בעיקרו במהלכו. האיסוף בפורים נעשה בססגוניות. בישיבות החסידיות עוטים הבחורים תחפושות של מדי חיילים קוזקים, כאשר לפעמים המפקד לובש בגדים מיוחדים. בחלק מהישיבות הליטאיות/ספרדיות הת"ת מארגן לאוספים חולצות עליהם מודפס שם הישיבה וגם סלוגן המגבית של אותה שנה. רכב ההסעות בו נוסעים הבחורים עטוי כרזות עם הלוגו של הת"ת והסלוגן של קמפיין ההתרמה, ומורכבת מעליו מערכת הגברה המשמיעה מוזיקה רועשת, ואם יש - גם את הג'ינגל. כאשר עסק מסוים נותן חסות מסחרית למימון הרכב, יעטרו את הרכב גם עם כרזות פרסומת שלו.

הבחורים מצוידים בדרך כלל ברשימות של כתובות של תורמים פוטנציאלים, ביניהם בוגרי הישיבה, משפחות התלמידים או נדיבים ידועים. הציבור שמתורגל לבואם של הבחורים הנוהגים לרקוד בבתים נוהג לכבד אותם ביין או דברי מאכל. כדי לגרום לאנשים לפתוח את כיסם וליבם, מכינים בדרך כלל ראשי הקבוצה מספר "ווארטים"[5] על מגילת אסתר או בעניינים אחרים, ובחלק מהכתובות, בעלי הבתים מוסיפים לסכום התרומה באם הווארט שהשמיעו הבחורים היה אכן מעניין.

קוזק במדים מסורתיים. בתתי"ם החסידיים נוהגים להתחפש לקוזקים

חלק מהישיבות נמנעות ממגבית הפורים כדי למנוע התנהגות לא ראויה מצד הבחורים שחלקם משתכרים במהלך היום.[6] לעיתים הם יסתפקו בהתרמה טלפונית בלבד, אותה יעשו באחד הימים שלפני חג הפורים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0