המטבח הכורדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
מאכלים כורדים מסורתיים.

המטבח הכורדי[1] הוא מטבחה של כורדיסטן המודרנית. המטבח הושפע בעבר מהארצות שסבבו אותו, בהם: המטבח העיראקי (אנ'), המטבח הסורי, המטבח הטורקי, המטבח הארמני (אנ') והמטבח האיראני ועוד מטבחים מהעולם הערבי וסביבה לו. המאכלים שמזוהים עם המטבח הכורדי הם הקובה והממולאים הנקראים בלשונם של הכורדים "יפרח" או "דולמה", והממולאים הם גם המאכל הלאומי של כורדיסטן.

המאכלים שבושלו בידי היהודים שחיו בכורדיסטן שונים במקצת ממאכליהם של הכורדים בגלל עניין הכשרות ולכן התפתחו מאכלים ייחודיים רק לכורדים היהודים כמו קובה של פסח העשוי מאורז טחון בשילוב עם בשר ועוף טחון.

מאפייניו של המטבח הכורדי

המטבח הכורדי הוא מטבח גדול ומגוון מאוד כיוון שכורדיסטן היא חבל ארץ המורכב מכמה ארצות ובכל חלק של כורדיסטן הצמחייה, בעלי החיים וחומרי הגלם הניתנים להשגה שונים. כורדיסטן מאופיינת בצחיחותה ובעקבות כך הכורדים נאלצו למצוא דברים לאכול, ולכן החלו הכורדים לבשל לוף – צמח רעיל שרעלו מפורק רק לאחר בישול ממושך[2]. המטבח הכורדי הוא המטבח יחיד שבו משתמשים בירק זה. בעקבות צחיחותה של כורדיסטן, המטבח הכורדי עושה שימוש מושכל בתבלינים ורוב המאכלים מבושלים עם מעט תבלינים.

מנות לדוגמה

  • מרקי הקובה המגוונים: קובה חמוסטה, קובה מטפוניה, קובה סלק, קובה חמו, קובה במיה, קובה דלעת, קובה מסלוקה, קובה נואה ועוד רבים.
  • ממולאים: עלי גפן, בצלים, קישואים, כרוב, חצילים ועגבניות.
  • לַחְמָא רָקִיקָה – לחם דק הנאפה על סאג' ונשמר תקופות ארוכות.
  • קאדה – מאפה הממולא בגבינה, סוכר או אגוזים.
  • שִׁיפְּטֶא – קציצות בשר המבושלות במרק (לעיתים במעטפת סולת כמו קובה)
  • רָזֶה חֲמוּסָה – אורז המבושל עם עלי לוף אשר עוברים בישול ממושך לפירוק הרעל שבהם.
  • טְלוֹכֶה / שורבה בלעדאש – מרק עדשים, בדרך כלל נעשה עם עדשים כתומות.
  • פאולה – שעועית ירוקה / צהובה המבושלת ברוטב עגבניות (לעיתים עם עוף)
  • במיה – תבשיל במיה המבושל ברוטב אדום.
  • סופריטו – חתיכות עוף / בשר עם תפוחי אדמה המיטגנים ומבושלים לאחר מכן כתבשיל. מבושל לעיתים עם קובה.
  • מָלְּדוּם / לַחְמֵא בֵּסִנִיֶהּ – שכבות של בשר טחון, חצילים ועגבנייה, לעיתים עם תפוח אדמה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המטבח הכורדי בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0