נירה טנדן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נירה טנדן
Neera Tanden
לידה 10 בספטמבר 1970 (גיל: 53)
בדפורד, מסצ'וסטס, ארצות הברית
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
השכלה אוניברסיטת ייל
אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס
עיסוק יועצת פוליטית
מפלגה Democratic Disc.svg המפלגה הדמוקרטית
בן זוג בן אדוארדס (מאז 1999)

נירה טַנדןאנגלית: Neera Tanden; נולדה ב-10 בספטמבר 1970) היא יועצת פוליטית אמריקאית. היא נשיאת המרכז לקדמה אמריקאית, צוות חשיבה ליברלי בוושינגטון הבירה, בו מילאה תפקידים אחדים מאז 2003. ב-29 בנובמבר 2020 הכריז הנשיא הנבחר של ארצות הברית ג'ו ביידן על כוונתו למנות את טנדן למנהלת משרד הניהול והתקציב, בכפוף לאישור הסנאט של ארצות הברית[1].

טנדן עבדה במספר מטות בחירות נשיאותיים במרוצת השנים, כולל אלה של מייקל דוקאקיס ב-1988, של ביל קלינטון ב-1992, ושל ברק אובמה בבחירות 2008. טנדן ייעצה למטה הבחירות של הילרי קלינטון במהלך הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016, זאת לאחר שבבחירות המקדימות לנשיאות במפלגה הדמוקרטית ב-2008 עבדה במטה הבחירות של קלינטון למועמדת המפלגה. במהלך ממשל אובמה סייעה טנדן בניסוח חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה.

ב-3 במרץ 2021 משך הבית הלבן את מועמדותה של טנדן למנהלת משרד הניהול והתקציב אחרי שסנאטורים רבים הודיעו כי יתנגדו לה בשל הצהרותיה מעוררות המחלוקת מהעבר[2].

ביוגרפיה

תחילת דרכה

נירה טנדן נולדה בשנת 1970 בעיר בדפורד שבמסצ'וסטס להורים שהיגרו אל ארצות הברית מהודו. הוריה התגרשו כשהייתה בת חמש, ולאחר מכן אמה של טנדן התקיימה כמעט שנתיים מקצבת הבטחת הכנסה בטרם החלה לעבוד כסוכנת נסיעות. בשנת 1992 השלימה טנדן לימודי תואר ראשון באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, וב-1996 סיימה את לימודיה בבית הספר למשפטים באוניברסיטת ייל. כסטודנטית בייל הייתה עורכת כתב העת של בית הספר למשפטים "Yale Law & Policy Review". בתור סטודנטית בלוס אנג'לס פגשה טנדן את בעלה לעתיד, האומן בנג'מין אדוארדס[3]. טנדן עבדה בנושאי מדיניות פנים בגבעת הקפיטול, בקבוצות חשיבה ובמסעי בחירות של אישים מהמפלגה הדמוקרטית לסנאט ולנשיאות ארצות הברית.

עבודתה עם הקלינטונים

טנדן נחשבת לחברה נאמנה של בני הזוג ביל והילרי קלינטון ולידידיתה האישית של הילרי. הקריירה המקצועית של טנדן הוגדרה במידה רבה על ידי קשריה המקצועיים עם בני הזוג קלינטון[4]. היא עבדה עם במטה הבחירות הנשיאותי של ביל קלינטון בנושא מדיניות אנרגיה מתחדשת ורפורמה בשירות הבריאות הציבורי, כמנהלת משנה למדיניות פנים בבית הלבן של קלינטון, וכיועצת למדיניות פנים במשרד הגברת הראשונה של ארצות הברית. בשנים 1999 ו-2000 הייתה טנדן סגנית מנהל מסע הבחירות ומנהלת המדיניות של הילרי קלינטון במהלך הבחירות לסנאט של ארצות הברית במדינת ניו יורק באותה השנה[5]. לאחר הבחירות, שבתומן נבחרה קלינטון לסנאט האמריקאי, שימשה טנדן כמנהלת החקיקה של הסנאטורית קלינטון בין השנים 2003–2005.

