נעלי צבא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נעליים צבאיות חי"ר שחורות צה"ליות תוצרת החברה האמריקאית McRae
נעליים צבאיות גרמניות
סוליית הנעליים הגרמניות

נעלי צבא הן נעליים המשמשות את החיילים ומהוות חלק בלתי נפרד מהתלבושת הצבאית התקנית והמלאה.

בצבאות שונים ברחבי העולם ישנה לרוב הפרדה בין "נעליים קרביות" לבין "נעליים יצוגיות" (כשם שיש הפרדה בצבאות העולם בין מדים המשמשים לפעילות מבצעית לבין המדים הייצוגיים).

נעלי הצבא המשמשות בפעילות מבצעית נועדה לאפשר ללוחמים הגנה על רגליהם ועל קרסוליהם, ולאפשר יציבות במהלך הפעילות בתנאי שטח שונים.

נעליים אלה עשויות באופן מסורתי מעור מוקשח, אולם בשלהי המאה ה-20 החל ייצור נעליים מסיבי ניילון. [דרוש מקור][מפני ש...]

בהתאם לתנאי השטח השונים, ישנם צבאות בהם נעשה שימוש בנעליים שונות לתנאי אקלים שונים (נעלי יער גשם, נעלי מדבר, ונעלי שלגים). [דרוש מקור][מפני ש...]

היסטוריה

בעת העתיקה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קליגה

הצבא הרומי היה הצבא הראשון שחילק לחייליו נעלי צבא - מגפים ממוסמרים שכונו קליגה. משמעות כינויו של הקיסר גאיוס "קליגולה" היא נעלי צבא קטנות, את הכינוי קיבל בילדותו בשעה שהיה נוהג להופיע במחנה הצבא של אביו גרמניקוס לבוש במדי צבא. [דרוש מקור][מפני ש...]

בעת החדשה

במהלך מלחמת העולם הראשונה יוצרו עבור החיילים נעליים בחפירות בחזית שבין צרפת ובלגיה לגרמניה. בשל הקור הרב בחזית זו בחודשי החורף, יוצרו נעליים מיוחדות העשויות מעור של פרות. נעלי אלה כונו "נעלי החפירות" בשל אופייה של המלחמה. [דרוש מקור][מפני ש...]

נעלי צבא מודרניות

נעלי הצבא המודרניות הראשונות יוצרו במהלך מלחמת העולם השנייה, הן על ידי צבא גרמניה הנאצית והן על ידי הצבא האמריקאי, שכינה נעליים אלה בשם M-1943. בנעליים אלה נעשה שימוש גם במלחמת קוריאה ובראשית מלחמת וייטנאם בה הוחלפו הנעליים לנעלי העור הגבוהות המקובלות כיום במרבית צבאות העולם. עם זאת, מרבית הכוחות המזוינים של ארצות הברית עברו לנעלי עבודה חומות עשויות זמש וזנחו את נעלי העור השחורות. [דרוש מקור][מפני ש...]

נעלי צבא בצה"ל

לרוב, הנעליים אחידות לכל היחידות בצה"ל פרט ליחידות זכאיות שמקבלות נעלי חי"ר (נעליים מאווררות ובעלות סוליה חזקה יותר). בעבר, נהוג היה לחלק את סוג הנעליים בהתאם למשקלם: הסוג הראשון הוא של הנעליים הצבאיות הכבדות, שאותן בדרך כלל מקבלים החיילים העורפיים ותומכי הלחימה. הסוג השני הוא של נעליים קלות, שמשקלן נמוך בכמה מאות גרמים ממשקלן של הכבדות, מה שעוזר לקלות וזריזות התנועה בשטח של הנועל אותן. נעליים אלו קיבלו בדרך כלל החיילים הקרביים שביחידות הלוחמות. משנת 2008 הפסיק צה"ל לנפק נעליים כבדות למתגייסים והחל לחלק נעליים קלות בלבד.

עד יולי 2019 חלוקת הנעליים הייתה כך:

החל מאוגוסט 2019, כלל המתגייסים הבנים מקבלים נעלי חי"ר ללא קשר למערך שאליו הם מתגייסים.[1] חיילים במערך הלחימה שהיו זכאים לנעלי חי"ר אדומות, ימשיכו לשרת עם נעליים בצבע זה. נעלי החי"ר מיוצרות על ידי החברות McRae ו-Belleville האמריקאיות ולעיתים גם חברת נגה עינת הישראלית, בעוד שהסולייה של הנעל מיוצרת על ידי חברת Vibram האיטלקית. נעלי חי"ר תוצרת McRae מכונות "ישראליות" ומוטבע עליהן סמל צה"ל בכיס הדיסקית בעוד שנעלי חי"ר תוצרת Belleville מכונות "אמריקאיות" וסמל צה"ל אינו מוטבע עליהן.

נעליים לבנות: הונהגו מאז 2010 בחיל הים כחלק ממדי הייצוג של החיל. ונועלים אותם מדרגת רס"ר או מדרגת רב-סרן ביחד עם המדים הלבנים.

חיילות לוחמות: הבנות שהתנדבו לשרת בחילות קרביים, נועלות לרוב נעלי חי"ר שחורות. בנות שמשרתות בגדוד קרקל, לוחמות ביחידת עוקץ ומדריכות הצניחה נועלות נעלי חי"ר אדומות.

אנשי קבע: חיילים שבחרו לחתום קבע בצה"ל בחילות השדה (כולל קצינים מפקדים), ממשיכים לנעול את הנעליים הצבאיות שליוו אותם במשך שירותם. לעומת זאת בעורף, אנשי הקבע מורשים לנעול נעליים שחורות אזרחיות (חצאיות). הפקודות מחייבות את נשות הקבע כמו את הגברים.

חיילים וחיילות במסלול הנח"ל חיילים וחיילות במסלול הנח"ל אשר משרתים בתפקידים הזכאים למדי בנים ישרתו עם נעליים אדומות.

צוות אוויר: אצל צוות אוויר בחיל האוויר הדיגום שונה. מאמצע קורס הטיס ועד שהם נפרדים מחיל האוויר הם מחויבים לנעול נעליים שחורות גבוהות, שלכאורה נראות כמו ה"קלות" הרגילות, מלבד העובדה שסולייתן חלקה ולא מחוספסת כמו אצל השאר, כדי לסייע לתפקוד בתא הטייס.

סוג הנעליים שינעל החייל נקבע לפי פקודות צה"ל ולא נתון לבחירה. רופא צבאי רשאי לתת פטור זמני או קבוע מנעילת נעליים צבאיות. צה"ל מקפיד בכל הקשור לדיגום החיילים, וחייל שלא ינהג לפי הפקודות בקשר לנעליו עלול להקנס ובמקרים מסוימים אף להיענש בכלא צבאי עד ל-28 ימים.

מוצר אופנה

נעלי צבא הפכו למוצר אופנה בתרבות הגותיקה והפאנק. כמו כן, בשל נוחותן בתנאי שטח נוהגים גם אנשים שאינם אנשי צבא לנעול נעליים אלה, ואלה נמכרות גם בחנויות מטיילים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg ליאור נוישטיין, מערכת אתר צה"ל, מעכשיו - נעלי חי"ר לא רק ללוחמים, באתר צה"ל, 28 ביולי 2019
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0