כרוב הקלח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־00:12, 16 בפברואר 2020 מאת מקוה (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןכרוב הקלח
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו־פסיגיים
סדרה: צלפאים
משפחה: מצליבים
סוג: כרוב (Brassica)
מין: כרוב הבר (Brassica oleracea)
תת־מין: כרוב הקלח
שם מדעי
Brassica oleracea var. gongylodes
כרוב הקלח
זן סגול של כרוב הקלח

כְּרוּב הַקֶּלַח (שם מדעי: Brassica oleracea var. gongylodes), או קוֹלְרַבִּי, הוא זן ירק חד-שנתי ממין הכרוב במשפחת המצליבים.

מקור השם

מקור השם קולרבי מגרמנית – Kohlrabi – כרוב לפת. השם הגרמני הוא התאמה של השם האיטלקי cavolo rapa בעל המשמעות הזהה. החלק הנאכל הוא התעבות הגבעול.

מאפיינים

גודלו של כרוב הקלח הוא כ-10 ס"מ ומשקלו 150 גרם. הצמח מבשיל כחודשיים לאחר הזריעה, ועמיד לעוד חודש לאחר מכן. בתחילת גידולו נראה כרוב הקלח דומה מאוד לכרובית, ברוקולי או כרוב. הוא נקטף בשלב מוקדם יותר בהשוואה לזנים אחרים במין הכרוב, אחרת יהפוך לסיבי וטעמו יאבד את עדינותו. לרוב, ירק גדול הוא סימן לכך שנקטף מאוחר מדי.

כרוב הקלח דל בקלוריות אך מכיל ויטמינים רבים, במיוחד ויטמין C, ויטמינים B1, B2, B6, חומצה פולית, זרחן, אשלגן, ברזל, סידן ונחושת.

כרוב הקלח ניתן לאכילה נא או מבושל. הוא דומה בטעמו לליבת הכרוב או לגבעול הברוקולי, אם כי טעמו מתוק ומתון יותר.

ישנם כמה זנים בקבוצת כרוב הקלח בחלקם צבע הקליפה סגול. בכל הזנים פנים הירק ירוק בהיר נוטה לצהוב.

קישורים חיצוניים


כרוב הקלח
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 91 ג'
קלוריות 27 קק"ל
חלבונים 1.7 ג'
פחמימות 6.2 ג'
שומן 0.1 ג'
ויטמינים
 ‑ ויטמין A 2 מק"ג
 ‑ ויטמין C 62 מ"ג
ברזל 0.4 מ"ג
סידן 24 מ"ג
מגנזיום 19 מ"ג
אשלגן 350 מ"ג
סיבים תזונתיים 3.6 ג'
מקור: משרד החקלאות האמריקני
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
כרוב הקלח25723749