טנדן היה מנהלת המדיניות של הילרי קלינטון כאשר התמודדה למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארצות הברית לקראת הבחירות הנשיאותיות ב-2008. נאמנותה לקלינטון התטאה, בין היתר, בדיווח של העיתון "הניו יורק טיימס" כי טנדן תקפה את עורך אתר החדשות "ThinkProgress" פאז שאקיר (לימים מנהל מסע הבחירות של ברני סנדרס לנשיאות בפריימריז 2020) על ששאל את קלינטון על הצבעתה בעד היציאה למלחמת עיראק, שלא הייתה פופולרית בקרב רבים מהבוחרים הדמוקרטיים. טנדן פיקחה על הכנותיה של קלינטון לקראת עימותי הבחירות שלה מול ברק אובמה ב-2007 ובשנה העוקבת.

במהלך הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016 התנדבה להיות יועצת פוליטית עבור הילרי קלינטון במהלך הפריימריז במפלגה הדמוקרטית. בבחירות הכלליות, בהן הפסידה קלינטון לדונלד טראמפ, היא המשיכה לעבוד במטה קלינטון כשבמקביל היא מנהלת את המרכז לקדמה אמריקאית. כאשר קלינטון נהייתה למועמדת המשוערת של הדמוקרטים לנשיאות טנדן הצטרפה לצוות המעבר הנשיאותי של קלינטון, ואף יועדה לתפקיד בכיר בבית הלבן לו קלינטון הייתה נבחרת[6].

במרכז לקדמה אמריקאית

בשנת 2003 מילאה טנדן תפקיד מרכזי בייסוד המרכז לקדמה אמריקאית (Center for American Progress). טנדן עבדה שם כסגנית נשיא בכירה למדיניות פנים, במקביל להיותה סגנית נשיא בכירה לעניינים אקדמיים, והחל משנת 2010 כסמנכ"לית תפעול ראשית (COO). באוקטובר 2011 החליפה טנדן את ג'ון פודסטה כיושבת ראש ונשיאת המרכז.

בשנת 2016 פרצו האקרים את הגישה למיילים הפרטיים של פודסטה, שכללו חילופי דברים עם טנדן. בתכתובת מיום 11 באוגוסט 2015, כאשר העיתונות עסקה בהכרזתו של פרופסור לורנס לסיג מאוניברסיטת הרווארד על התמודדותו למועמדות הדמוקרטית לנשיאות, כתבה טנדן על לסיג ”אני פאקינג שונאת את האיש הזה.” לסיג הגיב לאירוע באומרו כי בעוד שהוא תומך בחשיפת שחיתויות ובמתן חנינה לאדוארד סנודן, אין על טנדן לתת דין וחשבון על תכתובות האימיילים שלה בשל חוסר עניין לציבור[7]. טנדן כינתה את פרסום התכתובות האישיות שלה, שלעיתים קרובות הצביעו על ניבולי פה מצדה, כ"חוויה קשה מנשוא"[8].

בנובמבר 2015 הזמינה טנדן, בכובעה כנשיאת המרכז לקדמה אמריקאית, את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לנאום בכנס של המרכז כאשר ביקר בוושינגטון הבירה[9].

לאחר בחירות 2016 וההפסד של קלינטון, טנדן מיקדה מחדש את עבודתו של המרכז לקימה אמריקאית, במטרה שצוות החשיבה ובפרט זרוע ההסברה שלו יהוו כ"מרכז מרכזי להתנגדות לדונלד טראמפ". ב-28 באפריל 2020 מונה טנדן ל"מועצת השיקום וההפעלה מחדש" של מושל ניו ג'רזי, פיל מרפי. על מועצה זו הוטלו ההכנות לפתיחה מחודשת של המשק בניו ג'רזי בעקבות הסגר שהוטל לאור התפרצות נגיף הקורונה בארצות הברית.

בשירות הציבורי

בימי ממשל הנשיא ברק אובמה הייתה טנדן יועצת בכירה למזכירה קתלין סבליוס במחלקת הבריאות ושירותי האנוש של ארצות הברית. היא סייעה בניסוח חקיקת הרפורמה במערכת הבריאות שיזם הממשל, כולל עבודה על האפשרות ליצור ביטוח בריאות ממלכתי מטעם הממשלה הפדרלית של ארצות הברית, אך בהמשך נמלחה בדעתה[10]. נוסף על כך, היא ניהלה משא ומתן עם הקונגרס האמריקאי ועם בעלי העניין ברפורמה על מספר הוראות בהצעות החוק שיזמה. היא תוארה כאחת מ"אדריכלי המפתח" של חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה[11].

