יקב גבעות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יינות בוטיק גבעות
יקב גבעות
כרמי היין בגבעת הראל
אחת מעשרות הגתות העתיקות שנמצאו באזור

יקב גבעות הוא יקב בוטיק הנמצא במאחז גבעת הראל שבגוש שילה. מאז שנת 2008 פועל במקום מרכז מבקרים בחסות המועצה האזורית מטה בנימין.

היסטוריה ופעילות

את היקב הקימו בשנת 2005 אלישיב דרורי, בנו של הרב צפניה דרורי רבה של קריית שמונה, המסיים לימודי תואר שלישי במחלקה למטעים בפקולטה לחקלאות ברחובות וחותנו אמנון וייס, איש עסקים מקדומים.

הגפנים לענבי היקב וכן הזיתים (המעובדים בבית הבד ליד היקב) נטועים בגובה רב (700-800 מטר מעל פני הים) בשטחים שבין גבעת הראל לבין כביש 60, מבית אל לשכם. מפאת המחסור בקרקע, ניטעו הגפנים בצפיפות רבה וכתוצאה יבול הענבים נמוך, יחסית, עבור כל גפן, אולם הכמות הכוללת סבירה.

בשנת 2006 תפוקת היקב הייתה 7,500 בקבוקי יין ונכון ל-2015 היא עומדת על כ-30,000 בקבוקים מדי בציר.

בציר הענבים ביקב גבעות הוא ידני בלבד, לשימור איכות האשכול ולמניעת פגימה מכנית. הבציר נעשה לפנות בוקר לניצול מרבי של צינת הבוקר המאפשרת את הגעת הענבים אל היקב, הסמוך לכרמים, כשהם במיטבם.

היין כשר למהדרין בהשגחת הרב אלחנן בן נון, רב היישוב שילה. גרסאות ממותגות של יינות היקב הופקו בעבור מסעדות מול ים וקיוטו, המפורסמות במזון הלא כשר שהן מגישות לסועדים בהן[1].

סדרות היין

סדרות היין העיקריות של יקב גבעות:

  • גבעות - סדרה המורכבת מיינות לבנים ואדומים שמיושנים עד 12 חודשים. יינות המופיעים בסדרה: מרלו, מחול הכרמים-(בלנד), קברנה סובניון, גוורצטרמינר, מחולות בלבן ושנין בלאן.
  • גופנה- סדרה שמורכבת מיינות זניים ויינות המיושנים לזמן של יותר מ-12 חודשים. בסדרה מופיעים יינות כמו: פטי ורדו, קברנה סובניון, קברנה פרנק, FORTIFIED NV, ופינו נואר, וג'נדלי-יין לבן זן ייחודי שנמצא בארץ ומהווה חלק מהמחקר על הגפן העתיקה.
  • מצדה - סדרת העילית - יינות בעלי רמת חומציות גבוהה, צבע חזק ועמוק וטאנינים מורגשים המיועדים ליישון ארוך.

הטרואר של יקב גבעות

יקב הגבעות הוא אחד היקבים המצויים בדרך האבות העוברת בשדרת ההר המרכזי: מיקב יתיר ליד ערד, דרך יקב נח (קריית ארבע), יקבי גוש עציון, מטה בנימין, גוש שילה ולב ההר ליד שכם.

האקולוגיה של היין, המכונה בצרפתית טרואר, ייחודית לכרמים המצויים בהרי יהודה והשומרון. מרכיבי הטרואר המקומי, בהרי השומרון, המשפיעים על ייצור הענבים הם:

  • קרקעות טרה רוסה ורנדזינה - הטרה רוסה ורנדזינה הגיריות הן קרקעות בסיסיות עם pH‏ 7.5-8.4 . עומקי הקרקע רדודים ביותר, ונעים בין 30 ל 60 ס"מ, כך שניתן לשלוט במאזן המים של הגפן באופן מיטבי.
  • ההזדקקות למשקעים - כמות המשקעים הממוצעת באזור לשנה היא 550 מ"מ בממוצע. עם זאת, עומקי הקרקע הנמוכים ולכן ספיגת המים בהן אינה גדולה. למרות זאת, רוב הכרמים הגדלים באזור, ובראשם כרמי היקב מסתפקים בהשקיית עזר בלבד המסתכם בין 50-100 קוב לדונם לשנה.
  • תנאים טופוגרפיים אלו גורמים לדחיית ההבשלה בכרמים הקרובים לעמקים בין ההרים, וזאת עקב הצטברות קור לילי וחוסר הסעתו בוואדיות. כמו כן, יש השפעה לרמות הקרינה הנמוכות בבקעות בשעות הבוקר. לעומת זאת, הכרמים המצויים במקומות החשופים בראשי ההרים מקדימים הענבים להבשיל.
  • טמפרטורות לילה נמוכות - בכלל השטח ההררי הגבוה 700 עד 900 מטר מעל פה הים, יש מעט לילות שטמפרטורת לילה תעלה מעל 23 מעלות צלזיוס ובדרך כלל היא בסביבות 18 מעלות ומטה, בבקעות יש אף לילות קיץ שהטמפרטורה יורדת מתחת ל-10 עד 13 מעלות.
  • הלחות היחסית ביום נמוכה מאוד - הלחות היחסית נעה סביב 25-45 אחוז, לחות הלילה גבוהה ונעה בכפליים מכך, עד 95 אחוז.

מכלול תנאי האקולוגיה של היין בהרי השומרון מביא את התפתחות פרי הענבים על פי ציר הזמן הבא:

  • אמצע מרץ - פריצת הפקעים
  • בתחילת מאי - פריחה.
  • באמצע יולי - בוחל (החלפת צבע).
  • באמצע אוגוסט - בציר הלבנים.
  • במהלך חודשי ספטמבר-אוקטובר - בציר האדומים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יקב גבעות בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ‫ורד קלנר, ‏ענבי זעם, באתר גלובס, 7 באוקטובר 2008