גדוד סיור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף גדס"ר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גדוד סיורר"ת: גדס"ר) הוא יחידה מובחרת בצה"ל המאגדת את היחידות החטיבתיות של חטיבות חיל רגלים. גדוד הסיור מורכב מפלוגת סיור ("פלס"ר"), פלוגה שייעודה לוחמה נגד טנקים ("פלנ"ט"), פלוגת הנדסה ("פלחה"ן") וגורמים נוספים. פלוגת הקשר של הגדוד, הפלחי"ק, בדרך כלל אינה חלק מגדוד הסיור אלא חלק ממפקדת החטיבה, אך צוותי הלוחמים של חפ"ק המח"ט שהשתייכו אליה בעבר כיום משתייכים לגדודי הסיור (פרט לחטיבת "כפיר") כצוותים לוחמים הנמנים בתוך פלוגת הפלחה"ן (צנחנים, גולני, גבעתי ונחל). רוב פעילותם של גדודי הסיור בעת שיגרה מאופיינת בפעילות יזומה, אך גם בפעילות ביטחון שוטף (בט"ש). בזמן מלחמה ייעוד הגדס"ר הוא:

  • סיוע קרבי.
  • פתיחת שטח לפני החטיבה.
  • הפעלת אמצעים ייעודיים כגון-נ"ט, חבלה, סיור ותצפית.
  • לחימה בעומק ובמתארים מורכבים הדורשים רמת לחימה גבוהה.

אורכו של המסלול הוא כ-14 חודשים והוא כולל: טירונות ואימון מתקדם, טירונות יחידה, ניווטים, לוחמה זעירה, לוחמת שטח בנוי מתקדמת, לוחמת תת-קרקע, לוחמה בטרור וקורסים ייעודיים לכל פלגה.

רקע

בעבר היו בכל חטיבה יחידות שהיו כפופות ישירות למפקדת החטיבה ולא לאחד מן הגדודים. יחידות אלו נקראו "יח"טיות" (יחידות חטיבתיות). יחידות אלו היו ארבע היחידות המובחרות, או הייעודיות, שהשתייכו לכל חטיבת חי"ר בצה"ל, בסדיר או במילואים: פלוגות הסיור, הנ"ט, ההנדסה והקשר. פלוגת הסיור של חטיבת גולני הוקמה עוד במלחמת העצמאות והיא, נוסף על פלוגת הסיור של חטיבה 7 הן היחידות הוותיקות ביותר בצה"ל בתחום הסיור.

במהלך מלחמת העצמאות הקים רפי קוצר[1], מפקד מחלקה בגדוד 12 (ברק) את "מחלקת הקומנדו", שהייתה גלגולה הראשון של הסיירת, ופיקד עליה במהלך קרבות סג'רה, הקרב על קיבוץ גשר ומבצע חירם[2]. לקראת תום מלחמת העצמאות נפצע קוצר קשה ברגליו בקרבות באזור פתחת רפיח והמחלקה הורחבה לכדי "פלוגת הג'יפים החטיבתית", תחת פיקודו של מוסה פלד, אשר בדצמבר 1948 הוקמה כחלק מגדוד 19, גדוד הפשיטה של החטיבה, עליו פיקד מאיר עמית[3]. הפלוגה שימשה כיחידת הסיור של החטיבה ופעלה במסגרת זו במבצע חורב ובמבצע עובדה[4].

בשנת 1953 הקים אריאל שרון את יחידה 101, שמאוחר יותר אוחדה עם גדוד הצנחנים 890. היחידה ביצעה פעולות ופשיטות רבות ומיסדה למעשה את תחומי הפשיטה הסיור והקומנדו בצה"ל[5]. בדצמבר 1953 עברו אנשי היחידה קורס צניחה[6], ובחודש ינואר 1954, חמישה חודשים לאחר הקמתה, מוזגה יחידה 101 לגדוד 890 של חטיבת הצנחנים. שרון מונה למפקד הגדוד ומאיר הר-ציון הקים את מחלקת הסיור של הגדוד (לימים סיירת צנחנים). הדבר אפשר להנחיל את הערכים והסטנדרטים שפותחו ביחידה הקטנה ליחידה גדולה יותר ומשם לשאר הצבא. לדברי ההיסטוריון הצבאי אורי מילשטיין, הקמת יחידה 101 הייתה ”המהפכה היחידה שהתחוללה עד היום בצה"ל. עד 101 היה ארגון ההגנה.[7].

