הרב יצחק ברקוביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Rabbi Yitzchak Shmuel Halevi Berkovits
אין תמונה חופשית
לידה 1953 (גיל: 71 בערך)
ניו יורק
מדינה ישראלישראל ישראל
מקום מגורים ירושלים
מקום פעילות ירושלים
רבותיו הרב נחום פרצוביץ
אב אריה לייב
אם חנה

הרב יצחק שמואל הלוי ברקוביץאנגלית Rabbi Yitzchak Shmuel Halevi Berkovits) הוא רב חרדי יליד ארצות הברית, ראש ישיבה, ראש כולל ופוסק הלכה בישראל. כיהן במשך 16 שנים כמנהל רוחני בישיבת אש התורה וכמרצה בנושאי יהדות ב-EYAHT (מכללת אש התורה ללימודי יהדות לנשים), הוא נחשב למרצה בולט בנושאי יהדות ומחשבת ישראל, ומשמש כמורה דרך למאות צעירים וצעירות בעלי תשובה דוברי אנגלית. בשנת תשס"א (2001) ייסד את כולל ירושלים - תכנית הסמכה והכשרה המכינה את התלמידים לתפקידי קירוב ברחבי העולם. בשנת תשע"ט (2019) מונה לראש ישיבת אש התורה בירושלים. הוא משמש גם כראש כולל של רשת בינלאומית של כוללי ערב המנוהלת על ידי הארגון 'לינת הצדק' המרכז לערכים יהודיים בישראל ובארצות הברית, הפועלת בכדי לחזק את המודעות הציבורית בענייני בין אדם לחברו.

הרב ברקוביץ נחשב ל"פוסק הלא רשמי" של עולם הקירוב. הוא ידוע לקהל הבינלאומי בזכות שיעוריו המוקלטים והספרים שלו בנושא שמירת הלשון של הקרן למורשת חפץ חיים.

שנות נעוריו וחינוך

נולד ב-1953 לאריה ליב הלוי וחנה ברקוביץ, שניהם ניצולי שואה. סבו הן מצד אביו והן מצד אמו היו חסידים, ביניהם סב-אביו, הרב פנחס זימטבאום, שכיהן כאב בית דין של גרוסוורדין, ודוד אביו, הדיין רבי יצחק יעקב וייס, בעל המנחת יצחק.

גדל בשכונת בורו פארק בברוקלין, ניו יורק. באותם ימים היו באזור ישיבות חסידיות מעטות, ובשל כך למד בישיבת 'תורת אמת-קמיניץ' - ישיבה ליטאית. בגיל 20 עלה לישראל ולמד ישיבת מיר בירושלים אצל הרב נחום פרצוביץ. הוא שהה רבות בביתו דודו הרב ווייס, ויצר קשרים עם הרב יוסף שלום אלישיב והרב ישראל יעקב פישר. התחתן בגיל 28.

פעילות תורנית וקירוב

לאחר עשור בו למד בישיבת מיר, התבקש בשנת 1983 על ידי הרבנית דנה ויינברג ללמד הלכה בסמינר החדש שלה, EYAHT, (מכללת אש התורה ללימודי יהדות לנשים). לאחר מכן מונה על ידי בעלה, הרב נח ויינברג, למנהל הרוחני של ישיבות אש התורה בעיר העתיקה. במהלך 16 שנות עבודתו באש התורה, פיקח על תכנית ההסמכה לרבנות בישיבה, ותחת ידיו הוסמכו מאות תלמידים.

בשנת 2001 עזב הרב ברקוביץ את אש התורה כדי לייסד את "כולל ירושלים", תכנית הסמכה והכשרה לרבנות בת שלוש שנים, המכשירה רבנים ויועצי קירוב לשרת קהילות בגולה היהודית. ברקוביץ משמש בתפקיד ראש הכולל. מאות מתלמידיו ממלאים תפקידים בולטים ברחבי העולם. בערבים הכולל הפך לבית מדרש לאברכים מישיבות מיר ובריסק שראו בו סמכות הלכתית.

בשנת תשע"ז (2017) לבקשתם של מנהלי אש התורה והרב שמואל קמנצקי חזר לישיבה[1]. בתמוז תשע"ט (אוגוסט 2019) הוא מונה לראש הישיבה. הרב ברקוביץ מוסר שיעורים יומיים בכל הרמות ועוסק בבנייה מחדש של תכנית הלימודים של הישיבה.

תפקידים נוספים

בשנת 2001 החל לשמש כראש כולל 'לינת הצדק', המוקדש ללימוד דיני בין אדם לחברו. לאחר שהאברכים סיימו את התכנית הדו-שנתית הם יצאו להקים כולל ערב משלהם בנושא. הכולל, שהוקם והובל על ידי הרבנים הרב פסח פרידמן והרב צבי מולר, המשיך להתרחב והתפתח לארגון 'לינת הצדק - המרכז לערכים יהודיים' המפיץ חומרי לימוד שונים בנושא בין אדם לחבירו, בכוללים, בתי ספר, בתי כנסת, ובארגוני הסברה ויחידים ברחבי העוֹלָם. הרב ברקוביץ משמש כנשיא וראש הכוללים של רשת הכוללים הבינלאומית של לינת הצדק ותוכניות הלימוד האחרות שלו. בנוסף, הארגון פרסם תשעה כרכים מכתביו של הרב ברקוביץ בנושא הלכות בין אדם לחבירו.

בשנת 2009 מונה לנשיא ארגון הצדקה "תורה לייב" שבבריטניה. הוא גם הנשיא של הארגון הבינלאומי Jewish Futures, פלטפורמה שנוצרה כדי לאחד ארגונים ויוזמות חינוכיות מגוונות, להבטחת העתיד וההמשך של העם היהודי.

סמכות הלכתית

הרב ברקוביץ נחשב לפוסק בולט בנושא הלכות בין אדם לחברו. הוא ידוע במומחיותו בהלכות לשון הרע וממחברי הספר 'חפץ חיים שיעור ביום' (2 כרכים). הוא הקליט אלפי הרצאות במגוון עצום של נושאים הלכתיים ותלמודיים. הוא עונה באופן קבוע על שאלות הלכתיות מרחבי העולם, וכן עונה לשאלות הנובעות משינוי אורח החיים אצל בעלי תשובה.

הרב ברקוביץ הוא רב בית הכנסת "מנין אברכים - אהל יוסף" בשכונת סנהדריה המורחבת בירושלים, שם הוא מתגורר.

ועד לשמירה על מחירי השכירות

בשנת 2007 ייסד הרב ברקוביץ ועדה המפקחת על מחירי השכירות בשכונת סנהדריה המורחבת בירושלים, זאת כצעד נגד ניפוח המחירים מצד משכירים, תופעה בה נתקלו משפחות אנגלו סקסייות שביקשו לשכור דירה בשכונה. שכונות אחרות הלכו בעקבותיו, והצעד שימש כבלם לעלייה במחירי השכירות באזור[דרוש מקור].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה האנגלית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0