כדרלעומר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אברהם מביס את ארבעת המלכים, איור מאת אנטוניו טמפסטה משנת 1613

כְּדָרְלָעֹמֶר, מלך עילם נזכר בתנ"ך בספר בראשית, ספר בראשית, פרק י"ד, פסוק א' כאחד ממלכי קואליציית ארבעת המלכים שהוקמה יחד עם אמרפל מלך שנער, אריוך מלך אלסר ותדעל מלך גוים, למטרת דיכוי מרד של חמשת מלכי כיכר הירדן, שכרתו ביניהם ברית על מנת למרוד במלכי מסופוטמיה שכדרלעומר עומד בראשה.

לדעת כמה פרשנים, כדרלעומר היה החשוב והעיקרי בין מלכי הקואליציה[1], אף שאמרפל היה הגדול בשנים מכולם[2]. ויש שכתב, שבגדולה והנהגת המלוכה בתוך המדינה היה אמרפל בראש, ובגבורת המלחמה היה כדרלעומר בראש[3]. לדעת רש"י, אמרפל היה החשוב שבין ארבעת המלכים[4].

שמו ומוצאו

לאחר גילוי ספריית אשורבניפל ולימוד השפה העילמית, התברר כי משמעות שמו היא: "כֻּדֻר" - עובד, מאמין; לעוֹמר - אלה בפנתיאון העילמי. עם זאת לא נמצא תיעוד למלך או אדם הנושא שם זה. יש חוקרים המזהים את כדרלעומר עם כדור-מובוכ (Kudur-Mabuk), אביו של וארד-סין (המזוהה עם אריוך)[5], ואילו אחרים מזהים אותו עם Kutir-Naẖunte, אחד ממלכי עילם שהביא את פסלי בבל לארצו[6].

הרמב"ן בעקבות מדרש בראשית רבה מבאר כי: ” כדרלעומר מלך עילם, זו יון”, ואילו יוסף בן מתיתיהו בספרו קדמוניות היהודים מציין, כי כדרלעומר היה אחד משרי הצבא של האשורים. יוסף בן מתיתיהו מתאר כיצד בזזו ארבעה שרי צבא אלה את סוריה והגיעו לאזור סדום, כדי להלחם עם מלכי כיכר הירדן אשר מרדו באשור[7].

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ רד"ק
  2. ^ פענח רזא וטור, בראשית שם
  3. ^ העמק דבר
  4. ^ גור אריה למהר"ל, בראשית שם
  5. ^ Myths of Babylonia and Assyria - The Golden Age of Babylonia.
  6. ^ פנחס ארצי, עולם התנ"ך: בראשית, תל אביב, דוידזון עתי, 1993, ע"מ 104.
  7. ^ יוסף בן מתיתיהו, קדמוניות היהודים, ירושלים, מוסד ביאליק, 2002, ע"מ 19.