אליעזר הלוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דיוקנו ד"ר אליעזר (לואי) הלוי (לווה) בחיתוך עץ מאת ו' בויארסקי

ד"ר אליעזר הלוי (לואי לֶווה) (באנגלית: Louis Loewe; י' בתמוז תקס"ט, 24 ביוני 1809א' בכסלו תר"ן, 24 בנובמבר 1889) היה מלומד יהודי בריטי ממוצא גרמני אשר שימש כעוזרו ומזכירו של משה מונטיפיורי במשך כחמישים שנה.

תולדותיו

הלוי נולד ב-1809 בצילץ שבשלזיה. למד בישיבתו של רבי משה סופר ("החתם סופר") בפרשבורג. אחר כך למד באוניברסיטאות ברלין, וינה, לונדון ופריז מקצועות שונים בתחום מדעי הרוח, ובכלל זה השתלם בלשונות הקדומות של אזור הסהר הפורה-המזרח התיכון ואפריקה. לאחר לימודיו, היה תחום עיסוקו נומיסמטיקה, וכן עבד כחוקר באוניברסיטת אוקספורד, באוניברסיטת קיימברידג' ובפריז. בתקופה זו פעל בחסותם של דוכס סאסקס והאדמירל סידני סמית.
בשנת 1836 בקשר למחקריו, יצא למסע גדול בארצות יוון, האימפריה העות'מאנית: טורקיה, סוריה, ארץ ישראל, וצפון אפריקה: מצרים ולוב. חיבוריו ממסעותיו מלמדים רבות על מצבה התרבותי והחברתי של אוכלוסיית הארץ. במצרים נפגש עם שליטה אז מוחמד עלי, ובזכות פענוח של הירוגליף קדום, קיבל ממנו מכתב המלצה, שעזר לו בהמשך מסעו.
בדרכו בחזרה לאירופה ב-1838, נפגש עם משה מונטיפיורי, אשר הציע לו להיות עוזרו. הלוי טיפל במשאים ומתנים של מונטיפיורי, ניהל מספר מפקדי אוכלוסין שנערכו בארץ ישראל ביוזמתו של הנדיב, תרגם והתכתב עם אישים שונים שפנו אליו. לאחר פטירתו, סידר את מאות מכתבי הבקשות אשר נשלחו אליו, אשר ראו אור בדפוס, אם כי בשל עריכה מופרזת, נגרעה חשיבותן כמקור למחקר היסטורי.
הלוי נפטר בלונדון.
על שמו נקרא רחוב בשכונת קריית משה בירושלים.

נכדו הרברט לווה (אנ')‏ (1882–1940) היה חוקר יהדות ושפות שמיות, מרצה באוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג'. בנו רפאל לווה (1919–2011) (נינו של אליעזר הלוי) היה גם הוא חוקר מדעי היהדות, פרופסור ללימודיים עבריים בקולג' האוניברסיטאי של לונדון.[1]

ספריו

  • L. Loewe (ed.), Diaries of Sir Moses and Lady Montefiore: Comprising their life and work as recorded in their diaries from 1812 to 1883, London: Griffith, Farran, Okeden & Welsh,‎‪ 1890.

בתרגום

  • אליעזר הלוי (עורך), ספרי הזכרונות לסיר משה מונטיפיורי ורעיתו יהודית; תרגם עברית (בקִצורים והשמטות): י. ח. טביוב, 2 כרכים, ורשה: תושיה ('ביבליותיקה עברית לכל בית בישראל') (דפוס מ. י. האלטער ושותפו), תרנ"ט 1898–1899.

לקריאה נוספת

  • Raphael Loewe, "Louis Loewe: Aid and Confident," in: Sonia and V.D. Lipman (eds.), The Century of Moses Montefiore, Oxford: Oxford University Press, 1985, pp. 104-117. (הכותב הוא נינו)[1]

קישורים חיצוניים

ָָ* רשימת הפרסומים של אליעזר הלוי, בקטלוג הספרייה הלאומית

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Raphael Loewe Archives: Four Generations of Anglo-Jewish Scholarship, באתר ספריית לאופולד מולר, המרכז ללימודים עבריים ויהודיים, אוניברסיטת אוקספורד.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0