לדלג לתוכן

טיוטה:רבי יצחק אייזיק מפשמישל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
רבי יצחק אייזיק מפשמישל
לידה ה'תצ"ה
פשמישל
פטירה כ"א באייר ה'תקמ"ג (בגיל 48 בערך)
פשמישל
מקום קבורה פשמישל
מקום מגורים פשמישל, זארוויץ
תחומי עיסוק מקובל, שוחט, מוהל ומלמד תינוקות
חיבוריו "רזא מהימנא" ו"יסוד יצחק"
רבותיו רבי אשר אנשיל קרמניצר
בני דורו הבעל שם טוב, רבי אהרן הגדול מקרלין

רבי יצחק אייזיק הלוי מפשמישל (ה'תצ"ה - כ"א באייר ה'תקמ"ג) היה צדיק נסתר ומקובל בפשמישל, מחבר ספרי "רזא מהימנא" ו"יסוד יצחק".

ביוגרפיה

נולד בפשמישל בערך בשנת תצ"ה לרבי יעקב סג"ל. בנעוריו למד בישיבה המקומית בראשות הדיין רבי אשר אנשיל קרמניצר. לאחר נישואיו עבר מפשמישל לכפר ז'וארוויץ (אנ') הסמוך, שם עסק בתורה בהתבודדות בפרישות. כדי להסתיר את מעשיו שימש כשוחט, מוהל ומלמד תינוקות. מקובל כי בתקופה זו עמד הבעל שם טוב על מעלתו, ונסע אליו לפוגשו.

כוחות רבים השקיע בשחיטתו, ומקובל כי היה מתקן באותה עת את הנשמות המגולגלות בבעלי חיים ששחט. אשתו סיפרה לאחר פטירתו לרבי אהרן הגדול מקרלין כי מאז נישואיהם עד פטירתו היו 2 נרות דולקים בביתו באופן רצוף.

בלילות היה מתבודד בתפילתו ובתורתו, והיה כותב מחידושיו בתורת הקבלה. רבי מנחם מנדל מזולקובה שיער בהסכמתו לספרו 'רזא מהימנא', שהיות שסבל ממחסור בספרים, מחסור שלא משתקף בספריו, הרי שכנראה למד מפי מגיד, ואת ששמע מפיו רשם בספריו. כן הוסיף שהיות ולא התפרנס כראוי ממלאכתו, נאלץ לכתוב את חידושיו על שיירי מכתבים. מאידך רבי שלמה דומיניץ העיד שלא כתב חידושים בתקופות שנשכר ללמד תינוקות, מחשש שמא יפגום הדבר בלימודם.

התפרסם בעקבות מקרה בו הרגיע שור מועד ואלים, בהראותו לו את החלף, והלה מסר עצמו לשחיטתו. רבי יצחק חריף מסמבור ששמע על כך פרסם אותו, ובעקבות כך החליט לעזוב את האזור ולהרחיק למקום שאינו מוכר, אך נפטר כעבור זמן קצר, בכ"א באייר ה'תקמ"ג. טרם פטירתו ציווה שמיד לאחר פטירתו יעתיקו את כתביו, בעוד הוא מושכב על הארץ ללא תכריכים, ורק כאשר יראו שינוי בפניו יעצרו ויקברוהו יחד עם כתביו. ואכן לאחר פטירתו עמלו עשרות מבני פשמישל בראשות רבי משה טייטלבוים על העתקת הכתבים. בתום המלאכה קברוהו עם הכתבים.

לאחר פטירתו התפרסם מקום קברו כמסוגל לישועה.

ספריו

קישורים חיצוניים