ושננתם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל ושננתם
לוגו ושננתם

"ושננתם" הוא ארגון עולמי לשינון וחזרה על התלמוד הבבלי, כדי להקנות בקיאות וידע מקיף יותר בתלמוד לבחורי הישיבות. הארגון מנוהל על ידי הרב ישראל ויזל[דרוש מקור]. נשיא הארגון הוא הרב ברל קרניאל, חתנו של הרב עזריאל טאובר. בעקבות הצלחת הארגון, בשנת 2011 הקים הארגון דרשו מסלול דומה בשם "קנין ש"ס".

אופי הארגון

בשנותיו הראשונות של המיזם נבחנו על דפי גפ"ת ורא"ש, כיום המבחנים הם על גפ"ת בלבד.

במסגרת המיזם נבחנים מדי חצי שנה כ-11,000 בני ישיבות. על מנת להתקבל לארגון צריך הנבחן להיות רשום בישיבה, ולעבור מבחן ראשון על 50 דף גפ"ת לפחות, אותם בוחר הנבחן (בשונה ממפעל הש"ס, הנותן לנבחנים רשימה של הדפים עליהם יש להיבחן), ובכל חצי שנה נבחנים על כל הדפים שנבחנו במבחן הקודם ומוסיפים לפחות עוד 50 דפים.

רוב הנבחנים במסגרת הארגון משתייכים לציבור החרדי, אך ניתן לראות רבים מבני הציונות הדתית העושים את המבחן.

היסטוריה

הארגון הוקם בשנת 1991 על ידי הרב עזריאל טאובר בהשראת רבי יקותיאל יהודה הלברשטאם שאמר שהמדד להצלחת מפעל הש"ס שהקים יהיה אם יוקמו מסגרות נוספות לעידוד לימוד הש"ס.

בעבר, ציוני המבחנים והרישום התבצעו באמצעות הדואר, אך בשנת תשע"ז הוקם מענה קולי בו מקבלים את הציונים באמצעות קוד אישי.

בעקבות ההצלחה של הארגון, בשנת 2011 הקים הארגון דרשו מסלול דומה בשם "קנין ש"ס", של מבחנים הנערכים אחת לחצי שנה על התלמוד הבבלי. בשונה מארגון ושננתם שכל נבחן בוחר את דפי הגמרא לפי ראות עיניו, המבחנים של דרשו נעשים לפי סדר הדף היומי, מתחילתו ועד למקום בו אוחז מחזור לימוד הדף היומי בתאריך המבחן.

לאחר פטירת הרב טאובר

הרב בערל קארניאל

לאחר פטירתו של הרב טאובר בשנת 2019, התמנה חתנו רבי דוב בערל קארניאל לנשיא הארגון. בזמן הרב טאובר מדיניות הארגון הייתה לא לפרסם ולשווק את הארגון, המידע עליו עבר מפה לאוזן בישיבות השונות. לעומתו, הרב קארניאל, החל לפרסם את הארגון בעיתונות ובמודעות רחוב. כמו כן, הושק לוגו חדש לארגון, הופק עלון ייחודי, ונעשתה עבודת יחסי ציבור מקיפה. נפתחה "קרן יצחק דוב" על שם רבי יצחק דוב קופלמן והמילגות לנבחנים עלו בצורה ניכרת: בחורים שנבחנים מעל 300 דפי גמרא ועברו את המבחן בציון של מעל 80%, מקבלים מילגה של 1000 ש"ח, מעל 500 דף מקבלים 2000 ש"ח, מעל 750 דף 3000 ש"ח, מעל 1000 דף 4000 ש"ח, כל דף נוסף מעל 1300 דף מזכה במילגה של 3 ש"ח לדף. לאברכים המילגה היא כפולה מזו של בחורים.

בחודש תשרי ה'תשפ"ב התקיים מעמד לציון 40 שנה להקמת הארגון. במעמד השתתפו כ-10,000 נבחנים ובני ישיבות, ובו התקיים גם מבחן פומבי לעשרות נבחני הש"ס ע"י הרב מיכל זילבר, אשר בחן והקשה בשאלות מכל רחבי הש"ס. באירוע השתתפו מגדולי הרבנים, ביניהם: הרב דב לנדו, הרב משה שטרנבוך, הרב שרגא שטינמן, האדמו"רים ממודז'יץ, מכנובקא-בעלזא, רחמסטריווקא, פינסק קרלין, וויז'ניץ מונסי, הרב דוד בצרי, הרב יעקב הלל, והרב נפתלי נוסבוים.[1]

בעקבות הפירסום והעלאת המילגות, נוספו בשנת 2022 למעלה מ-2000 נבחנים חדשים, מתוך 6000 נבחנים בסך הכל. בנוסף, נוספו מוקדים נוספים לעשיית המבחנים, ומלבד בירושלים ובבני ברק יש מוקדי מבחן במודיעין עילית ביתר עילית בית שמש אלעד אשדוד חיפה אופקים וערד. נוספה גם אפשרות להרשמה למבחן בעמדות של נדרים פלוס.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0