לאפה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־01:03, 15 בדצמבר 2017 מאת מוסיף והולך (שיחה | תרומות) (הסרת תמונה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לאפה
Lch (20).JPEG
מאכלים
מוצא המזרח התיכון
מרכיבים עיקריים קמח, מים
לאפה עם שווארמה

לאפה (ערבית: لفة) היא סוג לחם שטוח ודק כעין רדיד בצק עגול. מקורה המדויק איננו ידוע בשל שכיחותה הרבה בקרב עמים רבים במזרח התיכון ומערב אסיה. מרכיביה הם קמח ומים בלבד (עם קורטוב מלח). היא נאפית בטאבון בחום גבוה ובאש גלויה. ללאפה הרגילה הנפוצה קיימות שתי גרסאות הנפוצות בארץ, פיתה עיראקית ופיתה דרוזית, הראשונה עבה יותר וכוללת גם שימוש בשמרים, והשנייה דקה יותר ואינה מכילה שמרים.

שמה הירושלמי של הלאפה הוא אֵשְׁתָנוּר או 'עֵישתנור' (ערבית: عيش تنور). לשם שני מקורות: האחד קובע כי השם אֵשְׁתָנוּר מקורו בחום והאש העזים הבוקעים מתנור הטאבון שבמאפיות, והשני, המתבסס על פרוש השם הערבי 'עישתנור', שמשמעותו הפשוטה בעברית היא 'לחם תנור'.

הלאפה, בדומה לפיתה, משמשת לעטיפתם של מאכלים המוכנסים לתוכה, כדוגמת חומוס, פלאפל או שווארמה. להבדיל מפיתה, הלאפה אינה בצורת כיס, אלא מניחים עליה את המאכל ומגלגלים אותה לשם עטיפתו. מאכל שנהוג לעטוף דווקא בלאפה אך לא בפיתה הוא לבנה. בנסיבות אלה, יש מסעדות מזרחיות בישראל המאפשרות לסועדים בהן לבחור בין לאפה לבין פיתה.

פיתה דרוזית

פיתה דרוזית הנה סוג של פיתה שטוחה וגדולה יותר הנאפית בטאבון או על סאג'. מקורה בעדה הדרוזית אך היא נפוצה כיום במטבח הים התיכוני ובמטבח המזרחי.

בדומה ללאפה, הפיתה הדרוזית משמשת לעטיפתם של מאכלים המוכנסים לתוכה והיות ובפיתה הדרוזית אין כיס יש להניח את המאכל על הפיתה ולגלגל אותו.

על הפיתה הדרוזית נהוג למרוח לבנה או חומוס, יש מקומות בהם מציעים לסועד למרוח ריבות, דבש וממרח שוקולד.

בכפרים הדרוזיים ניתן לקנות פיתה דרוזית החל מדוכני מזון מהיר וכלה במסעדות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.