מנגל

מַנְגָּל (מערבית: منقل, "מָנְקַל", כירה ניידת) או גְּרִיל (ולפי האקדמיה ללשון העברית: מַצְלֶה) הוא מתקן עליו צולים בשר למטרת אכילה. המתקן כולל אסכלה, שהיא רשת מתכת (המנוקה על ידי בצל), המונחת מעל מקור חום ישיר. במנגל הקלאסי והפשוט, מקור החום הוא גחלים (לרוב, הכוונה היא לפחמי עץ), לעומת מנגלים מודרניים, הצולים באמצעות חשמל או גז. נדירים יותר הם מנגלים סולאריים - תנורי שמש, המשתמשים באנרגיית השמש ומראה פרבולית לשם החימום.
צליית בשר על רשת מקובלת ברחבי העולם. בארצות הברית, המתקן, המנהג ואופן ההכנה מכונים "ברביקיו". שם זה התקבל בשפות רבות. בארגנטינה, השם המקובל הוא "אסאדו", ובדרום אפריקה "בראי" (Braai). בקרב יוצאי עיראק בישראל מכונה המנגל ג'אפוף. הביטויים הישראליים העממיים המקובלים לצליית בשר באמצעות מנגל הם "לעשות על האש" או "למנגֵל".
הפעולה, שבעזרתה מסיטים אוויר ("עושים רוח"), ויחד איתו את החמצן שהוא מכיל, לכיוון מקור האש כדי ללבּותה, נקראת "לנפנף". בישראל, המנגל הפך לנוהג עממי נפוץ בחגים רבים, ובמיוחד ביום העצמאות. הרשת המונחת על האש נקראת בלשון חז"ל אסכלה. נַפְנַף הוא אביזר מפלסטיק או קרטון מאולתר, קְטן-מידות וקל-משקל, המשמש לליבוי האש והלהטת הגחלים בעת השימוש במנגל. הכלי בשמו העממי והפופולרי יותר אך במקור נקרא הכלי דפדפה.
אטימולוגיה
מקור המילה מנגל הוא במילה הערבית מַנְקַל (منقل)[1] בהגייה בדואית, שבה הצליל "ק" (q) נהגה כמו "ג" (g). המילה התגלגלה לשפה הטורקית,[2] וגם לעברית, במשמעות זהה.
בערבית, השורש נ-ק-ל משמעו "להעביר", ומכאן גם נגזרת המילה "נָקְלַה" ("נָגְלַה", בהגייה בדואית), כלומר "העברה".[3] קרי, מַנְקַל - (משהו) שניתן להעבירו; כלומר, נייד[1] (בניגוד לתנור נייח).
המילה נפוצה בשפה העברית בעקבות הצלחתו של "שיר המנגל" של יאיר ניצני בשנת 1986.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
- חיים כהן ואלי לנדאו, חיים כהן ואלי לנדאו מבשלים, תנועת האסכלה, באתר הארץ, 23/04/09
- מילות השיר "שיר המנגל", באתר שירונט ; לחן: דיטר בוהלן, גרסה עברית: יאיר ניצני, ביצוע: יאיר ניצני וגני תמיר
- מתכונים ומרינדות למנגל
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 תרבות האוכל הערבי בישראל - כותרת משנה: שפת המזון
- ^ לדוגמה, על המנגל הטורקי, באתר התרבות הטורקית. (באנגלית)
- ^ גם מילה זו הפכה לשגורה בקרב דוברי העברית, ובייחוד בהקשר לסחיבות הרבות הנדרשות, בדרך-כלל, בעת קיום פעילות של מנגל או פיקניק.
טכניקות בישול | ||
---|---|---|
יבש | אפייה • צלייה • קלייה • עישון | |
מבוסס מים | בישול לבן • הרתחה • חליטה • שליקה • אידוי • נזיד | |
מבוסס שמן | טיגון עמוק • טיגון • הקפצה | |
מבוסס אלכוהול | פלמבה (שילהוב) | |
מבוסס חומץ או מלח | כבישה • החמצה | |
בעזרת כלים | אמבט מרים • סיר לבישול איטי • בישול במיקרוגל • סיר לחץ • מנגל • הקצפה | |
גסטרונומיה מולקולרית | ספריפיקציה • סו-וויד |