בית הכנסת באורלה (פולין)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת באורלה
מבנה בית הכנסת באורלה
מבנה בית הכנסת באורלה
מידע כללי
שימוש בית הכנסת
מיקום אורלה
מדינה פוליןפולין פולין
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה המאה ה-17, ה-18 – 1941
קואורדינטות 52°42′15″N 23°20′02″E / 52.70417°N 23.33389°E / 52.70417; 23.33389


בית הכנסת ב-1932
בית הכנסת ב-1988
פנים בית הכנסת

בית כנסת באורלה - הוא בית כנסת מאבן הממוקם במרכז העיירה אורלה שבפולין. באורלה היו מספר בתי כנסת מעץ אך זהו בית הכנסת היחידי שהשתמר בעיירה ובכל מחוז ביילסק.

היסטוריה

בית הכנסת נבנה בכמה שלבים. מסגרת קירות ההיכל, עמודי התווך והפרוזדור המערבי עם עזרת הנשים בקומה הראשונה, מתוארכים לרבע השלישי של המאה ה-17. במפנה המאה ה-18 הוגבהו הקירות וחדר התפילה נאטם. בית הכנסת נפתח מחדש ב-1787.

בתחילת המאה ה-19 נבנה בית הכנסת מחדש על ידי שינוי מרווח התומכות וסידור הקמרונות. במחצית הראשונה של המאה ה-19 נבנתה החזית מחדש בסגנון קלאסיציזם ונוסף בו נספח חד-קומתי, בו שכנה עזרת הנשים. בשנת 1878 שופץ לאחר שריפה.

במהלך מלחמת העולם הראשונה שימש בית הכנסת כבית חולים צבאי[1]

לאחר תום המלחמה חזר בית הכנסת לקהילה היהודית, אשר שיפצה אותו והתאימה אותו לצרכיה. בשנת 1938 נפגע בית הכנסת במהלך שריפה, אך שופץ מיד לאחר מכן.

במהלך מלחמת העולם השנייה, הפכו הנאצים את בית הכנסת למחסן.

לאחר תום המלחמה שימש בית הכנסת במשך זמן מה כמחסן ובמשך הזמן המבנה החל להיהרס. באותה תקופה נהרסו גם מבני החוץ ועזרת הנשים. ב-שנות השמונים שופצו חלקית החזיתות החיצוניות והגג, ועזרת הנשים נבנתה מחדש.

שנים רבות היו רעיונות להקים בבית הכנסת מרכז קהילתי או מוסד תרבותי אחר. בשל המחסור בכספים, התוכניות נכשלו ובית הכנסת נותר נטוש. באוגוסט 2011 ציירו אלמונים על קירות בית הכנסת סיסמאות אנטישמיות וצלבי קרס, שהוסרו על ידי הרשויות המקומיות.

בעשור השני של המאה ה-21 משמרים תושביה המקומיים של אורלה את בית הכנסת, והם מקיימים במקום מוזיאון יהודי, ופעילויות שונות להנצחת המקום ושמירת המורשת.

אדריכלות

מבנה בית הכנסת הוקם מלבנים על פי תכנית מלבנית בסגנון קלאסיציזם עם אלמנטים של בארוק. מבחוץ, בחזית הראשית, יש גבול משולש הנתמך בשני עמודים. תחתיו יש חלון צר, שמעליו הייתה הכתובת: ”מה נורא המקום”.

בפנים, הציוד המקורי לא השתמר, רק בקיר המזרחי נותרו שרידים של פיסול מגולף והשקע של הארון קודש. מעל הארון קודש ניתן לראות שרידי ציורים וכיתוב של המשנה: הוי עז כנמר קל כנשר ורץ כצבי. על הקירות והקמרונות שבתקרה נותרו גם כן שרידים רבים של ציורים המתארים בעיקר מוטיבים של בעלי חיים וצמחים. במרכז יש גם ארבעה עמודים, שביניהם ניצבה בעבר בימה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה הפולנית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0