תורה תמימה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חומש תורה תמימה
תמונת הרב אפשטיין מחבר הספר
תמונת הרב אפשטיין מחבר הספר
מידע כללי
מאת הרב ברוך הלוי אפשטיין
סוגה מדרשים
קישורים חיצוניים
היברובוקס 14052
הספרייה הלאומית 002700212

תורה תמימה הוא סדרה על חמשה חומשי תורה עם ליקט של מאמרי חז"ל מש"ס בבלי ותלמוד ירושלמי ומדרשים על סדר פסוקי התורה, בעריכת הרב ברוך הלוי אפשטיין מפינסק, בתוספת פירוש שלו על מאמרי חז"ל שליקט.

הספר

בדף השער של הספר נכתב במהות ומטרת החיבור:

חמשה חומשי תורה עם חמש מגילות תורה תמימה, מתורה שבכתב עם תורה שבעל פה, עם תרגום אונקלוס ופירוש רש"י. והפטרות עם ביאור חדש, קצר ומספיק. ועם קיצור דיני קריאת התורה והפטרות. על פי קביעות וחיבור דרשות ומאמרי חז"ל בהלכה ואגדה אשר בש"ס בבלי וירושלמי, ספרא, ספרי, תוספתא ומכילתא, אבות דרבי נתן ומסכתות קטנות וכו' [ולחמש מגילות גם גם קיצור הדרשות ממדרש רבה]; סמוך ונראה לכל אות ומילה המתייחסות בענינן בתורה שבכתב, עם באור ארוך לפרש ולבאר מוצא טעם הדרשות על פי יסודי דרכי התלמוד ומשפטי הלשון, ועם חידושים וביאורים בבירור ההלכה והמאמר, והכל בדרך קצרה ולשון צחה.

ביקורת

בעקבות הספר כתב הרב מנחם מנדל כשר הוציא את סדרת הספרים חומש תורה שלמה. בהשלמות לסדרת "תורה שלימה"[1] מביא הרב כשר דוגמאות לסילוף מאמרי רז"ל בסדרת הספרים 'תורה תמימה', לצורך התאמתם לחידושיו של המחבר, על אף שאין לפירושים אלו על מה לסמוך.

החוקר יהושע מונדשיין טוען לסילופים רבים בספר.[2] בקובץ פעמי יעקב[3] הובאו בשם ראש ישיבה בעילום שם רשימת סילופים בסדרת הספרים.[4]

בעקבות הספר יצאו במשך השנים ספרים שליקטו את מאמרי חז"ל על סדר הפסוקים, לדוג': תהילים 'תורה תמימה' עם ליקוט כל המימרות על סדר התהילים מש"ס בבלי.[5]

אדמורי חב"ד האדמו"ר הריי"צ והרבי מליובאויטש היו משתמשים בקביעות בחומש זה בזמן קריאת התורה.[6]

מהדורות הספר

הספר תורגם לאנגלית בידי הרב שרגא זילברשטיין (אנ'). התרגום על חמישה חומשי תורה[7] ועל מגילת רות ומגילת אסתר.[8] הופיע בהוצאת פלדהיים, והתרגום לתורה-תמימה לאיכה הופיע בהוצאת "בני תורה" (תשנ"ג).

קישורים חיצוניים

ביקורות

הערות שוליים

  1. ^ כרכים כו-כז
  2. ^ קובץ פעמי יעקב גיליון 45 עמוד 65 ואילך; סיפורים וגילגוליהם פרק כ"ז - "מקור ברוך" – מקור הכזבים - לקריאה באתר 'שטורעם'.
  3. ^ גיליון 45
  4. ^ לקריאה באתר היברו בוקס.
  5. ^ תורה תמימה על תהילים, באתר היברובוקס
  6. ^ ראה התקשרות גיליון תש"ב עמ' 14, גיליון תש"ח עמ' 17 ועוד; עלוני ממרא, ישיבת ניר, גיליון 123, עמוד 213 ואילך.
  7. ^ בתשמ"ט
  8. ^ בתש"ן
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0