סיירת גולני וסיירת צנחנים, הן מן היחידות המובחרות הוותיקות ביותר בצה"ל, ונחשבו באופן מסורתי כיחידות מוערכות ביותר. עד לאחר מלחמת לבנון הראשונה היו למעשה שתי פלוגות הסיור הסדירות היחידות בצה"ל ופעלו במבצעים ופשיטות מורכבות מאד ובהן מבצע הלם, הקרב על הבופור ומבצע אנטבה. לאחר המלחמה, עם הקמת חטיבות הנח"ל וגבעתי נוספו עליהן סיירות חטיבות אלו.

פלוגות ההנדסה בחטיבות החי"ר, הוקמו באמצע שנות השישים כפלוגות מילואים המשתייכות לכל חטיבה. בשנת 1963 הוקמה פלוגת ההנדסה של חטיבת הצנחנים, המכונה "חבלה מוצנחת"[8]. בקיץ של שנת 1977 הוחלט על הקמת פלוגת חה"ן סדירה בחטיבת גולני. ניסיון להסב קציני וחיילי חי"ר לא צלח בשל התנגדותם, לכן החליטו מפקד חטיבת גולני אמיר ראובני ומפקד האוגדה יאנוש בן-גל להטיל את הקמת הפלוגה על קצין ההנדסה פיני דגן שהקים את הפלוגה והיה למפקדה הראשון[9].

הפלנ"ט הוקמה כחלק מלקחי מלחמת יום הכיפורים. במהלך המלחמה התברר כי יש צורך בטילי נ"ט יעילים. יחידות נ"ט היו קיימות בצה"ל עוד קודם, אך הן היו מצוידות בטילים ותותחים מיושנים. לאחר המלחמה הוקמה הפלוגה הראשונה בחטיבת הצנחנים ולוחמיה, אשר נבחרו מבין גדודי החטיבה, צוידו בטילי עורב ומכאן הכינוי לו זכו פלוגות הנ"ט- "עורב"[10]. במחזור אוגוסט 1974 התגייס צוות סדיר ראשון לפלוגת העורב הראשונה, של הצנחנים[11].

שלוש הפלוגות החטיבתיות זכו למעמד מוערך עם השנים. מאוחר יותר, בשנות השמונים והתשעים, הוקמו פלוגות סיור, נ"ט וחה"ן גם בחטיבות החדשות - חטיבת גבעתי וחטיבת הנח"ל. יחידות אלו היו כפופות ישירות למפקד החטיבה, וגודלן היה כפלוגת חי"ר מוגברת. לכל יחידה כזו היו גורמי מפקדה ומנהלה משלה.

בשנת 2001 הוחלט על ארגון מחדש של כל חטיבות החי"ר. כחלק מההתייעלות הוחלט לאחד את שלוש היחידות ליחידה גדולה אחת, שתהיה בגודל של גדוד מוגבר, ותתן מענה טוב וגמיש יותר ללחימה בעצימות הנמוכה, צורך שהלך וגבר עם הלחימה מול חזבאללה בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20 והאינתיפאדה השנייה. במקביל, נועד גדוד הסיור גם להמשיך ולשמור על יכולותיו הייעודיות - סיור, חבלה ולוחמה נגד טנקים. בנוסף, נועד המהלך לחסוך בתקציב על ידי איחוד מפקדות וגופי המנהלה.

יעוד ומבנה

ייעוד הגדס"ר הוא לשפר את יכולות הלוחמה החטיבתיות על ידי שימוש באמצעים ייעודיים בנוסף לייעודו כגדוד קומנדו חטיבתי. מפקד פלגה בגדס"ר הוא, בדרך כלל, מפקד פלוגה ותיק לרוב בתפקיד שלישי ובדרגת רב סרן. על גדוד הסיור מפקד קצין בדרגת סגן אלוף, וסגנו, קצין בדרגת רב-סרן. גדוד סיור פועל באמצעות שלוש זרועות:

מפקדה

זוהי פלוגת המפקדה של הגדוד. הפלוגה מורכבת ממחלקות שונות, ובהן מחלקות רכב, חימוש, שלישות, לוגיסטיקה, מודיעין, אמצעי לחימה, ועוד. הפלוגה דומה באופייה לכל פלוגת מפקדה של כל גדוד חי"ר אחר בצה"ל, אך בשל יעוד גדוד הסיור היא גדולה מעט יותר, ובה בעלי תפקידים נוספים ורבים יותר.

בית הספר

בית הספר הוא הגוף האחראי על אימון הלוחמים בפלגות הלוחמות, אך בעיקר הכשרת וליווי לוחמי המסלול מרגע עלייתם ליחידה. בראשו עומד רב סרן, והוא מורכב ממספר מדורים אשר אחראים על סוגים שונים של הכשרות, הסמכות ולוחמות כלליות/ייעודיות שמועברים ללוחמי המסלול.

