שעועית ירוקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןשעועית ירוקה
Lots of green beans in a pile
מיון מדעי
ממלכה: צומח
משפחה: קטניות
סוג: שעועית
שעועית ירוקה מבושלת וחתוכה
שעועית ירוקה גולמית מלאה ארוזה בתבשיל (אנ') למכירה
ארבעה סוגים של שעועית ירוקה נפוצה המציגים שונות בצבע, בגודל, בצורה ובמרקם

שעועית ירוקה היא פרי בוסר של זנים שונים, בעיקר של השעועית המצויה,[1][2] שעועית הרץ (אנ'), שעועית ארוכה (אנ'), ושעועית יקינתון (אנ').[3] שעועית ירוקה ידועה בשמות נפוצים רבים כמו שעועית צרפתית,[4] שעועית מחרוזת, שעועית מהודקת ושעועית מצליפה.[5][6]

שעועית ירוקה נקטפות עם התרמילים הסגורים שלהם, לפני שזרעי השעועית בפנים הבשילו לחלוטין. גם באפונה יש זנים הנאכלים לפני הבשלה, כמו אפונת שלג (אנ') ואפונת סוכר (אנ').

שימוש ותזונה קולינרית

שעועית מצויה כשהיא עדיין ירוקה
שעועית חמוצה
שימורי שעועית

שעועית ירוקה נאכלת ברחבי העולם ונמכרת טרייה, משומרת וקפואה. ניתן לאכול אותה בצורה גולמית, מאודה, מבושלת, מוקפצת או אפויה. הם מבושלים בדרך כלל בתוך מנות אחרות כמו מרק, נזיד וקדרה. שעועית ירוקה ניתנת גם לכבישה.

תבשיל שעועית ירוקה (אנ') פופולרי ברחבי צפון ארצות הברית, במיוחד בחג ההודיה. יש מסעדות בארצות הברית שמגישות שעועית ירוקה בלולה ומטוגנת, כמו טמפורה עם שעועית ירוקה. מנה פופולרית נוספת, מורכבת רק מזרעי השעועית שהוסרו מהתרמילים הסוגרים שלהם. שעועית ירוקה נמכרת גם מיובשת או מטוגנת עם ירקות כמו גזר, תירס ואפונה, כשבבי ירקות (אנ').

שעועית ירוקה מהווה מקור בולט לגלוקורוניד מיקליאנין (אנ'),[7] נוגד חמצון בבני אדם.[8][9]

גאוגרפיה

השעועית הירוקה (Phaseolus vulgaris) מקורם במרכז ודרום אמריקה ויש עדויות לכך שהיא עובדה במקסיקו ובפרו במשך אלפי שנים.[10]

מאפיינים

צמח

שעועית ירוקה מסווגת לפי הרגל גידול לשתי קבוצות עיקריות, שעועית "גמדית" ושעועית "טיפוס".[11][12][13]

  • שעועית גמדית היא צמח קצר, שגדל ללא יותר מ-2 רגל (61 סנטימטרים) לגובה. הם בדרך כלל מגיעים לבשלות ומייצרים את כל פירותיהם בפרק זמן קצר יחסית, ואז מפסיקים לייצר. בשל קלות הייצור, שעועית מסוג שיח הם אלו שגדלים לרוב בחוות מסחריות. שעועית ירוקה גמדית היא בדרך כלל זן של השעועית המצויה.
  • לפולי שעועית הטיפוס יש הרגל לטפס והם מייצרים גפן מתפתלת, שעליה להיות נתמכת על ידי "מוטות", הדליה או אמצעים אחרים. פול שעועית טיפוס עשוי להיות משעועית מצויה, שעועית ראנר (אנ') או שעועית ארוכה.[14][15]

זנים

זנים של שעועית צרפתית מטפסת, משמאל: 'האנטר', 'קוסה ויולט', 'רוב רוי', 'רוב מתיז', 'קינגסטון גולד'

ידועים למעלה מ-130 זנים (זנים) של שעועית אכילה.[16] הזנים הטובים ביותר כשעועית ירוקה, שנבחרו בשל העסיסיות והטעם של התרמילים הירוקים שלהם, הם אלו הגדלים בדרך כלל בבית, וקיימים זנים רבים כאלו. שעועית עם צבעי תרמיל שונים (ירוק, סגול, אדום או מפוספס[17]) מכונים "שעועית סנאפ", ואילו שעועית ירוקה היא ירוקה בלבד. שעועית ירוקה עם תרמילים צהובים מכונה גם שעועית שעווה.

