כלב ים נמרי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הידרורגה נמרית)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןכלב ים נמרי
Antarctic Sound-2016-Brown Bluff–Leopard seal (Hydrurga leptonyx) 04.jpg

Hydrurga leptonyx.png

מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: טורפים
משפחה: כלבי ים
שבט: כלבי ים לובודונים
סוג: Hydrurga
מין: כלב-ים נמרי
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Hydrurga leptonyx
גיסטל, 1848
תחום תפוצה
Hydrurga leptonyx distribution.png

כלב ים נמרי (שם מדעי: Hydrurga leptonyx) הקרוי גם הידרורגה נמריתאנגלית: Leopard seal) הוא מין יחיד בסוגו של כלב ים, השני בגודלו בין מיני כלבי הים באנטארקטיקה (אחרי פיל ים דרומי). חי לחופי חצי הכדור הדרומי, בעיקר באיים בסביבות אנטארקטיקה. תוחלת החיים הממוצעת שלו היא 26 שנים. זהו המין היחיד בסוג Hydrurga. משמעותו של השם Hydrurga היא "פועל מים" ו-leptonyx הוא, ביוונית עתיקה, בעל טופרים קטן.

תיאור

להידרורגה הנמרית גוף גדול ושרירי, גבו אפור כהה ובטנו אפורה בהירה. צווארו לבן בעל נקודות שחורות שהעניקו לו את שמו. צבעו מסייע לו בהסוואה הן כנגד טורפים אפשריים והן כנגד הטרף אחריו הוא עוקב. הנקבה גדולה במעט מהזכר, אורכו הוא 2.4-3.5 מטרים ומשקלו נע בין 200 ל-600 ק"ג. אורכו דומה לזה של ניבתן, אך הוא שוקל כמחצית ממנו. שיניו הקדמיות חדות ומתאימות לתזונה המבוססת על טרף, אורך ניביו הוא כ-2.5 ס"מ, אך השיניים הטוחנות ננעלות באופן המאפשר לסנן קריל מהמים בדומה ללובודון הסרטנים.

התנהגות

תחום המחיה מתפרס במים הקרים שסביב אנטארקטיקה. בחודשי הקיץ צד בין הקרחונים שמקיפים את היבשת, ונמצא במים רוב הזמן. בחורף מתפזר ברחבי האיים שסביב היבשת. במקרים מסוימים נצפו פרטים בחופים הדרומיים של אוסטרליה, ניו זילנד ודרום אמריקה ואף צפונית יותר, באיי קוק. פרטים צעירים מגיעים צפונה יותר מאחרים. ההידרורגה חי בבדידות ונאסף לקבוצות קטנות רק בעונת ההזדווגות. בעונה זו, זכרים ונקבות משמיעים קולות רמים במטרה למצוא זה את זה, כשכל זכר משמיע תבנית ייחודית של רצף קולות. במהלך הקיץ, לאחר תשעה חודשי הריון, חופרת הנקבה חור בקרח וממליטה בו צמד גורים. היא מגנה על הגורים עד שהם יכולים לדאוג לעצמם. ההידרורגה אינו בעל חיים קולני, אך לעיתים הוא משמיע נהמות ונאקות.

תזונה

ההידרורגה הוא הטורף השני בחשיבותו באנטארקטיקה לאחר הלוויתן הקטלן. פרטים צעירים ניזונים בדרך כלל מטרף קטן כגון קריל, דיונונים ודגים. כשהם מגיעים למלוא גודלם הם מעדיפים לטרוף פינגווינים ולעיתים רחוקות גם מיני כלבי ים קטנים יותר. כמו כן, תועדו מעט מקרים של ציד גורי פיל ים דרומי ועופות ים[1]. על מנת לצוד פינגווינים הוא אינו רודף אחריהם, אלא אורב להם במים בסמוך למדף הקרח. התנהגות זו מסתייעת במנהגם של הפינגווינים עצמם לדחוף את חבריהם למים לפניהם.

הטורף היחיד המאיים על ההידרורגה הנמרית הוא קטלן, אך הציד בפועל לא שכיח. בנוסף תועד פיל ים דרומי זכר שהרג כלב ים נמרי באי הרד, אך מדובר בתופעה נדירה ביותר.

תקיפת בני אדם

מתועדים מספר מקרים בהם כלב ים נמרי תקף אדם על החוף או במים, האחרון שבהם הסתיים במותה של הביולוגית קריסטי בראון מהמרכז הבריטי לחקר אנטארקטיקה, בעת ששחתה במרחק לא גדול מהחוף ונגררה לעומק 70 מטר בידי כלב ים שפצע אותה קשה[2]. עם זאת התקיפה נחשבת לטעות בזיהוי או למגננה ולא לטריפה.

בספרו של אלפרד לנסינג "אנדיורנס", המתאר את משלחתו של ארנסט שקלטון לקוטב הדרומי (19141916) מתוארת תקיפת בן אדם על ידי כלב ים נמרי. חברי המשלחת ובעיקר החוקר תומאס אורד-ליס כמעט ונפגעו מכלב ים וניצלו ברגע האחרון.

כלבי ים יתקפו גם סירות מנוע מהירות השטות לאורך הקרחונים. דבר זה גורם להתקנת מגנים מיוחדים על הסירות.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כלב ים נמרי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ [1]
  2. ^ James Owen, Leopard Seal Kills Scientist in Antarctica, נשיונל ג'יאוגרפיק, ‏6 באוגוסט 2003


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0