פלגות לוחמות

בגדוד הסיור ישנן בדרך כלל שלוש פלוגות לוחמות, לרוב בפיקוד קצין בדרגת סרן או רב סרן. פלוגות אלו מהוות את הגוף הלוחם העיקרי של הגדוד. הפלוגות מורכבות מצוותים, יחידות משנה המקבילות למחלקות בגדודי חי"ר רגילים. מפקד הצוות הוא קצין בדרגת סגן. הצוותים כוללים לוחמים שלהם ייעודים ותפקידים שונים. שלוש הפלוגות הן:

  • פלוגת הסיור (פלס"ר) - זוהי יחידת הסיור של החטיבה, שנועדה להוביל את החטיבה כולה. לפלוגות הסיור התמחויות ייעודיות נוספות, כמו לחימה בטרור, ביצוע מארבים חודרים בשטח אויב, לחימה במתארים מיוחדים, ועוד.
  • פלוגת החבלה (פלחה"ן) - פלוגה זו מתמחה בכל נושאי ההנדסה הקרבית: פינוי והטמנת מוקשים ומטעני חבלה, מעבר מכשולים, פריצה חמה וקרה, ועוד. זאת, בנוסף לרמת לוחמת חי"ר גבוהה.
  • עורב (פלנ"ט) - פלוגה זו מתחמה בהפעלת אמצעי נ"ט ורתק מתקדמים אשר בעזרתם מכניסה הפלוגה את היחידה והחטיבה ככלל ללחימה. בנוסף, לעורב אמצעי תצפית וסיור מתקדמים מאוד, אשר משמשים להשיג באמצעותם מודיעין קרבי על גודלם, עוצמתם ומיקומם של כוחות האויב (ייעוד זה היה שייך בעבר לפלס"ר).


בניגוד למשתמע משמו, גדוד הסיור המדברי אינו גדוד סיור במשמעות שתוארה כאן.

אמצעי לחימה

  • אמצעי חי"ר: את סוגי אמצעי הלחימה שניתן למצוא בגדוד הסיור ניתן לראות בכל יחידת חי"ר אחרת, אך כמו כל יחידה מובחרת אחרת, ליחידה אמצעים נוספים.
  • אמצעים ייעודיים: האמצעים הייעודים הם אמצעים שנועדו לשימוש בתחום ה"יעודי" - נ"ט, סיור וחבלה. האמצעים העיקריים הם:
    • אמצעים נגד טנקים - טילים נגד טנקים מסוג טאו, "עורב", מתוצרת ארצות הברית ו"גיל", מתוצרת ישראל. טילים אלו נישאים רגלית או רכובים על נגמ"ש M-113 או רכב האמר.
    • אמצעי סיור ותצפית שונים - משקפות לטווחים רחוקים, אמצעי ראיית לילה, מכשירי ניווט, ועוד.
    • אמצעי חבלה - מוקשים מסוגים שונים, אמצעים לגילוי מוקשים, אמצעים לפריצת מכשולים בשדה הקרב, בהם גם אמצעים לפריצה למבנים,פיצוץ מבנים,והנחת זירות מטענים ועוד.
  • רכבים - רכבי האמר, "דוד", "זאב", נגמ"ש M-113, נגמ"שים כבדים מדגם "אכזרית" (בשימוש חטיבת גולני וגבעתי) ונגמ"ש מרכבה (נמ"ר), שיכנס לשימוש בעתיד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רפי קוצר, באתר גדוד הסיור של חטיבת גולני.
  2. ^ רפי קוצר, "מחלקת הקומנדו". בתוך: בנימין עציוני (עורך), "אילן ושלח - דרך הקרבות של חטיבת גולני", הוצאת מערכות, 1950, עמודים 287-291.
  3. ^ מאיר עמית, "גדוד הפשיטה הממוכן". בתוך: בנימין עציוני (עורך), "אילן ושלח - דרך הקרבות של חטיבת גולני", הוצאת מערכות, 1950, עמוד 67.
  4. ^ משה ("מוסה") פלד ז"ל (1948-1949), מתוך אתר גדוד הסיור של חטיבת גולני.
  5. ^ אורי מילשטיין, המהפכה שנכשלה, מקור ראשון, ‏ 05.09.2003.
  6. ^ הצנחנים בשנת 1953, באתר הצנחנים בעשור הראשון.
  7. ^ אורי מילשטיין, המהפיכה שנכשלה, מקור ראשון, ‏ 05.09.2003.
  8. ^ מעלה עוזי מהצנחנים - סגירת מעגל, מתוך אתר "ג'יפולוג".
  9. ^ פיני דגן - פרופיל, באתר גדס"ר גולני.
  10. ^ הקמת היחידה - 1974, מתוך האתר הרשמי של עורב צנחנים.
  11. ^ פעילויות מבצעיות 1975-1982, מתוך האתר הרשמי של עורב צנחנים.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0