מכון כדורי בטולכרם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכון כדורי בטולכרם
'كلية فلسطين التقنية - خضوري
סמליל המכון
מבט על הקמפוס הנוכחי
מבט על הקמפוס הנוכחי
אוניברסיטה ציבורית
מוטו Building a Better Palestinian Future
תקופת הפעילות 1930 - הוקמה
2007 - קיבלה מעמד של אוניברסיטה – הווה
בעלי תפקידים
נשיא ח'ליל הינדי
צוות 653
סטודנטים
סטודנטים לתואר ראשון 1,450
מיקום
מיקום טולכרם
אתר האוניברסיטה
בית הספר החקלאי בשנות ה-30

מכון כדוריערבית: كلية فلسطين التقنية - خضوري, תעתיק מדויק: כלית פלסטין אל-תקניה ח'צ'ורי) הוא בית ספר חקלאי בעיר טולכרם שבגדה המערבית. הוא הוקם בשנת 1930 מכספי עזבונו של איש העסקים היהודי יליד עיראק סֵיר אליס (אליהו) כדורי (Ellis Kadoorie) יחד עם בית הספר החקלאי כדורי שליד כפר תבור.

היסטוריה

כדורי נפטר בהונג קונג בשנת 1922 והקדיש בצוואתו 140,000 ליש"ט להקמת בית ספר חקלאי בארץ ישראל. המתכנן של בית הספר היה אוסטן סיינט בארב הריסון, אשר שימש כאדריכל ראשי של מחלקת העבודות הציבוריות בשלטון המנדט הבריטי בארץ ישראל. המכון נקרא על שמו של אליס כדורי ועדיין נושא את אותו השם. עם הקמתו, היה למכון מנהל אנגלי[1] ואופיו היה קולוניאלי בריטי. אדמות המכון השתרעו על שטח של כ-600 דונם. בנוסף לאדמה חקלאית כלל המכון משקי פרות, כבשים, ותרנגולות.

במהלך המרד הערבי הגדול נסגר בית הספר ובמנהו שוכנו חיילים של הצבא הבריטי. בשנת 1939 בית הספר נפתח מחדש בניהולו של עכרם ריקבי, שקודם לכן היה סגן מנהל בית הספר[2]. בשנת 1944 מונה אחמד טוקאן למנהל בית הספר.

בעקבות הסכמי שביתת הנשק לאחר מלחמת העצמאות איבד המכון את רוב אדמותיו החקלאיות (כ-200 דונם) שנותרו מעברו הישראלי של הקו הירוק. בין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים הפכו השלטונות הירדניים את המכון לבית ספר טכני לחקלאות שהעניק תעודה במדעי החקלאות. בתקופה זו עבדאללה עזאם, ממייסדי הג'יהאד העולמי, למד ולימד חקלאות במכון. לאחר מלחמת ששת הימים נזנח האופי החקלאי של המכון, והושם דגש על המקצועות התעשייתיים.

עם התחלת תהליך השלום והסכמי אוסלו נעשה ניסיון להחיות מחדש את החוות החקלאיות ואת משק הפרות, והוקם מרכז מידע וייעוץ בנושאי חקלאות. ב-2007 הוכרז המכון כאוניברסיטה טכנולוגית על ידי הרשות הפלסטינית. באוניבסיטה ארבע פקולטות: הנדסה וטכנולוגיה, מדעים וחינוך, מנהל עסקים ומדעי החקלאות[3]. חלק מהמבנים הקיימים וכ–80 דונם הוקצו לשלוחה של אוניברסיטת א-נג'אח הממוקמת בשכם. משפחת כדורי תרמה למכון אגף חדש ללימודי מדעים.

בתחומי הקמפוס מפעיל צה"ל מטווח[4].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מכון כדורי בטולכרם בוויקישיתוף

הערות שוליים


Nuvola apps bookcase.png ערך זה הוא קצרמר בנושא חינוך. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0