ב-29 בנובמבר 2020 הכריז ג'ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארצות הברית, כי טנדן תמונה למנהלת משרד הניהול והתקציב לכשיוקם ממשלו ב-20 בינואר 2021[12][13]. מינויה כפוף לאישור הסנאט של ארצות הברית, ואשרור המינוי צפוי להיתקל באבני-נגף בדמות סנאטורים רפובליקנים כג'ון קורנין, לינדזי גרהאם וטום קוטון[14]. מיד לאחר ההכרזה על מינויה, מחקה טנדן למעלה מ-1,000 ציוצים שפרסמה בעבר, ושינתה את הביוגרפיה שלה בטוויטר מ"פרוגרסיבית" ל"ליברלית"[15][16]. בין ציוצים אלה נמנים כאלה בהם כינתה את סוזן קולינס "הגרועה ביותר", השוותה את טד קרוז ללורד וולדמורט ולערפד, והשתמשה בכינוי הגנאי "מוסקבה מיץ'" עבור מיץ' מקונל[17]. הסנאטור ג'ון קורנין תיאר את טנדן כ"רדיואקטיבית" בניגוד למועמדים אחרים של ביידן שלדעתו היו מניחים יותר את הדעת[18]. רשת הרדיו הציבורי של ארצות הברית, NPR, הגדילה לתאר את טנדן כ"בחירה השערורייתית ביותר של ביידן לקבינט"[19].

בפברואר 2021 הודיע הסנאטור הדמוקרטי ג'ו מנצ'ין, המייצג את וירג'יניה המערבית — אחת מהמדינות השמרניות ביותר בארצות הברית — כי הוא יתנגד למועמדתה של טנדן בשל "הצהרות מפלגתיות גלויות" שסיפקה בעבר[20]. החלטה זו של מנצ'ין מטילה בספק רב את אישור מינויה משום שלדמוקרטים רוב דחוק בסנאט בן 50 קולות בלבד, וללא תמיכתו של מנצ'ין, גם שבירת שוויון בידי נשיאת הסנאט קמלה האריס לא תוביל לאשרור המינוי[21]. למרות זאת, הנשיא ג'ו ביידן הודיע שלא ימשוך חזרה את מועמדותה של טנדן[22][23].

