דאון (עיר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דאון
Daun
Daun sommer.jpg
מראה העיירה
מדינה גרמניהגרמניה גרמניה
מדינה פדרלית ריינלנד-פפאלץריינלנד-פפאלץ ריינלנד-פפאלץ
מחוז וולקנאייפל
ראש העיר וולפגנג ינסן SPD
תאריך ייסוד המאה ה-10 (משוער)[1]
שטח 48.97 קמ"ר
גובה 410 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיירה 8,088 (2011)
 ‑ צפיפות 165 נפש לקמ"ר (2011)
אזור זמן UTC +1
אתר העיר (בגרמנית)

דַאוּןגרמנית: Daun) היא עיירה במדינת ריינלנד-פפאלץ (בגרמנית: Rheinland-Pfalz) בגרמניה. העיירה שוכנת במחוז וולקנאייפל (Vulkaneifel) שבאזור הרי אייפל הגעשיים, דרומית לרכס האייפל הגבוה, על הנחל ליזר (Lieser) (יובל של המוזל). דאון היא מושב היחידה האדמיניסטרטיבית המכונה בגרמנית Verbandsgemeinde ("עירייה משותפת" – חלוקה אדמיניסטרטיבית ייחודית למדינת ריינלנד-פפאלץ) הקרויה על שמה והכוללת 38 עיירות ומועצות מקומיות. העיירה כוללת את המרכז האורבני שבו חיו, נכון ל-31 בדצמבר 2005, 4,264 תושבים, ועוד שמונה עיירות עצמאיות מבחינה מוניציפלית. הנוף סביב העיירה הוא של גבעות וולקניות.

היסטוריה

הקלטים הקימו יישובים מבוצרים בהרים הסמוכים במאה ה-7 לפנה"ס. שרידים מהתקופה הרומית מעידים כי גם הרומאים נהגו לחנות ביישובים אלו. למעשה מקור שמו של היישוב במילה הקלטית-רומית "דוּנוּם" (Dunum) שפירושה "גדר" או "הר מבוצר". בסוף המאה ה-10 נשלט המקום על ידי האצילים שבנו את טירת דאון. העיר מוזכרת לראשונה בכתובים ב-1075 על ידי תושב המקום אדלברו די דונה (Adalbero de Duna). ב-1346 קיבל המקום מעמד של עיר שכלל שוק מקומי ובית משפט. ב-1689 הרסו חיילים צרפתיים בצבאו של לואי ה-14 את טירת דאון לחלוטין. ב-1712 בנה האלקטור והארכיבישוף של טריר את הטירה (כיום בית מלון). ב-1951 קיבלה דאון מחדש מעמד של עיר.

אתרים

  • כקילומטר וחצי דרומית מזרחית לעיירה מצויים שלושת המארים של דאון, אגמים קטנים שנוצרו בלוע שמקורו געשי. הלוע הוא תוצאה של התפוצצות, כאשר קיטור דחוס, שנוצר כאשר מגמה שעלתה אל פני השטח חיממה את מי התהום, התפרץ ויצר לוע שבו ניקוו אחר כך מים. דאון היא גם מקור השם "מאר". בניב הגרמני המקומי Maar הוא וריאציה על המילה הלטינית Mare (ים). שלושת המארים קרובים זה לזה ומופרדים על ידי סוללות של טוף. המארים הן:
  • גמונדנר מאר (Gemündener Maar – המאר של נפת גמונדן), אורכו 325 מטרים רוחבו 300 מטרים ועומקו המקסימלי 38 מטרים.
  • וינפלדר מאר (Weinfelder Maar – המאר של וינפלד), אורכו 525 מטרים, רוחבו 375 מטרים ועומקו המרבי 51 מטרים. המאר קרויה על שם הכפר הנטוש הסמוך "וינפלד" (כרמים). הכפר ננטש במאה ה-16 בשל מגפת הדבר. מהכפר נותר הכנסייה ובית הקברות הסמוך למאר הקרוי לכן גם "טוטנמאר" (Totenmaar – מאר המוות).
  • שלקנמרנר מאר (Schalkenmehrener Maar), אורכו 575 מטרים, רוחבו 500 מטרים ועומקו המרבי 21 מטרים.
  • בדאון יש מוזיאון (Vulkanmuseum Daun) המוקדש לפעילות הגעשית של הרי האייפל.
  • העיירה היא אתר ספא ובסביבתה יש מעיינות מים מינרליים שאותם נוהגים גם לשווק בבקבוקים. בשנת 2002 שווקו 95 מיליון ליטרים של מים מינרליים תחת השם המסחרי של דאון.

בין דאון לבין העיירה קָריסוֹלוֹ (Carisolo) שבצפון איטליה יש ברית ערים תאומות.

שלושת המארים של דאון

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ב-1981 חגגו בדאון את שנת ה-1,250 להקמת העיר, כך שיש המאמינים כי נוסדה בשנת 731.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0