בשר טחון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בשר טחון
טחינת בשר לייצור נקניק
בשר בקר טחון במטחנה תעשייתית

בשר טחון הוא בשר קצוץ דק, על ידי מטחנת בשר או סכין קיצוץ. סוג נפוץ של בשר טחון הוא בשר בקר טחון, אך סוגים רבים אחרים של בשרים מוכנים באופן דומה, כולל בשר חזיר, בשר כבש ובשר עוף. בתת-היבשת ההודית, טוחנים גם בשר כבש וגם בשר עז (אנ') לייצור כמא.

מאכלים

בשר טחון הוא הבסיס למספר רב של מתכונים ותבשילים, בפני עצמו, או מעורבב עם מרכיבים אחרים.

בשר טחון משמש להכנת קציצות אשר לאחר מכן מטוגנות, נאפות, מאודות או ניצלות. ניתן לצלות אותן על שיפוד כדי לייצר מאכלים כמו קבב. או להניח על גריל או לטגן, כדי לייצר המבורגר.

בשר טחון משמש גם להכנת קציץ בשר או פטה (ממרח). הוא עשוי גם לשמש כמילוי עבור פשטידות בשר או בורקס, וגם בתור מלית.

אפשר להכין איתו רוטב בשר כמו רוטב בולונז או ראגו, שבתורו משמש במנות כמו פסטיציו ומוסקה, או מעורבב עם רוטב ומוגש על לחמנייה ככריך סלופי ג'ו.

ניתן לבשל אותו גם עם שעועית, עגבניות או תבלינים להכנת צ'ילי קון קרנה.

אצל עדות המזרח, נפוץ במיוחד מתכון להכנת קציצות מבשר טחון על בסיס כמון.

נתחי בשר בקר המשמשים לבשר טחון

  • צוואר – שריר המתאים בעיקר לטחינה. נתח מס' 10.
  • פלדה ("בשר כסלים". אנגלית: flank) – נתח גדול שמקורו בחלל הבטן. חלק קטן ממנו נקרא "נתח הקצבים" שמתאים להכנת אומצות. נתח מס' 17.
  • מכסה הצלע (מכסה אנטרקוט) – נתח זה נמצא מתחת לורד הצלע (אנטרקוט). נתח מס' 7.

טחינת בשר

בשר ניתן לטחון במטחנת בשר, מכשיר המשמש לטחינה עדינה או ערבוב של בשר חי או מבושל. המטחנה מחליפה במידת הדיוק ועדינות הטחינה את הסכין.

המזון המיועד לטחינה מוכנס לתוך משפך אשר ממוקם בחלקה העליון של המטחנה. משם החומר ממשיך לנוע דרך מסוע בורג אופקי שניתן להפעילו על ידי גלגל יד או מנוע חשמלי, המועך את תערובת המזון. בסוף המסוע ממוקמת סכין המותקנת אל מול פתחי חורים קבועים. גודל הבשר תלוי בגודלם של החורים מהם הוא יוצא.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בשר טחון בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0