נזיד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נזיד עדשים, גזרים, בצלים וכרישה, מתובל בענפי קורנית ועלי דפנה.
גולאש בקדרה

נָזִיד הוא מאכל העשוי ממרכיב מוצק מרכזי המבושל ברוטב או בציר. הנזיד יכול להיות מבוסס על בשר (בשר בקר או בשר עוף), מאכלי ים, קטניות או ירקות (בעיקר תפוחי אדמה או שעועית).

הנזיד סמיך יותר ממרק, ודליל יותר מקסרול (מעין פשטידת ירקות לחה). הנזיד מהווה לרוב מנה עיקרית, ולא מנה ראשונה או תוספת למנה עיקרית. בניגוד למרק, הנזיד יכול להיות מבושל הן על גבי הכיריים והן בתוך תנור אפייה (בעוד שהקסרול מוכן תמיד בתנור אפייה, והמרק תמיד מבושל על גבי הכיריים).

הנזיד ביהדות

בפרשת תולדות: וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים.(בראשית, כ"ה, ל"ד), וברש"י: "יען אשר לא זכר עשות חסד" - לעסוק באבל אביו כמו שעשה יעקב נזיד עדשים לנחם את יצחק.תהילים, ק"ט, ט"ז

נהוג לאכול נזיד חמין בשבת בבוקר.

הנזיד בתרבויות העמים

הנזיד מוזכר בספרי בישול החל מהתקופה הרומית. בספרו של אפיקיוס מהמאה הרביעית מוזכר נזיד. בספרו של גיום טירל "לה ויאנדיר" מהמאה ה-14 מוזכרים סוגים שונים של נזידים, ובהם גם כמה סוגי ראגו. הרודוטוס מספר על הסקיתים שהכינו נזיד במאה ה-8 לפנה"ס המכיל מים ובשר. נזיד זה בושל בתוך עור בעל חיים שנתלה מעל האש.

הגולאש ההונגרי הוא נזיד שמקורו במאכל של השבטים המדיארים מהמאה ה-8פפריקה נוספה רק במאה ה-18).

נזידים שונים

ראו גם

קישורים חיצוניים