מנחת יצחק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מנחת יצחק
שו"ת מנחת יצחק.png
מידע כללי
מאת רבי יצחק יעקב וייס
נושא שו"ת בהלכה
הוצאה
הוצאה הרב וייס
מקום הוצאה ירושלים
תאריך הוצאה ה'תשנ"ג
מהדורות נוספות
מספר כרכים 11

שו"ת מנחת יצחק היא סדרת ספרי שאלות ותשובות, מאת הרב יצחק יעקב וייס, גאב"ד העדה החרדית.

הסדרה

סדרת הספרים כוללת תשובות ופסקי הלכה בארבעת חלקי שולחן ערוך שנכתבו על ידי הרב וייס לאלפי שואלים מרחבי העולם, ועוסקות, בין היתר, בשאלות סבוכות בדיני אישות, פוריות, היתרי עגונות, גיטין, קידושין ושבת.

את התשובות הדפיס הרב וייס לראשונה בשנת תש"ג, בשהותו בגרוסוורדיין, שם כיהן כדיין. את שם הספר הוא קבע אז: "דברי יצחק". בפתח הספר הוא סיפר כי בדעתו להדפיס חיבור מיוחד להלכות רבית ושעטנז, "אשר הרבה נכשלים בזה"[1], אך כתבי היד לחיבור אבדו מאוחר יותר בשואה[2]. רק לאחר השואה, כששב והדפיס את תשובותיו, הוא קרא להם "מנחת יצחק" לאות מנחה והודאה לה' על הצלתו בשואה[3].

את ארבעת החלקים הראשונים של הסדרה חיבר הרב וייס בשנת ה'תשט"ו, במנצ'סטר שבאנגליה, בעת כהונתו כרב ואב"ד בעיר. בסוף חלק א', תחת הכותרת "פירסומי ניסא" הוא תיאר את קורותיו בשואה ואת הניסים שארעו לו[4]. בתחילה עסק המחבר עצמו בהוצאת הכרכים לאור, ואחר כך עברו לידי מכון חתם סופר[5]. הכרך החמישי והלאה הודפסו בעת כהונתו כגאב"ד העדה החרדית בירושלים. הספרים עברו הגהות ממושכות על ידי הרב וייס שהיו מונחים בקביעות על שולחנו והרבה לעיין בהם[6].

במשך השנים הודפסה הסדרה מחדש וכיום עומדים בפריסה של 11 כרכים, בתוספת כרך של ליקוטי תשובות שונות, שיצא לאור על ידי מכון "מנחת יצחק" בראשות בן המחבר, רבי ישכר בעריש ממנצ'סטר, ובהנהלת משמשו של המחבר, הרב ישראל חיים  דוידוביץ'.

הסכמות והערכה

לספר "דברי יצחק" שהדפיס הרב וייס בה'תש"ג, הוא קיבל הסכמות מרבי דוב בעריש ויידנפלד, הרב מטשעבין ורבי אהרן וולקין רבה של פינסק. ל"מנחת יצחק" קיבל שוב את הסכמת הרב מטשעבין, שמתייחס אליו כ”כבוד ידידי הרב הגאון החריף ובקי וכו' מוה"ר יצחק יעקב ווייס שליט"א”[7].

הרב וייס קיבל הסכמות נוספות לשו"ת, אך הדפיס רק את אלה שהודפסו כבר ב"דברי יצחק"[8].

רבים מפוסקי דור האחרון מביאים את דברי המנחת יצחק ודנים בהם[9].

מוסדות ומקומות על שם הספר

על שם השו"ת הוקמו בין היתר: ישיבת מנחת יצחק בבני ברק, שכונה ורחוב בירושלים, שכונה בקרית ספר ובית הוראה "מנחת יצחק" בירושלים בראשות הרב יצחק אייזיק כהנא מו"ץ בהעדה החרדית ומתלמידיו של הרב וייס.

קישורים חיצונים

כרכי מנחת יצחק באתר היברובוקס, עם מפתוח סימנים:

הערות שוליים

  1. ^ מודעה, דברי יצחק, באתר היברובוקס.
  2. ^ הקדמה, מנחת יצחק חלק א, ללא, באתר היברובוקס.
  3. ^ ראיון עם הרב בעריש וייס, 'המבשר – קהילות', ט' בשבט תש"פ, מצוטט באתר דרשו
  4. ^ פירסומי ניסא, מנחת יצחק חלק א, ללא, באתר היברובוקס
  5. ^ הקדמה, מנחת יצחק חלק א, ללא, באתר היברובוקס, ראה שם פירוט מהדורות לפי כרכים.
  6. ^ הקדמת בנו ישכר דוב לשו"ת מנחת יצחק, מהדורת ה'תשע"ד.
  7. ^ הסכמות, מנחת יצחק חלק א, ללא, באתר היברובוקס.
  8. ^ הערת המחבר, בעמוד ההסכמות.
  9. ^ רשימה חלקית: רבי שלמה זלמן אויערבאך (שו"ת מנחת שלמה, חלק ב סימן י"ג, ועוד), שאף התבטא עליו כי הוא רב חסידי בשיעור קומתו של הרב מטשעבין (ראה מקור בהערה 3); רבי משה פיינשטיין (שו"ת אגרות משה, או"ח חלק ד סימן צ, ועוד); רבי ישראל יעקב פישר (שו"ת אבן ישראל, חלק ט סימן קג, ועוד); רבי עובדיה יוסף, רבי שמואל הלוי וואזנר (שו"ת שבט הלוי, חלק ב סימן קס"ט, ועוד); רבי יצחק טוביה וייס; רבי משה הלברשטאם (הליכות משה, פרק כד סעיף ו' ביאורים ס"ק ו, ועוד); רבי מאיר ברנדסדורפר (שו"ת קנה בושם, חלק א סימן ב', ועוד); הרב משה שטרנבוך (תשובות והנהגות, חלק א סימן ק"ז, ועוד).