ב-2 במרץ 2021, ממשל ביידן משך את מועמדותה של טנדן לניהול משרד הניהול והתקציב[24][25]. על פי הודעה שפרסם הבית הלבן, טנדן ביקשה לבטל את מועמדותה לאחר שהגיעה למסקנה כי אישור המינוי בסנאט כבר אינו בהישג יד וכי מינויה היווה הסחת דעת מסדרי העדיפויות האחרים של הממשל. הנשיא ביידן אמר שיש לו "כבוד מרבי" לטנדן והתחייב שהוא ימצא לה תפקיד כלשהו בממשלו[26][27]. הסרת המועמדות של טנדן הייתה הפעם הראשונה בתולדות ממשל ביידן הטרי בה מועמד לקבינט של ארצות הברית נסג ממועמדותו לאור חוסר תמיכה בסנאט[28].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נירה טנדן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ קן תומאס, וול סטריט ג'ורנל, ‏ביידן ממשיך למלא את הצוות הכלכלי של ממשלתו, באתר גלובס, 30 בנובמבר 2020
  2. ^ אלכסנדרה ג'אפה, Budget nominee Tanden withdraws nomination amid opposition, באתר AP‏, 3 במרץ 2021 (באנגלית)
  3. ^ ג'ויס וולדר, PUBLIC LIVES; The Wonk, er, Woman Behind Mrs. Clinton, באתר ניו יורק טיימס, 4 באוקטובר 2000 (באנגלית)
  4. ^ ג'ייסון זנגלר, Don't Mess With Neera Tanden, Hillary's Twitter-Loving, Self-Appointed Secretary of Defense, באתר GQ‏, 23 ביוני 2016 (באנגלית)
  5. ^ אדם נגורני, THE SENATE CAMPAIGN: THE DEMOCRATS; Another Clinton War Room, Ready for Battle, באתר ניו יורק טיימס‏, 15 בספטמבר 2000 (באנגלית)
  6. ^ אליזבת ויליאמסון וקנת' ו. פוגל, The Rematch: Bernie Sanders vs. a Clinton Loyalist, באתר ניו יורק טיימס, 15 באפריל 2019 (באנגלית)
  7. ^ טרה גולשן, Lawrence Lessig’s classy response to being insulted in John Podesta’s leaked emails, באתר Vox‏, 18 באוקטובר 2016 (באנגלית)
  8. ^ סטיב אדר, WikiLeaks Lays Bare a Clinton Insider’s Emphatic Cheers and Jeers, באתר ניו יורק טיימס, 29 באוקטובר 2016 (באנגלית)
  9. ^ סטיבן מאפסון, Center for American Progress under fire for hosting speech by Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, באתר וושינגטון פוסט, 9 בנובמבר 2015 (באנגלית)
  10. ^ שאלות ותשובות עם נירה טנדן, באתר C-SPAN‏, 1 בפברואר 2012 (באנגלית)
  11. ^ ראסל ברמן, The Clinton Transition Team Takes Shape, באתר The Atlantic‏, 16 באוגוסט 2016 (באנגלית)
  12. ^ אתר למנויים בלבד הגרדיאן ורויטרס, ביידן הכריז כי בכוונתו למנות את ג'נט ילן לשרת האוצר בממשלו המיועד, באתר הארץ, 30 בנובמבר 2020
  13. ^ כריסטינה זאו, Neera Tanden's Stinging Criticism of Republican Senators May Hurt Confirmation Chances, באתר ניוזוויק, 30 בנובמבר 2020 (באנגלית)
  14. ^ קייט סאליבן ואם.ג'יי. לי, Biden transition braces for tough Senate confirmation for Neera Tanden, באתר CNN‏, 1 בדצמבר 2020 (באנגלית)
  15. ^ ניהאל קרישן, Biden budget director pick Neera Tanden deletes more than 1,000 tweets, including criticism of Republicans, באתר דה וושינגטון אקזמינר, 30 בנובמבר 2020 (באנגלית)
  16. ^ מרטין פנגלי, Biden's outspoken nominee to run budget office deletes 1,000 tweets, באתר הגרדיאן, 1 בדצמבר 2020 (באנגלית)
  17. ^ סקוט הורסלי, Neera Tanden Apologizes After Comparing GOP Senators To Voldemort And Vampires, באתר Wisconsin Public Radio‏, 9 בפברואר 2021 (באנגלית)
  18. ^ בורגס אוורט, קייטלין אמה ותיאודוריק מאייר, Joe Biden's 'radioactive' nominee, באתר פוליטיקו, 30 בנובמבר 2020 (באנגלית)
  19. ^ טמרה קית', Who Is Neera Tanden, Biden's Most Controversial Cabinet Pick?, באתר NPR‏, 2 בדצמבר 2020 (באנגלית)
  20. ^ קווין פרקינג, Manchin’s opposition threatens to sink Biden budget nominee, באתר AP‏, 20 בפברואר 2021 (באנגלית)
  21. ^ סאהיל קאפור, מייק ממולי וג'ולי צירקין, Sen. Manchin opposes Neera Tanden as Biden's budget chief, imperiling nomination, באתר NBC News‏, 19 בפברואר 2021 (באנגלית)
  22. ^ בריטני דה ליאה, Manchin to oppose Biden OMB pick Neera Tanden over controversial Twitter posts, באתר פוקס ניוז, 20 בפברואר 2021 (באנגלית)
  23. ^ לורן פוקס, Manchin says he'll vote against Biden OMB nominee Neera Tanden, באתר CNN‏, 20 בפברואר 2021 (באנגלית)
  24. ^ סוכנויות הידיעות, בוטל מינוי מנהלת התקציב של ביידן שכינתה את מקונל "וולדמורט", באתר ynet, 3 במרץ 2021
  25. ^ סם סטיין, Neera Tanden withdraws as Biden’s budget chief pick, באתר פוליטיקו, 2 במרץ 2021 (באנגלית)
  26. ^ סוכנויות הידיעות, בוטל מינוי מנהלת התקציב של ביידן שכינתה את מקונל "וולדמורט", באתר ynet, 3 במרץ 2021
  27. ^ קייט סליבן, ג'ף זלני ופיל מטינגלי, White House pulls Tanden nomination, באתר CNN‏, 3 במרץ 2021 (באנגלית)
  28. ^ דן מנגן, Neera Tanden withdraws from nomination as Biden budget chief, באתר CNBC‏, 2 במרץ 2021 (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0