ייצור

על פי ארגון המזון והחקלאות היצרנים המובילים של שעועית ירוקה בטונה (מסה) בשנת 2018 הם:[18]

דרגה מדינה הפקה (טונות)
1  סין 19,897,100
2  אינדונזיה 939,598
3  הודו 715,141
4  טורקיה 580,949
5  תאילנד 315,293
6  מצרים 284,299
7  איטליה 163,824
8  מרוקו 148,392
9  ספרד 138,925
10  בנגלדש 134,860
כל העולם 24,752,675

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שעועית ירוקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Green Beans". The World's Healthiest Foods. נבדק ב-2 במרץ 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Beans – Vegetable Directory – Watch Your Garden Grow – University of Illinois Extension".
  3. ^ "Growing beans in Minnesota home gardens". University of Minnesota Agricultural Extension. נבדק ב-23 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ Green, Aliza (2004). Field Guide to Produce. p. 126. ISBN 9781931686808.
  5. ^ Singh BK and Singh B. 2015. Breeding perspectives of snap bean (Phaseolus vulgaris L.). Vegetable Science 42(1): 1-17.
  6. ^ Hatch, Peter J. (24 באפריל 2012). "A Rich Spot of Earth": Thomas Jefferson's Revolutionary Garden at Monticello. pp. 159–161. ISBN 9780300171143. {{cite book}}: (עזרה)
  7. ^ Plumb, G. W.; Price, K. R.; Williamson, G. (1999). "Antioxidant properties of flavonol glycosides from green beans". Redox Report. 4 (3): 123–127. doi:10.1179/135100099101534800. PMID 10496415.
  8. ^ Terao, J.; Yamaguchi, S.; Shirai, M.; Miyoshi, M.; Moon, J. H.; Oshima, S.; Inakuma, T.; Tsushida, T.; Kato, Y. (2001). "Protection by quercetin and quercetin 3-O-β-D-glucuronide of peroxynitrite-induced antioxidant consumption in human plasma low-density lipoprotein". Free Radical Research. 35 (6): 925–931. doi:10.1080/10715760100301421. PMID 11811543.
  9. ^ Juergenliemk, G.; Boje, K.; Huewel, S.; Lohmann, C.; Galla, H. J.; Nahrstedt, A. (2003). "In VitroStudies Indicate that Miquelianin (Quercetin 3-O-ß-D-Glucuronopyranoside) is Able to Reach the CNS from the Small Intestine". Planta Medica. 69 (11): 1013–1017. doi:10.1055/s-2003-45148. PMID 14735439.
  10. ^ [1]
  11. ^ McGee, Rose Marie Nichols; Stuckey, Maggie (2002). The Bountiful Container. Workman Publishing.
  12. ^ Garrelts, C.; Garrelts, Megan; Lee, Bonjwing (2011). Bluestem: The Cookbook. Andrews McMeel Publishing. p. 71. ISBN 978-1-4494-0061-3.
  13. ^ How to Grow French BeansRoyal Horticultural Society, RHS Gardening
  14. ^ Capomolla, F. (2017). Growing Food the Italian Way. Pan Macmillan Australia. p. 143. ISBN 978-1-76055-490-3. נבדק ב-26 בפברואר 2018. {{cite book}}: (עזרה)
  15. ^ Watson, B. (1996). Taylor's Guide to Heirloom Vegetables. TAYLOR'S WEEKEND GARDENING GUIDES. Houghton Mifflin. p. 238. ISBN 978-0-395-70818-7. נבדק ב-26 בפברואר 2018. {{cite book}}: (עזרה)
  16. ^ Facciola, Stephen (1998). Cornucopia II : a source book of edible plants. Kampong Publications. ISBN 0-9628087-2-5.
  17. ^ Singh B K, Pathak K A, Ramakrishna Y, Verma V K and Deka B C. 2011. "Purple-podded French bean with high antioxidant content". ICAR News: A Science and Technology Newsletter 17 (3): 9.
  18. ^ "Production of Green Bean by countries". UN Food and Agriculture Organization. 2018. נבדק ב-12 ביוני 2020. {{cite web}}: (עזרה)

 

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0