אורי (ספר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אורי
עטיפת הספר
עטיפת הספר
מידע כללי
מאת אסתר שטרייט וורצל
שפת המקור עברית
הוצאה
הוצאה עמיחי
תאריך הוצאה 1976
מספר עמודים 484 (42 פרקים)

אוּרי הוא ספר מאת הסופרת הישראלית אסתר שטרייט-וורצל שיצא בשנת 1976. הספר מתאר את התבגרותו של הנער אורי בן פורת, יליד מושבה עברית בארץ ישראל וסמל לדור שגדל בה.

תקציר

אורי הוא נער הלומד בכיתה ח במושבה עברית בארץ ישראל. הספר מלווה אותו במהלך התבגרותו. תוך כדי גם מספר את סיפורה של המושבה ואנשיה. הספר נפתח בגירושו של אורי מבית הספר, על לא עוול בכפו. אורי פוגש את שלמה שומסקי, מעשירי המושבה והם הופכים להיות חברים טובים. שומסקי אוהב את אורי ומנסה לעזור לו. לאחר שמתגלה האמת בזכותו של שומסקי, אורי חוזר לבית הספר. הוא אינו תלמיד מצטיין אך לומד להכיר בערכם של הלימודים. שומסקי נעזר באורי לסייע לירוחם, מלוחמי האצ"ל. אמו של אורי, חלתה בדלקת ריאות וכמעט מתה. היא מתוארת כאשה טובת לב ונדיבה. בזכותה ירוחם התארח בביתו של אורי, ונישא לבחירת ליבו. במהלך הספר ירוחם הופך לאב, ואז נתפס על ידי הבריטים. הוא נידון להוצאה להורג בתלייה, אך בעזרת אורי וחבריו גזר הדין מומר למאסר עולם. אורי גם עוזר לשאול, אלמן, שאיבד את אשתו ובנו הקטן. שאול סבל ממחלת נפש, ניצל על ידי אורי ממוות, והחלים.

הספר גם מתאר את המתרחש בארץ באותו הזמן דרך עיניו של אורי. את המאבק של ארגוני ההגנה האצ"ל והלח"י נגד הבריטים. אורי וחבריו רוצים להצטרף לשורות ההגנה, לסייע בשמירה על המושבה. אורי מצטיין בפעילותו ולבסוף אף עובד קורס מדריכי כיתות. אביו של אורי נאסר פעם אחת אך שוחרר בעזרתו של שומסקי. ראש המועצה נאסר אף הוא, ושומסקי עצמו נבגד על ידי הפועל הערבי שלו וישב בכלא בלטרון. יחס ערביי האזור למושבה התדרדר עד שהגיע להתקפה על המושבה. הספר מסתיים בהתנדבותו של אורי לעלות לשיירה לירושלים במלחמת העצמאות, ותפילתה של עפרה שישוב בשלום.

מאפיינים

בספר יש מאפיינים רבים הדומים לספריה האחרים של הסופרת. כולם מלווים את הדמויות שלהם בתקופות היסטוריות, הסיפור תמיד מספר לא רק את דמותו של הגיבור, אלא של סביבתו. אורי אינו רק נער, אלא הוא סמל לנוער של אותה התקופה.


P literature.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא ספרות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0