הן (רשימה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב מאיר מאזוז, מייסד ומנהיג המפלגה

מפלגת "הן צדק", היא מפלגה ספרדית חרדית מוניציפלית בישראל, שהתמודדה לראשונה בבחירות המקומיות לעיריית בני ברק, בשנת ה'תשנ"ד (1993), ולאחר מכן התמזגה עם מפלגת ש"ס המקומית. מנהיגה הרוחני של המפלגה הוא הרב מאיר מאזוז, ראש ישיבת כסא רחמים ולימים מנהיגה הרוחני של מפלגת יחד.

בבחירות 2018 בבני ברק התמודדה הרשימה מטעם מפלגת יחד, ובנפרד מש"ס, למועצת העיר תחת האותיות "הן", וקיבלה מנדט אחד.

רקע להקמת המפלגה

מפלגת "הן" הוקמה על רקע הקרע שנוצר בין מנהיגי מפלגת ש"ס, הרב עובדיה יוסף והרב אלעזר מנחם מן שך, לאחר תמיכת ש"ס בשיתוף פעולה עם מפלגת העבודה בתרגיל המסריח (1990), והצטרפותה לממשלה העשרים וחמש בראשות יצחק רבין (1992). צעדים אלו נעשו בהוראת הרב יוסף ונגד דעתו של הרב שך, וגרמו למחלוקת בין הרבנים, שהעיבה על היחסים בין הספרדים לליטאים בציבור החרדי.

הרחוב החרדי בבני ברק, המורכב ברובו מציבור בני תורה מהזרם הליטאי, ומספרדים שגדלו במוסדות אשכנזיים, צידד בעמדתו של הרב שך, דבר שהשליך גם על החלוקה הפוליטית בעיר, כאשר גם מפלגת ש"ס המקומית בראשות אליהו סויסא, התמזגה עם מפלגת יהדות התורה הליטאית, תחת השם "ש"צ-ט"ז".

בעקבות הפגיעה בכבודו של הרב עובדיה יוסף, וחוסר הדאגה למוסדות ספרדים - לטענת המייסדים, הכריז הרב מאיר מאזוז, על הקמת מפלגה ספרדית בשם "הן צדק". בהמשך הצטרף אליו הרב יוסף עזרא זליכה רבה של שכונת פרדס כץ. כאשר מנגד עמדו יתר הרבנים הספרדים בבני ברק לצידה של המפלגה האשכנזית - ספרדית. הרב עובדיה יוסף עצמו נמנע מלהביע תמיכה מפורשת באחד מהצדדים, וכל צד טען לתמיכתו ופרסם את תמונותיו עמו.

לאחינו הספרדים תושבי העיר בני ברק, לאחר ששמענו את דעתם של מרנן ורבנן, חברי מועצת חכמי התורה שליט"א, לאחר ששמענו את דעתם של רבני העיר בני ברק ומרביצי התורה בה שליט"א, לאחר שהובטחו לנו כל הדברים שלמענם יצאנו ברשימה נפרדת, ומאחר והשלום והאחדות בעיר הזו יקרים לנו מכל. חתמנו הסכם עם ראשי סיעת ש"ץ - ט"ז. אנו מודיעים בזה על ביטולה של רשימת הן צדק. רשימת הן צדק רשימה ספרדית מקורית מודיע בזה על ביטול רשימתה ומועמדיה למועצת עיריית בני ברק. כדלהלן... והאמת והשלום אהבו וע"ז באנו עה"ח. היום י"ז במר חשון תשנ"ד

– מכתב מזוייף שפורסם בו הרב מאזוז כביכול מודיע על פרישתו, בסוף המכתב הובאו "חתימות" רבנים

הבחירות היו טעונות וסוערות, וכחלק מהמאבק החריף, פורסם בבוקרו של יום הבחירות מכתב מזויף בשם הרב מאזוז (להלן), בו הוא מודיע כביכול על פרישה מההתמודדות, וסגירת המפלגה בעבור השלום, בעקבות זאת הוציאה מפלגת "הן צדק" כרוזי רמקולים שהסתובבו ברחבי העיר והכחישו זאת. כן הוגשה תלונה במשטרת מרחב דן.

נציגי המפלגה

בבחירות שהתקיימו ב-י"ח בחשוון ה'תשנ"ד (2 בנובמבר 1993), הפתיעה מפלגת "הן צדק", והכניסה שלשה נציגים לעירייה, עמרם מלול, הרב אליהו ענקרי, ופנחס צברי. מבית הרב עובדיה יוסף נשלח מכתב ברכה לרב מאזוז, שנכתב בידי הרב יצחק יוסף[1]. לאחר מכן התמזגה עם מפלגת ש"ס המקומית. מאוחר יותר הוקמה ועדה קרואה לעירייה, שפיטרה את רוב חברי העירייה, ובין הנותרים היה פנחס צברי שהמשיך להוביל את המפלגה.

בעקבות ההצלחה, סוכם כי בראש רשימת ש"ס בבני ברק, יעמוד נציגו של הרב מאיר מאזוז, פנחס צברי, שהפך לסגן ראש העיר, והרכבת הרשימה תידרש את אישורו והסכמתו של הרב. הסכם זה נמשך עד לשנת 2010, אז נקרא צברי לשמש כסמנכ"ל תאגיד המים העירוני מי ברק, והשאיר את המקום הראשון לאליהו דדון, באישורו של הרב מאזוז[2].

בבחירות 2018 בבני ברק התמודדה הרשימה מטעם מפלגת יחד ובנפרד מש"ס, תחת האותיות "הן". בראש הרשימה הוצב ניר אריאל[3], ממייסדי חברת הסטארטפ גלילאו שאף התמודד לראשות העיר. הרשימה זכתה ל-3588 קולות, וקיבלה מנדט למועצת העיר.

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0